Stelling
"De eerste werkdag van een nieuwe m/v moet u heel zorgvuldig plannen."
34
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hoe komt u door de leemlaag tegen het leren?
Anders werken

Hoe komt u door de leemlaag tegen het leren?

verwarring en werkstress

We willen best iets nieuws of iets anders leren, maar … We hebben het al zo druk. Met het werk, het werk van de collega’s en dan kan ik het niet maken om ‘op cursus’ te gaan. Ook rekent mijn manager me niet af op de cursussen die ik het afgelopen jaar heb gedaan. Hoe krijgt HR persoonlijke en professionele ontwikkeling wel van de grond?

Creëer een leeromgeving in de organisatie. Volgens opleidingsdeskundige Hans Schuurmans van online opleider SkillsTown is dat wat HR moet doen. En het middenmanagement is de scharnier die u daarbij in beweging moet krijgen. De middenmanagers houden volgens hem vaak de boot af. Zij moeten de medewerker juist helpen bij zijn persoonlijke ontwikkeling. Maar al te vaak gaat het in de beruchte gesprekscyclus over het werk dat nu moet gebeuren (meer, sneller). Niet over het werk van de nabije toekomst. En al helemaal niet over de vaardigheden die daarbij nodig zijn.

Wat kan HR doen om meer mensen aan het leren te krijgen?

“Leren is een middel om beter te kunnen presteren. Zo moet je het zien. En door online leren kunnen we makkelijker beter gaan presteren. We gaan naar een hybride vorm van leren: bepaalde basisdingen moet je leren, maar over andere dingen kun je je gewoon laten informeren. Stel je volgt een dag een Excel-cursus. Dan leer je eerst de basis: wat is een rij, kolom en tabel? Als je dat al weet, heb je er niets aan. Bij een online cursus kun je dat deel overslaan en gericht op zoek gaan naar wat je wilt leren. Performance support in optima forma.”

Wat bedoel je precies met performance support?

“Performance support is kortweg leren wat je op dat moment en op die plek nodig hebt om beter te presteren. Daar gaan organisaties nu veel meer naartoe: gericht leren op de werkplek. Een mooi voorbeeld van performance support is de cv-monteur die op het display van een ketel ziet staan: ‘storing 82’. Als hij vergeten is wat voor storing dat is, pakt hij zijn tablet erbij en zoekt het op. En soms gaat het nog een stap verder door microlearning; korte filmpjes die bijvoorbeeld laten zien hoe je in Excel een datumfilter in een draaitabel zet. Zo worden leeroplossingen effectiever.”

Kent HR alle nieuwe leervormen?

“E-learning, webinars; dat staat inmiddels wel op het netvlies van HR. Maar op het terrein van performance support zijn zeker nog wel stappen te maken. Niet iedereen is op de hoogte van de kracht van die manier van leren. Maar grote organisaties zien dat gelukkig nu wel in. Een korte, gerichte instructie bijvoorbeeld in een filmpje inspireert en motiveert de medewerkers veel meer dan een klassikale les. En dat is belangrijk, want medewerkers moeten werken aan hun duurzame inzetbaarheid, zeker in deze snel veranderende wereld.”

Wat kan HR nog meer doen om medewerkers te laten leren?

“Over het algemeen doet HR het prima. Het ontbreekt de HRM’er zeker niet aan visie op het gebied van opleiden en ontwikkelen. Maar het gaat mis bij de middenmanagers; die houden vaak de boot af. HR zou in dat opzicht meer de strijd aan moeten gaan en het middenmanagement ervan moeten overtuigen dat het creëren van een leeromgeving van groot belang is voor de persoonlijke ontwikkeling. Als je start met een online academie in een organisatie heb je altijd enthousiaste medewerkers die er meteen vol in duiken. Maar je hebt ook een groep die zegt er niet aan toe te komen en veel ondersteuning nodig heeft. Die moeten dan echt een steuntje in de rug krijgen van hun manager. En juist daar valt nog een hoop te verbeteren.”

(Dit interview verscheen eerder op PW.)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid