Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Hoe krijgen drukke mensen het minder druk?
Achtergrond

Hoe krijgen drukke mensen het minder druk?

kantoormedewerker heeft werkstress

“Er is een groot verschil tussen het druk hebben en je druk maken.” “Maar als je het druk hebt, dan ga je je vanzelf toch druk maken?” “Dus moet je je niet druk maken!” Praten over werkdruk lijkt vaak op dit surrealistische kip-eiverhaal. Wat was er eerder, de werkdruk of de zorgen erover? Annemiek Tigchelaar, werkdrukspecialist en senior Professional Organizer helpt u naar minder werkdruk. Ook tijdens Inzet Op Maat, hét vakevent over duurzame inzetbaarheid deze herfst. Daarom deze dialoog over werkdruk.

Door Ernst Verrijk

We zijn in de afgelopen 50 jaar steeds sneller gaan lopen, weet Annemiek Tigchelaar. En ook steeds sneller gaan praten, voeg ik eraan toe. Vraag maar aan mensen die de 70 zijn gepasseerd. Of kijk op oude foto’s. De straten lijken vrij leeg. Maar de fotograaf nam ze toen op een ‘drukke’ zaterdagmiddag.

Hoe kan je rustig blijven als er steeds meer werk op je bureau wordt gestapeld?

“Als je in paniek raakt door de hoeveelheid werk, dan word je overvallen door de hoeveelheid. Door die hoeveelheid ga je alles heel snel doen en dan voel je je gehaast. Maar die hoeveelheid mag eigenlijk geen verrassing zijn, als het goed is weet je al dat het gaat gebeuren. De oplossing is eigenlijk heel simpel, doe alles een stapje minder snel. Het rustige gevoel komt als je je rustiger gedraagt, dat werkt twee kanten op.”

Het lijkt me nog steeds heel tegennatuurlijk: rustiger doen als er meer op je afkomt. Kunnen mensen niet beter leren om (nog) efficiënter te werken?

Annemiek Tigchelaar klinkt lichtelijk verbolgen in haar antwoord: “Ja, dat leerde je in de klassieke cursussen beter omgaan met je tijd. Ik denk dat je beter kunt leren accepteren dat die stapel er aan het einde van de dag nog is, en dat je er morgen mee verder gaat. Leer dat je zelf de baas bent over je tijd. Jij moet de regie nemen.” Ik had het kunnen weten. Onze arbeidsproductiviteit zit wereldwijd in de Top-10, dus: als we wat doen dan doen we het heel snel en intensief. Een beetje zoals we nu lopen, en ook praten.

Misschien dat wij zelf wel kunnen accepteren dat het werk nog niet af is als de dag op is. Maar hoe vertel je dat aan je leidinggevende?

Annemiek Tigchelaar wijst erop dat we nu op veel meer tijden en plekken kunnen werken dan vroeger. En dat we dus meer ruimte hebben om zelf onze beste werkmomenten te kiezen. Dat moeten we ook doen, anders raken we alleen maar meer gestrest door de toegenomen hoeveelheid werk. Ons probleem zit dan ook niet zozeer in de hoeveelheid, maar in de regie over ons werk die we nog niet erg goed voeren. “We zijn gewend om dienstbaar te zijn aan wat anderen willen, we willen collegiaal zijn en dan luisteren we niet meer zo goed naar onze eigen klok. Maar er is meer dan werk: er is ook nog een thuis- en privéleven. Je moet je tijd en energie beter verdelen. Met soms even stress is niets mis, het gaat om situaties waarin je langdurig op je tenen moet lopen. Je moet jezelf beter leren kennen, niet zelf kunnen bepalen hoe je je tijd indeelt vinden mensen vervelend.” We zijn dus vaak te perfectionistisch, en we willen iedereen te vriend houden. Dat zijn de twee grootste bedreigingen op zelf de regie voeren over je eigen agenda.

Vertel mij meer!

Maar hoe zit het met mensen die het leuk vinden om steeds te reageren op acute gebeurtenissen? En hoe kan je een drukke werkdag het beste indelen? Hoe krijg je meer discipline in je werkende leven? Annemiek Tigchelaar laat het je ervaren tijdens de workshop ‘Druk of stress?’ die ze samen met Monique Donga (Moeiteloos Werken) geeft tijdens Inzet Op Maat. Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid op 26 november 2019 in de Jaarbeurs Utrecht. Klik hier voor het hele programma en schrijf nu in!

Noem één manier waarop we de regie over onze eigen werkdag meer terugkrijgen.

“Zorg voor een goed overzicht van alles dat je te doen hebt. Mensen hebben dat overzicht vaak niet op één plek, maar op allerlei losse papiertjes, in agenda’s en in digitale organizers. Zet om te beginnen alles op één plek, liefst in een digitaal systeem omdat je dan makkelijker kunt wijzigen. Een goed overzicht geeft jou het overzicht! Maar ook je leidinggevende. Met een goed, volledig overzicht kan je beter laten zien dat je op een dag of week teveel op je bord hebt. Vraag maar aan hem of haar wat je kunt doorschuiven naar een andere week of collega. Betrek je leidinggevende erbij, dan is de oplossing van jou tijdsprobleem deels ook van hem. En kan hij er moeilijker ‘nee’ tegen zeggen…”Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Expertserie, Langer werken
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid