Stelling
"Thuiswerkers worden workaholics."
20
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hoe beoordeel je iemand vanaf een beeldscherm?
Anders werken

Hoe beoordeel je iemand vanaf een beeldscherm?

Het einde van het jaar nadert, de beoordelingsgesprekken staan dus weer voor de deur. Maar hoe voer je nu gesprekken met medewerkers die je de afgelopen maanden amper, of zelfs helemaal niet hebt gezien? Wel of niet voeren of maar uitstellen tot aan de zomer van 2021? HR-consultant Jacco van den Berg schreef er een verhelderend artikel over op PW.

De afgelopen maanden werkten veel leidinggevenden en medewerkers vanuit huis werken en zagen zij elkaar dus niet. Een kort gesprek over het werk en hoe het met de medewerker gaat, kon niet ‘live’ gevoerd worden. Als deze gesprekken dan ook niet of onvoldoende telefonische of online zijn gevoerd, heeft de leidinggevende zelf een drempel opgeworpen om ze nu wel te voeren. Niet goed, de voortgang van het werk moet gemonitord worden en een medewerker die niets hoort, gaat zich afvragen of hij wel gemist wordt.

Frequent gesprekken voeren

Hou, zonder wantrouwend over te komen, de vinger aan de pols en voer frequent gesprekken met medewerker over het werk, maar ook over hoe het thuiswerken verloopt. Waar loopt hij tegen aan, wat mist hij en op welke wijze kan de werkgever bijspringen?

Voorbereiding medewerker

Ook al werken medewerkers thuis, hun prestaties moeten altijd jaarlijks beoordeeld worden. De medewerker wordt ‘gewoon’ uitgenodigd voor het onlinebeoordelingsgesprek en expliciet gevraagd na te denken over zijn eigen functioneren, afgezet tegen de gemaakt (jaar)afspraken. Dat kan hij doen door harde gegevens als budgetten, doorlooptijden, deadlines, geschreven uren, et cetera te verzamelen.

Wat ook kan is dat hij feedback op gaat halen bij collega’s, klanten en andere direct betrokken en hen vragen voorlegt als:

  • geef mij één top: ‘doe je goed, waardeer ik in jouw gedrag en houding, zou je meer, vaker en/of langer moeten doen’.
  • geef mij één tip: ‘dit mis ik, dit duurt te lang, te kort. Dit is een verbeterpunt’.

Stimuleer medewerkers hun eigen functioneren te evalueren en laat hen aangeven wat zij zelf meer, minder of anders gaan doen. Stimuleer de eigen verantwoordelijkheid voor prestaties en ontwikkeling.

Het onlinegesprek

Zorg bij een onlinegesprek via Zoom, Skype of Teams voor een heldere agenda over het doel en de inhoud van het gesprek. Maak eerst een praatje over weer en het verkeer, maak contact. Laat de medewerker vertellen over zijn thuiswerkplek en voer misschien even een kort gesprek met zijn wel heel nieuwsgierige kind. Geef ruimte en zorg voor ontspanning.

Laat ook in het beoordelingsgesprek doorklinken dat je oog en oor hebt voor wel en wee van je medewerker en zijn functioneren. Geef Vitamine A (Aandacht) voor mogelijke ongemakken van thuiswerken en wellicht de uitzichtloosheid van de medewerker.

Non-verbaal

Het online lezen van non-verbaal gedrag is lastiger dan bij een live gesprek. Vraag daarom na bijvoorbeeld de toelichting op het eindoordeel of het geven van een voorbeeld expliciet om een reactie. Bijvoorbeeld: hoe zie jij dat, wat vind jij, ben ik helder?

Een onlinegesprek is mentaal zwaarder dan offline. Last gerust even een pauze in om even afstand te nemen en een kop koffie te zetten.

Juist in deze tijd is frequent contact over verwachtingen en de voortgang van prestaties belangrijk. Scherp in meer continue dialogen aan wanneer medewerkers het goed doen en wanneer zij zelf aan de bel trekken als het anders loopt. Laat hen hun eigen functioneren meer evalueren en zelf verbeteren. Zit dus korter op de bal en stimuleer de eigen verantwoordelijkheid.

Auteur: Jacco van den Berg | adviseur, trainer en auteur van Het grote gesprekkenboek en Het nieuwe beoordelenPrint Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Competentiemanagement, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid