Stelling
"We meten teveel omdat het nu eenmaal kan."
31
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Hoe hou je zicht op de mens achter de bytes?
Langer werken

Hoe hou je zicht op de mens achter de bytes?

vriendelijke robot-man

Scholing en ontwikkeling worden door digitalisering en robotisering steeds belangrijker. Toch wordt er nog lang niet zoveel aan scholing en ontwikkeling gedaan als we eigenlijk vinden dat nodig zou zijn. Een doorbraak is dus nodig. Dat is vaak lastiger dan u zou denken.

Een leven lang leren wordt steeds belangrijker door technologische innovaties en de invloed van toenemende robotisering. De baan voor het leven verdwijnt, ‘een leven lang leren’ houdt werknemers  en ondernemers geschikt voor de snel veranderende arbeidsmarkt. “Educatie wordt daarom een belangrijke nieuwe pijler van onze dienstverlening”, zei Frank van Rutten van MKB-Servicedesk vorig jaar.

Niet genoeg

Het midden- en kleinbedrijf vindt zelf dat ze niet genoeg doet aan persoonlijke ontwikkeling. Zo bleek in 2017 bij een online enquête van de serviceorganisatie voor het MKB. Bijna elke ondernemer doet er wel iets aan, maar hij en zij weet van zichzelf dat het niet genoeg is, gezien de technische ontwikkelingen die steeds sneller gaan. En dat geldt volgens de MKB’er ook voor de eigen mensen. Bijna 90 procent van de ondernemers steunt zijn medewerkers met bijscholing, coaching en het aanleren van nieuwe vaardigheden.

Diverse plannen

En toch komt dat leven lang leren maar moeizaam van de grond. De SER adviseerde al eerder om de persoonlijke leerrekening voor werkenden breed in te voeren en nu heeft ook het kabinet aangegeven hier voorstander van te zijn. Maar de grote vraag blijft hoe je dat regelt, zodanig dat het ook echt verschil gaat maken voor werkend Nederland. Vorig jaar zijn diverse plannen gelanceerd, waaronder dat van de commissie Sap voor een persoonlijke of individuele leerrekening en de persoonlijke ontwikkelrekening van de Sociaal Economische Raad (SER).

Leermentaliteit

Sommige vakbonden, waaronder het CNV, denken hardop mee. De vakbond stelt dat de gewenste en noodzakelijke mentaliteit er alleen komt als er een positieve leercultuur ontstaat op alle Nederlandse werkvloeren. Met andere woorden: als werknemers en werkgevers niet gemotiveerd zijn én worden om te scholen en te ontwikkelen, dan komt die doorbraak er niet.

Gedeelde verantwoordelijkheid

De werknemer moet het heft in eigen handen nemen en in actie komen. Van hoger opgeleiden kan worden verwacht dat ze zelf initiatief nemen om relevant en inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De overheid is verantwoordelijk voor zowel het onderwijssysteem als voor het opkomen voor de ontwikkelbelangen van de lager- en ‘middenopgeleiden’. Ook al omdat ze die zelf vaak nog niet erg beseffen. De meerderheid van deze mensen werkt vaak simpelweg om brood op de plank te krijgen. En daarom moet iemand verantwoordelijkheid voor hen nemen. Deze verantwoordelijk kan niet alleen bij de werkgevers liggen.

Je eigen beste leerstrategie

Het kan een onaantrekkelijke gedachte zijn dat je weer iets nieuws of iets anders ‘moet’ leren. Niet alleen omdat sommige mensen daar vroeger ook al niet erg goed in waren. De behoefte komt dan niet uit jezelf, maar van anderen. “Je moet jezelf goed kennen, inclusief de manieren waarop jij het beste iets nieuws of iets anders leert. Veel mensen vinden het vaak nog ‘eng’, mensen kunnen zich niet meer verschuilen achter de werkgever die dat ‘nu eenmaal’ wil, of zo heeft bepaald.” Zo verklaarde hoogleraar Judith Semeijn vorig jaar tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid de aarzeling bij veel werknemers om vaak, en snel weer iets nieuws te ‘moeten’ leren. Weten hoe iemand zelf het beste of plezierigste aan scholing doet, ontdekken welke aanleidingen of triggers iemand in beweging krijgen en dan de beste plaatsen en tijden benoemen is van groot belang. Die informatie kan bij elkaar komen in een persoonlijk leerplan, of POP inderdaad.

De menselijke kant

Het is echt nodig. Want de technologische innovaties gaan nu zò snel dat bedrijven hun digitale mogelijkheden verbazingwekkend snel uitbreiden. Dan gaat het vaak over technologie, maar welke impact heeft deze transformatie op de mens in organisaties? Hoe geef je vorm aan de menselijke kant van digitale transformatie? Hoe geef je vorm aan leren, ontwikkelen en inzetbaarheid als de wereld zo snel verandert? Hoe bouw je aan een cultuur waarin digitaal werken ook echt werkt? Op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid, op 31 mei aanstaande bespreekt Albert Goldsteen hoe bedrijfsorganisaties die menselijke kant van de digitalisering het beste vorm kunnen geven.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid