Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Competentiemanagement Hoe behoud je de ondernemende werknemer in je organisatie?
Competentiemanagement

Hoe behoud je de ondernemende werknemer in je organisatie?

Gelukkige medewerker

Er is een nieuw type arbeidsrelatie aan het ontstaan: dat van de ondernemende werknemer. Deze ondernemer ziet kansen en neemt de ruimte om ernaar te handelen en is dus meer ondernemer dan werknemer. Hoe kun je als organisatie dit type werknemer aan je binden? De ondernemende werknemer is in loondienst en heeft een formele gezagsverhouding met de organisatie. Hij wil eigenlijk wel de vrijheden van het ondernemerschap wil, maar niet de onzekerheden die daarmee gepaard gegaan. Hij ziet kansen en neemt de ruimte om daarnaar te handelen. De werkgever biedt de ruimte om zelf invulling te geven aan kansen binnen het werk. Dit type arbeidsrelatie vraagt om passende arbeidsvoorwaarden en omstandigheden. Pilots De resultaten van 2 pilots in de zorgsector binnen twee verschillende zorginstellingen, onderzoek dat is uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht en Tilburg University, laten zien dat ondernemend werknemerschap onder meer kan leiden tot betere zorg voor de client, goedkopere zorgverlening, meer verantwoordelijkheid bij de ondernemende werknemers, meer innovatie binnen de organisatie en risicospreiding (in de zin van gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer). Verder kunnen er nieuwe zorgconcepten en werkwijzen ontstaan die beter aansluiten bij de behoeften van cliënten en hem of haar meer regie geven. Dit leidt tot een hogere kwaliteit van leven van de client. Waar moeten werkgevers aan denken als ze willen werken met ondernemende werknemers?

  1. Creëer draagvlak binnen de organisatie: bij management, staf, leidinggevenden en medewerkers. Mist er op essentiële posities binnen de organisatie draagvlak, dan is de pilot gedoemd te mislukken. Ondernemend werknemerschap is niet gemakkelijk en vergt veel tijd en energie. Het vergt lef en doorzettingsvermogen van degenen die de kar trekken.
  2. Kies een bottom-up aanpak: neem de ondernemende werknemers mee in het proces. Dit zorgt vanaf de start voor een ondernemende houding bij de medewerkers.
  3. Zorg voor een goede en duidelijke communicatie binnen de hele organisatie. Er is veel afstemming nodig bij het experimenteren met nieuwe vormen van arbeidsrelaties. Communiceer ook met de niet-deelnemende medewerkers, zodat zij zich niet ondergewaardeerd voelen of actief tegenwerken.
  4. Stel resultaatafspraken vast. Het maken van resultaatafspraken tussen de ondernemende werknemer en de werkgever is van belang om de werknemer niet te veel een eigen koers te laten varen, de werkdruk niet te laten overlopen en eensgezindheid te creëren over de gewenste doelen.

De rol van HR HR heeft bij de nieuwe vorm van de arbeidsrelatie die ondernemend werknemerschap is een belangrijke rol. Zo moet HR onder andere duidelijk uitleggen dat de behandeling van de ondernemende werknemers en de niet-ondernemende collega’s misschien niet gelijk, maar wel gelijkwaardig is. HR moet daarbij rekening houden met de tijdsinvestering die de invoer van ondernemend werknemerschap kost. Medewerkers zullen veel vragen hebben, waarvoor ze bij HR en hun manager terecht moeten kunnen. Ook moet HR rekening houden met een meer faciliterende rol. HR krijgt te maken met de ondernemende houding van medewerkers, die in plaats van om sturing vragen om facilitering. Daarnaast ontstaan er nieuwe vraagstukken die om creatieve oplossingen vragen. De nieuwe arbeidsrelatie kan bijdragen tot het aantrekken van interessante en getalenteerde mensen en het behouden van de juiste mensen. Medewerkers die graag de vrijheden van het ondernemerschap zouden willen, maar niet de bijbehorende onzekerheden, komen volledig tot hun recht. Leidinggevenden spelen een cruciale rol, want coachende en stimulerende leidinggevenden zijn essentieel voor het vormgeven van de randvoorwaarden om ondernemend te kunnen werken. Dit artikel is een bewerking van het artikel ˜Werknemer kan eigen baas zijn’ uit PW De Gids nr. 3, 2015. Auteurs: Marjolijn Staal, Charissa Freese, Paula Veltink en Manouk Kraaienhagen.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Competentiemanagement, Nieuws, Talentontwikkeling

0 reacties op Hoe behoud je de ondernemende werknemer in je organisatie?

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid