Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hoe hou je de persoonlijke ontwikkeling op gang?
Anders werken

Hoe hou je de persoonlijke ontwikkeling op gang?

groeien en ontwikkelen gaat zo

Onze hoofden worden steeds leger. Alles is direct te vinden op telefoon, tablet of computer. Dus hebben we steeds minder kennis paraat. Hoeft niet meer. Toch is niet alles te vinden op het web en op social. Vooral de zachte en sociale vaardigheden moeten we toch echt zelf blijven ontwikkelen. Persoonlijke ontwikkeling blijft dus relevant voor duurzame inzetbaarheid. 5 Tips om dat langer en beter vol te houden.

Wie goed let op zijn eigen manier van werken ‘leert’ vaak beter en sneller iets nieuws dan iemand die veel uit zijn hoofd wil leren. Dat is het verschil tussen abstracte en parate kennis. Wie beter let op de manier waarop hij of zij zelf het beste iets leert (kennis, houding, vaardigheden of een mix) leert 15 procentpunt beter dan mensen met aangeboren intelligentie. Zo bleek uit onderzoek van Marcel Veenman, beschreven door Ulrich Boser op HBR.

Persoonlijke ontwikkeling vereist juiste grondhouding

Maar nog belangrijker dan zelfkennis is de juiste grondhouding voordat je begint met leren en ontwikkelen. We gaan traditioneel uit van een fixed mindset: je wordt geboren met bepaalde intelligentie en kwaliteiten en dat bepaalt wat je wel en niet kunt. Met een growth mindset geloof je dat je talenten een startpunt zijn en dat je jezelf steeds kunt verbeteren en ontwikkelen met inzet en discipline. Dat zeggen Aleid Erbrink en Mathijs de Boer bij Boertien Vergouwen Overduin.

Leren is ervaringen opdoen

Misschien is het beter om te spreken van ‘ervaringen opdoen’ in plaats van ‘leren’. Zeker bij mensen in uitvoerende beroepen. Onderzoeker en adviseur op duurzaam leren in organisaties Kolkhuis Tanke geeft hiervan een mooi voorbeeld op PW. “Vaak zijn medewerkers zelf of samen met collega’s met oplossingen voor problemen gekomen, hebben ze een complexe storing opgelost, of hebben ze voor bepaalde werkzaamheden zelf een andere aanpak bedacht. Daar leer je ook van. Als je mensen dat expliciet laat benoemen, laat je zien dat ze ook in staat zijn om te leren en geef je ze een succeservaring met leren mee.”

Persoonlijke ontwikkeling via alledaagse leermomenten

Vaak doen medewerkers zelf wat geringschattend over die praktijkervaringen. Het hoort erbij dat je samen dingen oplost, het is niet echt zo bijzonder wat ze hebben ontdekt. Toch zijn erin de dagelijkse uitvoering van bijna elke werkzaamheid veel leermogelijkheden, zegt Kolkhuis Tanke. Die ‘alledaagse leermomenten’ zitten vaak in onverwachte uitbreidingen van het dagelijks werk. Zoals een schoonmaker in een verzorgingshuis die te maken krijgt met dementerende patiënten. “Als iemand wil weten wanneer hij het nu goed doet voor zo’n bewoner, dan kun je daar een leerervaring omheen organiseren. Je kunt zeggen: ga maar naar een training over dementie, maar je kunt ook de psycholoog van het verpleeghuis overlegmomenten laten inplannen met deze medewerkers.”

Vluchten kan echt niet meer!

Laatste argument tegen meer en weer leren: het zal mijn tijd wel duren. Dat leidt tot uitstellen, en tot onaangename verrassingen als blijkt dat je het toch niet haalt. Omdat die reorganisatie eerder komt dan gedacht, of omdat het pensioen weer later komt. Vroeger waren er meer ‘parkeerbanen’ waar uitgerangeerde of opgebrande senior-medewerkers niet veel meer hoefden te doen dan hun tijd uitzitten tot het pensioen. Die functies zijn na alle reorganisaties en bezuinigingen bijna nergens meer te vinden. Vluchten kan nu dus echt niet meer.

Persoonlijke ontwikkeling hoort bij employability

Een verkenning van ieders employability kan een goed aangrijpingspunt zijn om het nadenken over persoonlijke ontwikkeling op gang te houden. Kijk naar de ontwikkelingen in de functie, en wat breder in het vak waar die functie bij hoort. In elk beroep zijn ontwikkelingen aan te wijzen die ‘er aan komen’. Je kunt alleen employable zijn wanneer je daar tijdig op inspeelt, door nieuwe vaardigheden, houdingsaspecten en kennis te integreren in de huidige manier van werken. Wat komt eraan, in de nabije toekomst? En ben ik daarvoor voldoende uitgerust, qua opleiding en ervaring? Door daar regelmatig even bij stil te staan maken medewerkers hun eigen, informele inzetbaarheidsplan(ning). Hier zijn nog meer tips voor het ontwikkelen van een leercultuur.

5 tips om persoonlijke ontwikkeling op gang te houden

Als mensen meer, en beter zijn gemotiveerd om (weer) wat bij te leren, is het zaak om de gang erin te houden. Persoonlijke ontwikkeling staat net zo min stil als de wereld waarin je elke dag bestaat. Mee blijven bewegen is het beste advies, door je persoonlijke ontwikkeling op gang te houden. Zo’n zelfstarter is lang niet iedereen, en lang niet altijd lukt dat even makkelijk. Daarom deze 5 tips voor een beleefde schop onder je achterwerk.

1} Stel duidelijke leerdoelen.

Veel mensen beginnen aan iets nieuws of iets anders zonder veel vertrouwen dat ze het ook echt onder de knie zullen krijgen. Gaandeweg het leren komen er vaak meer twijfels: ben ik goed genoeg, heeft dit wel zin, wat als het mislukt, kan ik niet beter wat anders doen? Dat je twijfelt bij iets nieuws is normaal. Maar het is veel effectiever om leren te zien als een project, met bijbehorend management. Dat wil zeggen: zet een pad uit dat moet leiden naar een uiteindelijk doel. Het beste doel is ambitieus, maar wel bereikbaar. Het sluit aan bij je persoonlijke ambities, en bij (enkele) doelen van je werkgever. Zo kan een magazijnmedewerker die logistiek leuk en interessant vindt prima toewerken naar een functie als COO, Chief Operational Officer. Benoem de juiste tussenstappen op weg naar dat einddoel. Wil je meer de logistieke kant op of wil je liever managen? Overleg met je manager is essentieel hierbij. Denk niet direct aan concrete opleidingen of cursussen. Kijk eerst naar je persoonlijke aanleg en wensen. Vraag ook altijd aan anderen (collega’s, vrienden) waar zij denken dat jij echt geschikt voor bent. Is het een wat langer ontwikkeltraject: vraag dan om een coach, met wie je minstens eenmaal per maand kan overleggen.

2} Focus op soft skills

Omgaan met mensen, veel verschillende mensen, in snel veranderende omstandigheden is de belangrijkste vaardigheid die je kunt opdoen. Zeker met een schuin oog op de komende 3 tot 5 jaar. Een ding is dan zeker: niets is zeker. Waar je zult werken, en met wie nog het minst. Dus: je snel kunnen aanpassen op andere mensen en andere omstandigheden is essentieel. Flexibiliteit is de belangrijkste onder de soft skills momenteel. Hoe word je daar beter in? Zoek zo veel mogelijk verschillende mensen en situaties op. Stel je open voor de leefwereld van een ander, laat hem of haar er vooral veel over vertellen. Je krijgt al snel een band met de ander. En dat is het smeermiddel voor latere contacten. Die flexibele opstelling bevorder je verder door te werken aan je emotionele intelligentie. Luister actief naar wat een ander echt bedoelt, met aandacht voor lichaamstaal en inlevingsvermogen. Lees hier meer over soft skills.

3} Reflecteer op wat je hebt geleerd.

Het kunstje is bekend onder pedagogen en anderen met een opleiding of achtergrond als leraar: hoe kan het dat je wat weet? Iedereen die iets nieuws heeft geleerd, moet zich direct daarna afvragen: weet ik het ook echt? Snap ik het? Kan ik het nadoen? Kan ik het aan een ander uitleggen? Of moet ik er toch nog wat meer van weten, of wat vaker oefenen? Een van de grootste problemen bij leren is dat we te snel denken: ik weet het wel. Dat geldt zeker voor de ongeduldigen onder ons. En voor de mensen met een hekel aan dat ‘leren’. Dus: doe het, en kijk daarna of het (nog) beter kan. Gebruik daarbij ook de input van anderen: collega’s, leidinggevenden en zelfs klanten. Vooral collega’s komen vaak met goede verbetertips. Vaak nog beter dan de manager.

4} Breng het snel in de praktijk.

Wie iets nieuws heeft geleerd, behoudt die vaardigheden alleen wanneer hij of zij ze vrij snel daarna in de praktijk kan brengen. Kan je geen passende situaties vinden, zoek ze dan op. Oefeningen of praktijksimulaties zijn uitstekend, als ze maar (een beetje) realistisch zijn. Probeer wat je hebt geleerd zo snel en zo vaak mogelijk toe te passen in je werk, dan word je er vanzelf beter in. En, speciaal voor de ervaren mensen: vergeet ‘career plateauing’. Dat is de opvatting dat het geen zin heeft om iets erbij te leren want het helpt mijn loopbaan toch niet. Maar: het gaat niet om de loopbaan. Het gaat om jouw aanleg, talenten en wensen. Waar word jij zelf beter, gelukkiger, meer ervaren of geestelijk rijker van? Daarin werk je het langste door.

5} Hou vol.

Het heet niet voor niets persoonlijke ontwikkeling. Dus je concentreert je op de zaken die echt goed bij jezelf passen. Zaken waar je warm van wordt, en wat gelukkiger in je functioneren. Kies daar de passende prioriteiten bij, ook in je professionele leven. Ook als dat oncomfortabele keuzes maken betekent. Zo hebben veel mensen het gevoel dat ze iets ‘moeten’ met taal en tekst. Maar gaandeweg ontdekken ze dat ze niet echt veel schrijvende vaardigheden hebben. Het oorspronkelijke idee kwam vaak van anderen, die je als voorbeeld ziet. Hetzelfde (projectie)effect treedt ook vaak op bij piloten, koks en verplegers. Zoeken naar je innerlijke drijfveren is de belangrijkste eerste stap bij zinvolle persoonlijke ontwikkeling. Een loopbaan- of carrièrecoach kan er soms bij helpen.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Basics van DI, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid