Stelling
"Bij hybride werken gaat het er weer om wat je kunt, niet wie je kent."
8
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Hoe gezond is de werklunch?
Gezonder werken

Hoe gezond is de werklunch?

ongezonde leefstijl?

Het wordt kouder deze winter! Eindelijk, zeggen sommigen. Anderen zien het met afschuw aan. Niet echt een goede tijd voor de lunchwandeling, die kou. Maar lunchen achter het bureau dan? En kan je ook op andere manieren gezonder de werkdag doorkomen?

De meningen over ‘eating al desko’ zoals het heet bij onze overburen aan de linkerkant zijn (ook hierover) verdeeld. Blijkt uit een smakelijk artikel in The Guardian. Er is een contingent managers en medewerkers dat zweert bij het nut van de pauzes tijdens een werkdag. En een lunch, samen met de collega’s tijdens het werk – of een werklunch is een ideale gelegenheid daarvoor. Mensen worden er tevredener van, gemotiveerder voor de rest van de dag, maar ook maakt het ze productiever en je wisselt makkelijk meer informatie uit. De werklunch is een uitstekende gelegenheid om uw sociale kant de ruimte te geven.

Verplicht socializen?

Maar er zijn ook tegenstanders van die semi-verplichte werklunch met z’n allen. Het verplichtende karakter stuit sommigen tegen de borst. “Je maakt van volwassen werknemers dan kleine kinderen”, stelt een tegenstander. Een ander wijst er fijntjes op dat er altijd ook collega’s blijven met wie je liever geen, of zo min mogelijk sociaal contact wilt hebben. Snacken of eten achter het bureau kan best, zolang je maar geen sterk riekend beleg gebruikt. Of de helft over het pas gelegde hoogpolige tapijt kiepert.

Vreemde ogen dwingen

Waar je ook zit of staat tijdens de lunch, zorgen dat je ervan geniet lijkt het beste advies. Ruim 20 procent zegt zich minder goed te kunnen concentreren na een slechte lunch. En 17 procent zegt sneller geïrriteerd te zijn. Gelukkig eet een op de tien werknemers gezonder in bijzijn van collega’s. Ook wordt er langzamer gegeten, met als gevolg dat mensen sneller een verzadigd gevoel hebben.

Samen lunchen heeft voordelen

Beter lunchen heeft wel degelijk ook een sociale functie. Elkaar wat vaker zien op informele tijden zorgt al snel voor tweemaal zoveel output, declarabele uren en meer creativiteit. Andere mensen ontmoeten kan ook andere manieren opleveren om naar het werk te kijken. Of het geeft nieuwe inspiratie, en ondersteuning onder het motto ‘gedeelde smart’… Maar dat hoeft natuurlijk niet per se tijdens de lunch te zijn. Vergaderingen, borrels en het koffieapparaat zijn niet voor niets berucht.

Grazen, niet snacken

Wie het erg druk heeft, kan op die dag misschien beter vaker wat kleinere porties eten. Dit “grazen” moet u wel beperken tot 7 eetmomenten per dag. En pas daarbij op voor ongezonde snacks tussendoor. Wat zijn dat? Alles waar lekker veel suiker en vet in zit. Repen, kroketten, frikandellen en ander opgebakken spul. U staat ervan te kijken op hoeveel plekken in het pand koek en snoep te graai staat. Neem liever een stronkje rauwe bloemkool, in een pittig sausje…

Gelegenheid maakt de snoeper

Pas vooral op met drankautomaten waar snacks vlak naast staan. In een klein experiment observeerden de onderzoekers van Yale hoeveel mensen bij een van de kleine ‘snack stations’ zowel een drankje als een snack kochten. Mensen die het drankapparaat gebruikten die naast de snacks stond, kochten in 50 procent van de gevallen ook een snack. Dat in tegenstelling tot de drankmachines die verder stonden van de snackautomaat. Oplossing? Machine verplaatsen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid