Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden Hoe krijg je ze uit die stoel?
Arbeidsomstandigheden

Hoe krijg je ze uit die stoel?

Lang thuiswerken geeft nieuwe arbo-risico’s. Vooral zitten blijkt een gevaarlijke bezigheid, zeker wanneer je dat lang achter elkaar doet. En in een verkeerde houding. Hoe krijg je de collega’s vaker uit de stoel?

Wij Nederlanders bewegen best veel. 80 Procent doet wekelijks aan fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU. Daarmee zijn we kampioen bewegen binnen de Unie. Het gaat dan om recreatief bewegen en niet (zozeer) intensief sporten. Maar wij Nederlanders zitten ook zo’n 8,7 uur per dag. Ook daarin zijn we Europees kampioen. En we lijden steeds langer aan een zittend bestaan. Dat komt vooral doordat steeds meer mensen zittend werk doen.

We sporten minder

Vòòr de coronacrisis sportten we nog 4,5 uur per week. Netjes, zou je zeggen. Zeker als je kijkt naar de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Maar sinds corona is daar 1 à 2 uur per week van afgegaan. Net iets meer dan de minimale beweegnormen van de Gezondheidsraad. En dat terwijl je meer tijd overhoudt omdat je minder forenst! Wandelen is de grote winnaar in dit individuele sport-tijdperk. Koos voorheen 40 procent van de werkenden voor deze vorm van lichaamsbeweging, nu wandelt bijna 60 procent regelmatig. Toch is ook het aantal mensen dat helemaal niet meer sport gestegen van een kwart naar een derde.

Eén minuut per uur

Het gevolg is ook wel bekend: de helft meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en op diverse soorten kanker. Ook de Ieren hebben de gevaren van te lang zittende thuiswerkers onderkend. De Ierse Hartstichting is een campagne begonnen om mensen aan te moedigen tot vaker opstaan terwijl ze thuiswerken. dat hoeft niet veel tijd te kosten: één minuut per gewerkt uur is al voldoende om te ontsnappen aan de meeste gevaren van langdurig zittend werken. Inclusief stress, die ook bij thuiswerk onvermijdelijk lijkt. (Hier helpt Japke B je ook mee.)

Kantoorgym

Wat meer doen aan beweging is natuurlijk beter. Zoals? Hou die videovergaderingen zo kort mogelijk. Installeer een timer-app die bijhoudt hoelang je achtereen aan het werk bent. Verwant aan de ‘geliefde’ pauzesoftware van voorheen. Ook biedt de Ierse Hartstichting een video aan met beweegoefeningen die je achter het bureau kan doen (deskercise). Uiteraard hebben wij die ook: zoek maar even op ‘kantoorgym’. Of kijk nog eens naar deze 15 tips voor meer beweging tijdens je werk! Je kunt ze niet allemaal doen terwijl je thuiswerkt, maar met wat creativiteit kan er veel.

Tip! Check in een keer alles rond de werkplek thuis met de grondig vernieuwde Werkplekchecker!

Dynamisch blijven werken

Vergeet tenslotte ook niet om dynamisch te blijven werken, ook wanneer je thuiswerkt. Vaker korte pauzes nemen, waarin u opstaat en even iets anders doet. Naar een collega lopen kan niet, maar je kunt wel een was draaien, koffie, thee of water inschenken voor jezelf, fruit pureren, koekjes bakken, de hond aaien, de katten kroelen, of onkruid tussen de tegels vandaan halen. Allemaal micro-breaks van enkele minuten, waarna je met een rustiger hart weer een klein uurtje stil-zittend je werk kunt doen. Probeer ook om een of tweemaal per week langer, en intensiever te bewegen. Een langere wandel-, loop- of fietstocht maken, maak er een intervaltraining van, dan beweeg je nog intensiever. En na afloop is het nog prettiger achter het bureau.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid