Stelling
"Thuiswerkers hebben een ritueel nodig om de werkdag af te sluiten."
33
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hoe de tussentijdse evaluatie wel kan werken…
Anders werken

Hoe de tussentijdse evaluatie wel kan werken…

Nu de zomer formeel begonnen is en we bijna halverwege het jaar zijn, zie je in veel bedrijven ook de tussentijdse evaluaties ingepland worden. Als ik naar veel fora kijk, zie ik vooral tegenstanders van evaluatiecycli. Dat zegt Marleen Kukler op HR-Base, en ze ontkracht de argumenten tegen periodieke evaluaties een voor een.

Tussentijds evalueren, het is te statisch, niet meer van deze tijd, jonge medewerkers hebben er geen behoefte meer aan. En dan merk ik dat het toch niet bij mijn beleving past. Ben ik inmiddels een dusdanig oude medewerker aan het worden, dat ik geen aansluiting meer heb bij de jonge starters? Ik hoop het toch niet, nu ik nog meer dan 23 jaar mag werken.

De wens om feedback te krijgen

Wat ik zo verwonderlijk vind, is dat je als je een kind of een huisdier opvoedt, je weet dat veelvuldig feedback leidt tot het gedrag dat je zo graag wilt zien. Niet dat ik kinderen en huisdieren nu gelijk trek, maar voor het aanleren van gedrag is een systematische terugkoppeling (op tijd, toe gespitst op de situatie en persoonlijk) wel handig. En ik hoop dat we in ons werk een continue leercurve hebben. Niets is zo erg als een half jaar geen nieuwe kennis opgedaan te hebben, is mijn mening. En voor het opdoen van nieuwe kennis helpt het krijgen van een terugkoppeling over wat goed gaat en wat nog beter kan, om zo de nieuwe kennis sneller en beter tot resultaat, actie en nieuw gedrag te laten komen.

Evaluaties te statisch?

Nu snap ik wel dat twee keer per jaar een terugkoppeling over hoe het gaat wat weinig is als je het hebt over een systematische terugkoppeling op nieuw gedrag. Het voldoet in ieder geval niet aan het criterium tijdig. Maar elke manager weet dat een evaluatie geen verrassing mag zijn, dus in de tussentijdse gesprekken met hun medewerkers hoort die terugkoppeling al gegeven te zijn. En toch geloof ik in een evaluatiecyclus, omdat ik in de afgelopen jaren zo vaak heb gemerkt dat gedrag en de samenwerking pas echt goed wordt doorgesproken als het ook duidelijk op de agenda staat. Zowel voor de medewerker als de manager krijgt het meer gewicht om een keer goed na te denken over de gedragingen die nodig zijn om nu en in de toekomst goed te blijven functioneren. En als het dan ook nog eens zwart op wit komt te staan, dan is het opeens wel heel erg echt.

Niet meer van deze tijd?

De tijd dat evaluatiegesprekken eenrichtingsverkeer was, ligt volgens mij al een tijdje achter ons. Bij veel bedrijven die ik ken, wordt input gevraagd aan de medewerker. Ook zie ik regelmatig dat de medewerker zelf zijn evaluatie maakt met de input die hij verzamelt, inclusief de opmerkingen die hij krijgt van zijn manager. De invloed van de medewerker op zijn ontwikkeling, is daarmee toegenomen. En dat is uiteindelijk het doel van evalueren: kunnen groeien en je ontwikkelen.

Alleen voor de oudere medewerker?

Juist jongere medewerkers willen zich ontwikkelen, is mijn ervaring. Zij hebben een bijna ontembare honger naar nieuwe kennis en ervaring. Ze willen dan ook graag horen wat hun manager van hen vindt, waar ze nog beter in kunnen worden. De eerste beoordeling vinden ze heel spannend en belangrijk. Een medewerker met wat meer vlieguren op zijn teller weet beter waar hij goed in is en wat beter kan of moet. Hij heeft vaak net zoveel behoefte aan de invulling van het hoe de verandering kan worden gedaan, maar is minder op zoek naar het waarom. Dat weet hij meestal zelf al.

Kans of verplichting?

Voor mijn gevoel blijft er een behoefte om terugkoppeling te krijgen op de ontwikkeling die je doormaakt als medewerker. Dat zorgt voor de mogelijkheid om te blijven ontwikkelen, nieuwe zaken nog beter te kunnen doen en het niveau van trial and error om te zetten naar weten wat je aan het doen bent. Vanzelfsprekend blijft tijdig communiceren over gewenst gedrag en de ontwikkeling noodzakelijk. Maar dit gaat mijns inziens verder dan het sterretjes zetten wat nu veel vaker opkomt. Het gaat om het gesprek over de invulling hoe de veranderingen vorm kunnen worden gegeven. Het biedt dus mooie kansen en ik hoop dat het niet gezien wordt als het invullen van een verplichting opgelegd door de HR afdeling.

HR-Base, Marleen KuklerPrint Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Blog, Nieuws, Rendement op arbeid

0 reacties op Hoe de tussentijdse evaluatie wel kan werken…

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid