Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Hier moet u echt “iets” mee…
Achtergrond

Hier moet u echt “iets” mee…

Jeroen Busscher

Duurzame inzetbaarheid is belangrijk, dat beseffen de meeste bedrijfsorganisaties anno 2016 wel. Maar we zijn er nog maar net mee begonnen, lieten veel deelnemers aan het Nationaal Onderzoek dit jaar blijken. Dus hoe we het belang over het voetlicht krijgen bij het management, daar zijn we nog niet helemaal over uit. En ook niet over hoe we het nou precies zullen noemen…

Duurzame inzet staat op de strategische agenda van mijn organisatie, zegt de helft van de mensen die meededen aan het Nationaal Onderzoek. “Men vindt duurzame inzetbaarheid van medewerkers belangrijk, maar is nog zoekende hoe dit toe te passen”, klinkt een typische reactie van een van de ruim 4000 deelnemers.

Traditioneel top-down

Daarbij is, zoals bij alle nieuwe activiteiten de voorbeeldfunctie van het management van groot belang. Bij duurzame inzet lijkt de vaak traditionele top-down aansturing een belemmering tegen de verdere ontwikkeling van duurzame inzet. Zegt een deelnemer: “De organisatie heeft in zijn beleid wel duurzame inzetbaarheid verwoord. Door de werknemers wordt dit niet in activiteiten en aansturing ervaren. Er wordt nog traditioneel top-down gestuurd op duurzame inzetbaarheid. De werkgever bepaalt het speelveld.”

Teveel focus op korte termijn

De voordelen van werken aan duurzame inzet zijn dan ook nog niet erg zichtbaar. Weinig bedrijven (22%) merken dat de baten van duurzame inzetbaarheid boven de kosten uit stijgen. 39 Procent moet dat nog zien; 25 procent merkt er nog niets van. De focus op resultaten, vooral op de kortere termijn, lijkt nog de bovenhand te voeren.

Laaghangend stukje fruit

Dus klinkt al snel de vraag of u de voordelen kunt aantonen, als u iets wilt doen aan duurzame inzetbaarheid. Minder ziekteverzuim is zo’n laaghangend stukje fruit. Eén procent minder verzuim per jaar levert het bedrijf 400 euro op per medewerker. Dat geldt per procent, en voor alle medewerkers, ook voor de werkpaarden die niet ziek worden. Daalt het verzuim dus met 2 procent, en heeft u 50 mensen in de tent… Tel uit je winst, beste manager.

Ken uw getallen

Vervolgens kan de organisatie het inzicht in de opbrengsten vergroten met parameters en kengetallen en toepassen van HR-analytics. De vitale werknemer is bijvoorbeeld een parameter, maar ook de bekwame werknemer, de veerkrachtige werknemer en de wendbare werknemer. Onder elk van deze parameters kun je kengetallen hangen. Onder de vitale werknemer zijn dat bijvoorbeeld werkvermogen en ziekteverzuim. Dat liet consultant Peter Dona vorig jaar zien, in een proefschrift over de meetbaarheid van duurzame inzetbaarheid.

.. is here to stay!

Kortom: duurzame inzet bestaat, je kunt het aantonen met een business case zoals Pascal Bougie vorig jaar tijdens het Congres Duurzame Inzet liet zien, en welke naam we het beestje ook geven (kneedbaar werk – Aukje Nauta, of betere in-, door- en uitstroom, kent u die nog?), we zijn er nog wel even mee bezig. Gelukkig is er weer een Congres Duurzame Inzet dit jaar, op 23 juni aanstaande in het Van der Valk hotel Tiel, en we hebben met Jeroen Busscher een van de meest inspirerende en vernieuwende managementdenkers van het moment gestrikt om u te helpen schot in de zaak te krijgen, ook in de board room. En het blijft niet bij droogzwemmen: de meest succesvolle workshopdeelnemers mogen hun idee en term aan het einde van de dag plenair presenteren. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.Print Friendly, PDF & Email
Categorie : Achtergrond, Gezonder werken, Nieuws, Tools

0 reacties op Hier moet u echt “iets” mee…

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid