Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
16
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hoe laat je hybride werkers optimaal functioneren?
Anders werken

Hoe laat je hybride werkers optimaal functioneren?

Zo lang mogelijk thuis blijven werken is makkelijk gezegd. Maar hoe hou je al die verspreide werkers gelukkig, gemotiveerd, betrokken en bevlogen plus voldoende opgeleid? Wat doe je als HR met de employee experience als minstens de helft langdurig thuiswerkt?

Zorgen dat ze op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in het bedrijf, dat ze hun professionele kennis op peil houden, dat ze blijven netwerken en hun relaties versterken en daarbij ook nog ‘gewoon’ een leuke werkdag hebben. Dat valt niet mee met een verspreid werkend personeelsbestand, constateert Brian Muse in ‘4 ways to make the hybrid workplace more equitable’ op het work-lifeplatform FastCompany. Let wel, Muse is CTO van een bedrijf dat er allerlei tools voor aanbiedt.

Breken met de traditionele werkwijze

Dus is het niet helemaal vreemd dat hij de zegeningen van het hybride werkmodel ruimschoots belicht. Maar hij gaat daarbij ook in op veelgehoorde bezwaren tegen hybride werken, dus zijn artikel leest niet echt als een infomercial. Muse neemt een lange aanloop, waarin hij uitgebreid beargumenteert waarom de traditionele werkwijze, bij elkaar op de zaak, onhoudbaar is geworden. Zoals afrekenen op aanwezigheid, en de zinloze stress van het vele forenzen. En waarin hij de voordelen van hybride nog eens belicht (ideaal voor werkende moeders?). Dan gaat de auteur in op de veelgehoorde bezwaren tegen het model. Je leest ze in de vorige alinea.

4 Uitgangspunten van de hybride employee experience

Muse ziet ze als uitdagingen, en hij biedt 4 oplossingsrichtingen waarmee HR tegemoet kan komen aan deze bezwaren. Waarbij hij steeds realistisch is over de haalbaarheid, en de praktische problemen bij de implementatie. Een optimale employee experience bieden aan een hybride personeelsbestand? Lastig, maar niet onmogelijk. Hier zijn de 4 oplossingsrichtingen die Muse noemt.

1} Leren doe je het beste van elkaar, met elkaar.

Vooral jonge talenten profiteren enorm van de fysieke aanwezigheid van meer ervaren collega’s die in dezelfde ruimte aan het werk zijn. Omgaan met klachten en bezwaren van klanten en collega’s leer je het beste en het snelste als je het een ervaren rot ziet en hoort doen. Dat punt wordt ook steeds vaker in Nederlandse managementlectuur gemaakt. Eén tot 2 werkdagen per week aanwijzen als ‘terugkomdagen’ voor iedereen kan enorm helpen om dat leren-van-elkaar-op de werkplek te bewerkstelligen. Waarschijnlijk zal je die dagen moeten aanwijzen en aanwezigheid (bijna) verplicht stellen, maar dat zegt Muse er niet bij.

2} Waarvoor kom jij terug naar kantoor?

Muse is niet erg van het verplicht stellen, is tussen zijn regels door te lezen. In plaats daarvan ziet hij meer in vragen. Te meer omdat de ideale manier om hybride werken te implementeren, bewezen en altijd werkend nog niet is uitgevonden. Dus heeft hij een heel praktische manier bedacht om de best passende strategie voor je eigen bedrijf te ontdekken: vraag het je mensen. Vraag ze bij welke aanleidingen ze terug zouden komen naar de zaak. En controleer de antwoorden door het gedrag bij te houden. Zijn er echt meer thuiswerkers op de zaak als zo’n gelegenheid zich voordoet?

3} Het digitale koffieapparaat.

Of de waterkoeler, zoals Muse het zelf noemt. Sommige mensen missen die spontane, hartelijke en verrassende ontmoetingen in de wandelgangen het meeste bij (gedwongen) thuiswerken. Maar netwerken en plannen maken kan ook echt wel virtueel, betoogt Muse. Hij ziet daarbij veel voordelen van instant chatapps als Slack om voortdurend in contact te blijven met de zaak en de collega’s. Laat de mensen zelf maar bepalen hoe constant dat voortdurende contact moet zijn, zeggen wij erbij.

4} Optimaliseer het werk, waar je het ook doet.

Muse stelt voor dat iedereen bepaalt welke taken hij en zij het beste op de zaak kan doen, en wat beter thuis of op een andere plaats kan gebeuren. En dat is echt een kwestie van uitproberen. Waarbij je als bedrijfsorganisatie natuurlijk niet alles kunt faciliteren. Maar ook niet teveel van bovenaf moet dicteren. Regelmatig peilen wie wat het liefste en beste waar doet is beter. Mits je dat als bedrijf dan ook ondersteunt met passende IT-, HR- en facilitaire diensten. Volgens Muse mag je daar als bedrijf best wat voorstellen in doen. Zoals? Concentratietaken thuis doen, ouders gelegenheid geven om de kinderen zelf van school te halen en ’s avonds langer door te werken. Mensen volgen dat meestal, mits het hout snijdt.

Geen bedrijfsgebouw, maar een bedrijfsmissie

Verruil het bedrijfsgebouw voor een goede bedrijfsmissie, raadt Muse ons aan. Werknemers weten beter dan hun managers onder welke omstandigheden ze het productiefst zijn. Ga erop in, laat zien dat je de medewerkers echt op de eerste plaats zet. En profiteer als bedrijfsorganisatie van beter gemotiveerde mensen die optimaal productief zijn en langer bij jou blijven werken. Sprookje of spannend toekomstverhaal?Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Implementatie, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid