Stelling
"Bij hybride werken gaat het er weer om wat je kunt, niet wie je kent."
8
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis cases Hoe helpt HR de gedwongen thuiswerkers?
cases

Hoe helpt HR de gedwongen thuiswerkers?

Werk thuis tenzij het niet anders kan, is het devies in coronatijd. Maar als medewerkers thuis niet goed gefaciliteerd worden of niet goed op de hoogte zijn van gezond en veilig thuiswerken, ontstaan al snel lichamelijke klachten. Hoe faciliteren organisaties dat nu?

Drie HR-managers vertellen op PW. over hoe zij het thuiswerkbeleid in hun organisatie hebben vormgegeven. Het gaat om: Simone van Beest, senior HR-businesspartner bij het CAK, Tom Morssink, HR-manager bij internetbureau TRIMM en Freek Veldman, HR-manager bij bloemenkwekerij Hilverda De Boer.

Leidinggevenden CAK sturen op vertrouwen

Leidinggevenden vervullen een cruciale rol in het thuiswerken bij het CAK. Niet alleen zijn de leidinggevenden een voorbeeld in hoe medewerkers goed en veilig kunnen thuiswerken. Ook sturen zij op vertrouwen, verantwoordelijkheden en resultaat, vertelt senior HR-businesspartner Simone van Beest. Zij ondersteunt de ICT-afdeling van 280 fte.

“Sinds half maart werkt het merendeel van de medewerkers vanuit huis. Voor een kleine groep is het vanwege bedrijfskritische processen noodzakelijk om op ons kantoor in Den Haag te werken. Thuiswerkers willen wij zoveel mogelijk faciliteren. Het CAK stelt voorzieningen beschikbaar zoals een ergonomische bureaustoel, muis en monitor. Ook hebben medewerkers tokens gekregen om op afstand te kunnen werken en indien nodig en mogelijk kregen zij ook laptops en mobiele telefoons. Verder ontvangen medewerkers voorlichting over de inrichting van een goede en veilige thuiswerkplek.”

Pas op voor ‘onbegrensd gevoel’

Die goede werkplek thuis vindt het CAK erg belangrijk, want “anders bestaat de kans op lichamelijke klachten. Maar ook kan het besef altijd te kunnen werken leiden tot een gevoel van onbegrensdheid. Daarnaast kan veel thuiswerken leiden tot minder sociale contacten. Omdat direct contact beperkt is, is het belangrijk dat leidinggevenden hier alert op zijn. Aan de andere kant biedt thuiswerken ook voordelen; het helpt om werk, privé en zorgtaken beter te combineren en het kan de autonomie vergroten over de manier waarop medewerkers werken.”

Onderlinge verbinding cruciaal

“We zien een lichte stijging in het langdurig verzuim. Daarom gaat binnenkort de klankbordgroep Vitaliteit en corona tijdens de wintermaanden van start. Medewerkers kunnen hieraan deelnemen om hun ideeën en wensen kenbaar te maken en samen na te denken over een verdere invulling van een plan. Ook kunnen medewerkers een webinar volgen over de psychologische effecten van online werken.”

Hoe gaat het nu echt?

“Het is juist in deze tijd extra van belang om oog te hebben voor de collega’s en regelmatig de vraag te stellen hoe het nu écht gaat, erop toe te zien dat medewerkers voldoende rust nemen en zicht te houden op het wel en wee van hun collega’s. We roepen dan ook om extra op elkaar te letten. Onderlinge verbinding met elkaar en de organisatie is cruciaal.”

‘Goed contact leidinggevende heel belangrijk’

Met 350 medewerkers in dienst die voornamelijk met de producten werken, zijn de coronamaatregelen een behoorlijke klus voor Hilverda De Boer. Freek Veldman is HR-manager bij het bloemen en planten exportbedrijf. “Ik vind het heel belangrijk dat medewerkers goed contact houden met de leidinggevende. Zo behoud je de feeling met wat er op de afdeling en thuis speelt.”

Half-om-half

Vanaf de eerste coronagolf heeft het bedrijf met het kantoorpersoneel afgesproken om de helft thuis en de andere helft op kantoor te werken. “Als de ene helft op kantoor is, is de andere helft thuis. Nu de tweede coronagolf aan de gang is, zijn we hier nog alerter op. De productiemedewerkers werken op de werkvloer, omdat de producten daar zijn. Uiteraard houden we ons aan de landelijke maatregelen en bespreken we periodiek de ontwikkelingen in ons corona-crisisteamoverleg waarin verschillende functionarissen zitting hebben.”

Tips en trucs over gezond thuiswerken

“We zorgen dat iedereen thuis kan werken met de juiste aansluitingen. Verder heeft iedereen een ergonomische muismat meegekregen en kan men bijvoorbeeld desgewenst de bureaustoel van kantoor meenemen. Als iemand meer nodig heeft dan deze voorzieningen, dragen we daarin als werkgever bij.”

Vooraf inventariseren

Toen het RIVM de coronamaatregelen afkondigde, stemde het MT van Hilverda De Boer af hoe het bedrijf dit kon vormgeven. “Als HR-manager had en heb ik hier nog steeds een rol in. Vervolgens hebben de desbetreffende directeuren met de teams afgesproken. In die gesprekken is ook meegenomen waar iedere individuele medewerker tegenaan kan lopen en welke oplossingen daarvoor zijn. In het begin vonden medewerkers het niet leuk om thuis te gaan werken, maar nu krijgen we steeds vaker reacties als ‘het is eigenlijk wel lekker en efficiënt op bepaalde dagen van de week’.”

Geen klachten over fysieke belasting

“Tot nu toe heb ik nog niemand gehoord met klachten over fysieke belasting. Nu het najaar is begonnen en de winter komt, verwacht ik dat die wel gaan komen. Ik vind het heel belangrijk dat medewerkers goed contact houden met de leidinggevende. Af en toe een fysieke ontmoeting hoort daar bij. Ook krijg je sneller zicht op eventuele psychische en fysieke klachten. Ik zit zelf daarom ook regelmatig op kantoor om deze signalen op te vangen. En waar nodig stem ik met mijn HR-collega’s een en ander af richting zowel de leidinggevende als de medewerker.

Persoonlijke aandacht blijft van groot belang

“Wij houden niet iedereen in de gaten, maar hebben aangegeven dat als er iets is, wij dat graag horen. Het verzuim is iets toegenomen sinds corona. Dat heeft niets met thuiswerken te maken, maar puur vanwege het feit dat productiemedewerkers thuis moeten blijven totdat een test uitwijst dat ze geen corona hebben. Of dat zij dusdanige klachten ontwikkelen waardoor thuiswerken ook niet (meer) mogelijk is.”

TRIMM: ‘Persoonlijke aandacht heel belangrijk’

Vanaf maart onderging internetbureau TRIMM een heel soepele overgang naar thuiswerken, vertelt HR-manager Tom Morssink. Verbinding houden met elkaar vindt het bureau heel belangrijk en stuurt daarom regelmatig een kaartje. “In het begin van het thuiswerkbeleid hebben we iedere medewerker een kaart en klein cadeautje gestuurd. Een kaart doet veel voor welzijn en een gevoel van geluk. Ook ben ik met een pompoen op mijn hoofd bij iedereen langs gegaan om een pompoensoeppakket langs te brengen. Verder organiseren we online quizzen en online lunches. Inmiddels is er ook een online community gestart waarbij we elkaar onze thuiswerkplek laten zien. Dat is niet alleen leuk, maar het biedt ook veel informatie over elkaar.”

Goede online werksfeer

“TRIMM staat bekend om de goede werksfeer. Nu we voornamelijk online werken, proberen we dit nog steeds terug te brengen. We hebben aandacht voor elkaar en ervaren ook dat we het werk samen doen. Bij TRIMM werken ongeveer zeventig medewerkers. Vanaf maart werken wij vrijwel helemaal vanaf huis, op een paar medewerkers na waarvan het werk ter plaatse moet. Deze medewerkers werken uiteraard conform de richtlijnen van het RIVM. Iedereen mag het kantoormeubilair thuis gebruiken.”

Teams

“Het contact met medewerkers verloopt voornamelijk via Microsoft Teams. Alle meetings zijn online en ik merk dat ik het moeilijker vind om aan te voelen wat er speelt bij medewerkers. Door af en toe iemand te bellen, probeer ik de feeling te houden. Ik vraag gewoon hoe het met ze is, hoe het met het werk gaat en thuis. Die persoonlijke aandacht kan veel goed doen. Het budget wat we normaliter voor feestjes en dergelijke gebruikten, besteden we nu in het welzijn van medewerkers. De overheid voert de druk op medewerkers thuis te faciliteren, maar het moet financieel natuurlijk ook lukken.”

Fysieke overbelasting tegengaan

“Om fysieke overbelasting tegen te gaan hebben ergocoaches een thuiswerkinstructie gegeven. Zo leren medewerkers op een goede en duurzame manier een houding achter het scherm aan te nemen. De directeur heeft gepleit dat medewerkers erop letten pauzes te nemen en een blokje om te gaan. Ik probeer mensen ook te mobiliseren: even fietsen, buiten wandelend lunchen, naar de buurman gaan enzovoort. Zo voorkomen we dat we de hele dag zitten.”

Tot stand gekomen in samenwerking met CZ.

Bekijk het uitgebreide dossier over gezondheidsmanagement.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : cases, Gezonder werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid