Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Hoe de beste managers de grootste talenten vinden
Langer werken

Hoe de beste managers de grootste talenten vinden

erkenning en waardering tonen

Goed op de hoogte zijn van de vakinhoud, en het leuk vinden om te leiden. Dat waren van oudsher de eigenschappen van de beste managers. Maar is dat nog wel zo? Er is tenminste een eigenschap die we dan over het hoofd zien: de juiste talenten aantrekken. Dat betogen 2 vooraanstaande management consultants: Tomas Chamorro-Premuzic en Jonathan Kirschner. Hun artikel op HBR stamt van vòòr de coronacrisis, maar het bevat veel universele waarheden.

Volgens de auteurs maken managers twee klassieke fouten bij talent management: ze kijken teveel naar prestaties uit het verleden, en ze focussen teveel op de ‘harde’ eisen aan opleiding en jaren ervaring op het cv. Daarmee vind je de grootste talenten niet meer, dat liet de boom-periode vòòr de huidige coronacrash al zien. Waarom niet? Behaalde prestaties uit het verleden bieden steeds minder garanties voor de toekomst, dat is het korte antwoord.

7 Moderne manieren voor talentmanagement

Ook de meer recente benadering om te kiezen voor de kandidaat die het beste past bij het team werkt steeds minder goed. Het hindert de broodnodige flexibiliteit, slagkracht, en aanpassingsvermogen door net wat eerder, en creatiever te zijn dan de concurrenten. Wat is dan wel de betere manier om talenten te vinden en op te kweken? Die is er niet, zeggen Chamorro-Premuzic en Kirschner eerlijk. Wel zijn er betere benaderingen dan de klassieke, die we net hebben verteld. De auteurs noemen er 7, gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Sommige klinken bekend.

1} Vooruit denken.

Veel managers hebben zelf geen idee wat het bedrijf over 3 tot 5 jaar zal doen. Toch stellen ze die vraag bijna altijd aan hun kandidaat-opvolgers. Wel weten de meeste managers hoe het bedrijf nu geleid moet worden, en daar selecteren ze dan ook op. Hoe kan je selecteren op wat je niet weet? Beter is het dus om wel een strategie voor de middellange termijn te hebben, suggereren de auteurs. En om dat te vertalen in de eigenschappen die de managers van die middellange toekomst (ook) moeten hebben. Weten waar het bedrijf heen moet geeft ten minste wat aanwijzingen waar je op zou moeten selecteren.

2} Focus op de juiste eigenschappen.

Volgens het World Economic Forum zijn over 15 jaar twee van elke drie huidige banen verdwenen. Des te vreemder dus, stellen Chamorro-Premuzic en Kirschner, dat je de talenten van morgen selecteert op hun prestaties uit het verleden. Weer is het probleem: hoe moet je selecteren op een onzekere toekomst? Voor de auteurs is het heel duidelijk dat je de meeste banen van de toekomst aan kunt als je goede soft skills bezit: met name emotionele intelligentie, doorzettings- en aanpassingsvermogen. Al was het maar omdat je het meeste andere (harde kennis en kale informatie) kunt overlaten aan computers en robots.

3} De beste kandidaten zijn al in huis!

Dit punt is al vaker gemaakt, maar Chamorro-Premuzic en Kirschner kiezen onvoorwaardelijk voor interne kandidaten boven externe. Die zijn relatief duur, je moet ze inwerken, en het verloop is hoger – maakt niet uit of je ze wegstuurt, of dat ze zelf weggaan. Interne kandidaten hebben zich al bewezen in je organisatie, ze zijn flexibeler want ze hebben vaak al meerdere functies bekleed, ze begrijpen het bedrijf en de cultuur (veel) beter. En hoe meer je ze laat doorstromen in je organisatie, hoe loyaler en betrokkener ze worden voor je bedrijf.

4} Pas op voor de halo.

Zo heet het effect waarbij je kandidaten die je kent, die op jou lijken of op de succesvolle medewerkers die je al hebt vaak ongemerkt laat voorgaan. De auteurs willen dat je het tegenovergestelde doet: zoek naar kandidaten met een afwijkende mening en nieuwe ideeën, die in deze setting nog niet zijn toegepast. Het liefst ga je nog een stap verder: zoek naar kandidaten die de gebruikelijke werkwijzen en protocollen willen veranderen. Want, aldus Chamorro-Premuzic en Kirschner echte veranderingen ontstaan alleen vanuit een radicaal andere aanpak. Zorg voor een zo divers mogelijk samengestelde talent pool.

5} Meten is weten (echt waar!)

Foute beslissingen nemen is helaas erg menselijk, iedereen doet dat weleens. Maar in het zakenleven proberen we die liever te camoufleren. In het management heb je daar soms wat meer ruimte voor dan in uitvoerende functies, stellen Chamorro-Premuzic en Kirschner. Daarom moeten juist managers duidelijke, kwantitatieve doelen stellen die door anderen zijn te verifiëren. En elke benoeming onderbouwen met duidelijk bewijsmateriaal. Zodat je kunt laten zien dat de beslissing klopte, ook als de uitkomst tegenviel. Talent management is geen kwestie van goed of fout, maar van: zo kan het de volgende keer beter, merken de auteurs terecht op.

6} Zoek naar teamspelers.

De betere besluiten ontstaan door goed teamwork, van divers samengestelde teams die elk hun eigen talenten aanwenden voor de optimale prestatie. Let er dus op dat de talenten goed samenwerken in teams, dat de teamleden elkaar aanvullen, zowel functioneel als qua karakter en eigenschappen. In de beste teams levert elk teamlid zijn eigen, unieke bijdrage aan de eindoplossing, die daardoor meer is dan de optelsom van alle deeloplossingen. Mooi geformuleerd, maar lastig te realiseren denken wij, vooral door de nadruk op vogels van verschillend pluimage in de andere tips.

7} Blijven werken aan verbetering.

Wie klaagt over te weinig (geschikt) talent, is eigenlijk al te laat. Talent moet je ook opkweken binnen de organisatie om er echt wat aan te hebben. En dat kost tijd, want het gaat vaak met vallen en opstaan. De betere managers zijn volgens de auteurs echte coaches, die niet terugdeinzen voor een kritisch gesprek over geleverde prestaties. Zeker wanneer die achterblijven. Maar dan wel opbouwend, zodat het talent zich uitgedaagd voelt om een betere prestatie te leveren. Ook betekent het anticiperen op de behoeften van de organisatie in de nabije toekomst, voordat elk bedrijf daarom begint te vragen.

Het best presterende team krijg je zò

De beste managers zijn experts in het managen van talent, zodanig dat ze optimaal functioneren, concluderen Chamorro-Premuzic en Kirschner. En er is genoeg wetenschappelijk onderbouwd onderzoek om daarbij te helpen. Maar de beste manier om dat te gebruiken is door je als manager steeds af te blijven vragen: wat zit er nog meer in deze m/v? Dat is de onderscheidende factor bij de best presterende teams volgens de auteurs. En over de manieren waarop je dat principe toepast, kunnen zij waarschijnlijk nog boekenkasten vol schrijven…

‘How the Best Managers Identify and Develop Talent ‘, Tomas Chamorro-Premuzic Jonathan Kirschner, Harvard Business Review January 9, 2020Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid