Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
57
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond HNW, job crafting en i-deals: hypes in uw voordeel?
Achtergrond

HNW, job crafting en i-deals: hypes in uw voordeel?

We worden steeds vaker om de oren geslagen met begrippen als Het Nieuwe Werken, job crafting en i-deals. Deze hypes blijken blijvertjes. In dit artikel vragen Jacco van den Berg en Richard Jongsma zich af hoe u het beste kunt profiteren van deze trends.

In 2012 verscheen het door Jacco van den Berg en Richard Jongsma geschreven boek Overspoeld door schaarste. Dit boek beschrijft onder meer de noodzaak om medewerkers (vooral van de generatie Y) met Het Nieuwe Werken te verleiden om voor een organisatie te gaan, zodat ze er willen blijven werken. Ook worden in dit boek twee antwoorden beschreven op de vraag van medewerkers naar meer individuele arbeidsverhoudingen en -voorwaarden: i-deals en job crafting. Deze drie nieuwe HR-onderwerpen – Het Nieuwe Werken, i-deals en job crafting – liggen in elkaars verlengde. Nu, bijna zes jaar nadat het boek voor het eerst uitkwam, weten we vrij zeker dat het blijvertjes zijn. De actuele vraag is nu: hoe zet HR deze manieren van werken het beste in, zodat ze optimaal zorgen voor behoud?

Het Nieuwe Werken als arbeidsvoorwaarde

De generaties Y en Z (plus de inmiddels beruchte Millennials) zijn  opgegroeid met internet en smartphones; ze zijn onlosmakelijk verbonden met allerlei sociale netwerken. Leden van deze generatie verwachten die technologie ook in hun werkzame leven tegen te komen. Technologie maakt het onder meer voor deze generatie  mogelijk om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken en aangestuurd te worden op output. Maar ook voor ouders met jongere kinderen kan Het Nieuwe Werken een uitkomst zijn en bijdragen aan een meer evenwichtige balans tussen werk en privé. Een organisatie die Het Nieuwe Werken niet toestaat, verliest veel van haar aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt. Voor veel werkende Nederlanders is tijd- en plaatsonafhankelijk werken namelijk een belangrijke, zo niet doorslaggevende arbeidsvoorwaarde bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Medewerkers vragen erom

Er is dan ook één allesoverheersende reden waarom organisaties, zelfs al zouden zij willen, niet aan Het Nieuwe Werken ontkomen: medewerkers vragen erom! Bij het vasthouden van medewerkers is Het Nieuwe Werken net zo belangrijk. De medewerkers van vandaag en morgen kiezen eerder voor een organisatie met een klimaat dat vrijheid ademt en waar het credo ‘niet vinken maar vonken’ geldt. Natuurlijk accepteren zij bepaalde regels en richtlijnen (vrijheid in gebondenheid), maar bovenal willen zij hun eigen werk en tijd kunnen indelen en plaatsonafhankelijk werken. Als tijd- en plaatsonafhankelijk werken en aansturing op output niet tot de mogelijkheden behoren, is dat voor steeds meer medewerkers reden om uit te kijken naar een andere werkgever.

Uit het beton halen

In de gemiddelde arbeidsovereenkomst zijn afspraken over werktijden, pauzes, verlof- en vakantiedagen echter nog steeds als in beton gegoten. Zij zijn gebaseerd op aanwezigheid en zelden op output. Volgens Job Hoogendoorn, hoofddocent HRM aan de Rotterdam School of Management, is het een kwestie van tijd tot dit gaat veranderen. Hij verwacht dat ten gevolge van Het Nieuwe Werken vaste arbeidstijden vervangen worden door jaarurencontracten met overeengekomen productiviteits- en kwaliteitsdoelstellingen. Ook zal in cao’s de afspraak opgenomen worden dat een organisatie in principe thuiswerken moet toestaan als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Sinds 1 januari 2016 geeft de wet Flexibel Werken de verknochte thuiswerker ook een wettelijk recht om te mogen vragen om thuiswerk.

I-deals

Een ontwikkeling richting meer maatwerk is die van het fenomeen i-deals. De i in i-deals staat voor idiosyncratic: apart, bijzonder, vreemd, typisch, ongewoon of merkwaardig. Het artikel ‘Altijd maar werken. Oplossingen voor het oprekken van een loopbaan’ (Personeelbeleid, maart 2012) brak al een lans voor organisaties om met hun medewerkers specifieke (personeelsbeleids)instrumenten (door) te ontwikkelen. Als een van die instrumenten worden de i-deals genoemd. Dit zijn individuele afspraken tussen medewerkers en de organisatie die tegemoetkomen aan de specifieke wensen van medewerkers, met als doel een meer duurzame inzet van medewerkers.

Voorbeelden van i-deals

Een voorbeeld van een i-deal is de afspraak van een medewerker om meer flexibiliteit in de werktijden te krijgen om het werk meer in te kunnen passen met de persoonlijke behoeftes (i-deals op het gebied van flexibiliteit). Een ander voorbeeld is dat een medewerker een individuele afspraak kan maken over een specifieke cursus of ontwikkelingsplan (i-deals over ontwikkeling) waar eerst hij, en later wellicht ook zijn werkgever wat aan heeft. Nog een voorbeeld is dat van de helpdeskmedewerker die het antwoord op een veelgestelde vraag laat zien in een video. Hij profileert zich als modern, zijn werkgever profiteert mee en beiden genieten ze van minder werkdruk. I-deals zijn daarmee te beschouwen als een op de persoon toegesneden maatwerkarbeidsovereenkomst die voor beide partijen een win-winsituatie inhoudt en die vrijwillig tot stand is gekomen.

Flex motiveert

Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en de Stichting Senior Werkt blijkt dat ruimte om te onderhandelen over flexibiliteit in het werk (zoals werktijden, werkschema en inhoud van het werk) direct positief gerelateerd is aan de motivatie om langer door te werken. Ook blijkt dat i-deals over ontwikkeling (zoals het volgen van cursussen, carrièreontwikkeling en uitdagende doelen stellen in het werk) positief uitpakken voor de motivatie om langer door te werken.

Job crafting

Met job crafting, zeg maar het ‘boetseren’ van de eigen baan, zou iedereen het werk interessanter, uitdagender en leuker kunnen maken. Door zelf kleine veranderingen in de functietaken aan te brengen, raken medewerkers niet alleen meer bevlogen voor het werk, maar werken zij tegelijkertijd ook aan de eigen duurzame inzetbaarheid. Job crafting gaat uit van het principe dat in het werk zelf oplossingen te vinden zijn om inzetbaarheidsrisico’s het hoofd te bieden. Dit ‘baanboetseren’, ‘taakknutselen’ of ‘het kneden van het werk’ en niet van de medewerkers, is een continu proces waarbij medewerkers zichzelf optimaal en duurzaam inzetbaar houden in hun eigen werk. Het rapport Sleutelen aan de eigen inzetbaarheid van TNO (nu te downloaden via de site van de NSvP) gaat uitgebreid in op job crafting als een benadering waarin medewerkers actief betrokken worden bij het verduurzamen van het eigen werk. Ook wordt beschreven hoe dit past in de praktijk van werkgevers die zoeken naar oplossingen voor het vraagstuk van duurzame inzetbaarheid.

Creatieve maatwerkoplossingen

Wat hebben Het Nieuwe Werken, i-deals en job crafting gemeen? De rode draad die deze HR-onderwerpen verbindt, kun je omschrijven met de volgende sleutelwoorden: maatwerk, ruimte voor individuele behoeften en het verhogen van de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van medewerkers. De toenemende krapte op arbeidsmarkt maakt van de nood een deugd, met creatieve maatwerkoplossingen tot gevolg. Medewerkers willen nog meer dan voorheen in hun (individuele) kracht worden gezet en aangesproken worden op output en verantwoordelijkheid. In deze nieuwe tijd passen ‘andere’ arbeidsvoorwaarden en -verhoudingen. In 2020 zullen Het Nieuwe Werken, i-deals en job crafting niet meer uit ons werkzame leven weg te denken zijn!

Wie nu al aan het werk wil met job crafting kan dit stappenplan gebruiken. Al was het maar om af te vinken wat u al weet en al hebt gedaan.

Jacco van den Berg is oprichter van Van den Berg Training & Advies en workshopleider.

Richard Jongsma heeft twintig jaar ervaring als HR-professional bij zowel profit- als non-profitorganisaties. Hij schreef veel boeken en artikelen over HR-gerelateerde onderwerpen, waaronder demotie.

Overspoeld door schaarste In het boek Overspoeld door schaarste worden zes trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en vijftien personeelsgerelateerde acties beschreven, die organisaties in staat moeten stellen om vanaf 2020 hun producten en diensten nog beter aan te kunnen bieden. Een must voor leidinggevenden en HR-professionals die verder kijken.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid