Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Hoe bevorder je geluk in je organisatie?
Gezonder werken

Hoe bevorder je geluk in je organisatie?

vitale oudere

Goede voornemens en het ontwikkelingsgesprek zijn steevast thema’s voor deze periode van het jaar. Maar daarnaast valt me op dat het thema geluk ook zeer veel aandacht krijgt.Zegt Janneke Schenning, directeur van Schouten & Nelissen en ze vraagt zich af wat het bedrijfsorganisaties oplevert om daaraan te blijven werken.

Kijk maar eens naar dit artikel op mt.nl, recent onderzoek van het CBS en hier op HR Base heeft Jacco van den Berg een mooie blog geschreven om zelf aan de slag te gaan met geluk. Ook bij mij op het werk hebben we januari en februari uitverkozen om aandacht te besteden aan dit thema. Hoe kun je er als HR verantwoordelijke mee aan de slag voor je organisatie? Moeten we allemaal een Chief Happiness Officer in dienst nemen om gelukkige organisaties te krijgen?

We zijn al zo gelukkig ..

Eerst maar eens naar het onderzoek van het CBS dat begin januari uitkwam. Zij onderzochten in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU hoe de Nederlander zich verhoudt tot andere Europeanen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat inwoners van Nederland (16-plus) gelukkiger zijn dan de gemiddelde Europeaan. In 2013 geven bijna zes op de tien EU-burgers aan dat zij zich de afgelopen vier weken altijd of bijna altijd gelukkig hebben gevoeld. In Nederland zeggen acht op de tien mensen dat. Het aandeel gelukkige mensen is daarmee in Nederland het hoogste van de Europese Unie.

Werken aan omgeving

Als we zo hoog scoren op geluk in relatie tot andere Europese landen, waarom zou je er als organisatie dan nog zoveel aandacht aan besteden? Volgens prof. dr. Ruut Veenhoven, een van de meest ervaren wetenschappers op het terrein van geluk, is de mate waarin een organisatie geluk kan bevorderen gering. Op basis van de beschikbare onderzoeken geeft hij aan dat een organisatie gemiddeld 2-5% zou kunnen bijdragen aan geluk. Zie hiervoor zijn publicatie ‘Geluk in organisaties’ dat in het Tijdschrift Management in Organisaties verscheen. Individueel geluk kun je niet altijd sturen, maar je kunt binnen je organisatie wat mij betreft wel werken aan een omgeving die geluk kan bevorderen.

Dat blijkt ook uit Het Grote Geluksonderzoek van KU Leuven onder leiding van prof. dr. Patrick Luyten, In dit onderzoek wordt het effect van positieve interventies, gebaseerd op het werk van Leo Bormans, op geluk onderzocht in verschillende settings. Conclusie is dat positieve interventies geluksgevoel bevorderen. In het onderzoek staan tips om dat te bevorderen. En het start bij de basisvoorwaarden voor gelukkige medewerkers:

  • Materiële veiligheid en billijke beloning;
  • Gevoelens van autonomie;
  • Kansen om te groeien en een creatieve bijdrage te leveren;
  • Mogen leren en fouten mogen maken;
  • Belang van teamwork en verbondenheid;
  • Geïnspireerd worden door omgeving, collega’s en leidinggevenden.

Mooi om jezelf en je organisatie weer eens langs deze lat te leggen.

Invloed op geluksgevoel

Mijn conclusie is dat werken aan geluk in organisaties werkt. Het heeft invloed op geluksgevoel en op prestaties, maar wel beperkt. Te weinig om er op in te zetten? Dat denk ik niet. Zoals Joost Ardts concludeert in MT: ‘Gelukkige medewerkers krijgen hogere beoordelingsscores, sneller een salarisverhoging en worden door collega’s eerder geholpen dan minder gelukkige. En medewerkers die tevreden, betrokken en gelukkig zijn, lopen minder snel weg.’
Als we alles optellen: geluksgevoel, prestaties, betrokken en gecommitteerde medewerkers. Dan is dat zeker de moeite waard om ook als organisatie te investeren in geluk. En daarnaast: Gelukkig zijn, dat willen we toch allemaal!

Verder verdiepen in ‘Geluk’? Tips:
• Marga Rijken voor Tijdschrift Positieve Psychologie: Geluk is te leren
Het grote geluksonderzoek van KU Leuven
Happinar met prof. dr. Ruut Veenhoven en Anje-Marijcke van Boxtel van Schouten &Nelissen

Janneke Schenning is directeur van Schouten & Nelissen University. Focus, Human Resource Development. Dit blog verscheen eerder op HR Base en op Platform Over Het Nieuwe Werken.

.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid