Stelling
"Ik vind het, met het oplaaiende coronavirus, onverantwoord om terug te gaan naar kantoor."
37
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Hoe kunnen we doorwerken in de coronacrisis?
Het Nieuwe Werken

Hoe kunnen we doorwerken in de coronacrisis?

Leeg Kantoor

Faciliteer in deeltijd thuiswerken van werknemers en de spreiding van arbeidstijden. Hou daarbij rekening met de sector, specifieke omstandigheden en het type werkzaamheden. En stimuleer het gebruik van de tweewieler. Dat adviseert de Denktank Coronacrisis, een initiatief van de Sociaal-Economische Raad (SER).

De denktank bekeek, op verzoek van het kabinet, hoe het overheidsbeleid ten aanzien van de coronacrisis vanaf 1 september ondersteund kan worden. “We moeten deze fase gebruiken om te ervaren en onderzoeken hoe we thuiswerken beleven. Waar lopen we tegenaan? Wat ervaren we als knelpunten en wat willen we graag behouden? Door deze periode te benutten voor een groot belevingsonderzoek naar thuiswerken en online onderwijs, kunnen we in september nog beter invulling geven aan het beleid”, zegt Mariëtte Hamer, voorzitter SER.

Lering trekken uit thuiswerkexperiment

De denktank pleit ervoor om lering te trekken uit “het grootste thuiswerkexperiment dat ooit gestart is”. Dat betekent gezond thuiswerken stimuleren, werkgevers kunnen satellietkantoren op centrale plekken in steden of dorpen creëren, samen met andere bedrijven en nutsvoorzieningen zoals bibliotheken. Ook zijn meer investeringen nodig in kinderopvang en sluitende dagarrangementen, om thuiswerken mogelijk te maken voor ouders met thuiswonende kinderen. En werkenden moeten hun werktijden meer kunnen spreiden over de dag. Om pieken in de spits van het openbaar vervoer te voorkomen worden verder ‘positieve prijsprikkels’ geadviseerd, ofwel kortingen voor reizigers buiten de spitstijden.

Onderwijs: meer online

Ook voor het onderwijs heeft de denktank ideeën. Maak een goede combinatie tussen online en fysiek onderwijs en houd daarbij rekening met de eigenschappen en vereisten van een opleiding en de eigenschappen en voorkeuren van de medewerker. Stimuleer de kwaliteit van online onderwijs door op korte termijn te investeren. Verruim het tijdslot voor het fysieke onderwijs. Deze vuistregels moeten voorkomen dat na de schoolvakanties iedereen tegelijk het OV of de auto gaat gebruiken op weg naar cursus of congres. Gedeeltelijk thuiswerken, spreiden van arbeidstijden en online-onderwijs helpen daarbij. Kijk ook nog even naar onze 7 tips voor een betere leercultuur in de organisatie, over verschillende manieren om te blijven leren en jezelf te blijven ontwikkelen.

Handreiking

De SER heeft ook een handreiking opgesteld voor bedrijven en werknemers om verspreiding van het coronavirus in bedrijven tegen te gaan. Werkgeversorganisaties en vakcentrales zien dit als een goede manier om bedrijven coronaproof te maken. De handreiking is te downloaden via de website van de SER en is te gebruiken als aanvulling binnen de RI&E. De opstellers van de handreiking benadrukken dat het inrichten van een corona-veilige werkomgeving overleg vereist tussen werkgever en werknemers. Niet alleen met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging, maar ook met werknemers zelf. Aangeraden wordt om ook interne en externe experts bij het overleg te betrekken, zoals de preventiemedewerker en de arbodienst.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid