Stelling
"Financieel kunt u vaak veel meer dan u denkt."
10
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Hoe maak je beleid op vitaliteit?
Gezonder werken

Hoe maak je beleid op vitaliteit?

Sommige mensen beschrijven het als een overvloed aan levensenergie. Waarbij lichaam en geest in balans zijn, en beiden in topconditie om die dagelijkse topprestatie te leveren waarvoor je werkt. Het is niet alleen een kwestie van geven. Vitaliteit is ook de kracht die je haalt uit motivatie, inspiratie en werkplezier.

Werkgevers moeten de gezondheid en tevredenheid van hun werknemers serieus nemen als ze de moraal willen verbeteren, de productiviteit willen verhogen en hun werknemers willen behouden. Voor de meesten begint het bevorderen van het welzijn van werknemers met het invoeren van een vitaliteitsbeleid. Dit pakt tevens het personeelsbehoud aan en vermindert het ziekteverzuim. Iets wat de collega’s meestal erg kunnen waarderen. Niet alleen bespaart het ze extra werkdruk omdat ze minder werk moeten overnemen van die zieke collega. Het laat ook zien dat de werkgever gezondheid serieus neemt als basis voor duurzame inzetbaarheid. Niemand is tegen beleid voor meer vitaliteit, maar hoe geef je er nu (eindelijk) eens handen en voeten aan?

1} Gezonder en socialer eten

De eerste stappen richting structureel beleid op vitaliteit zijn vrij basaal. Gezonder eten in de kantine, inderdaad. Nog altijd aandachtspunt, want fruit staat nog maar slechts bij net iets meer dan een kwart van de kantines op het menu. Ruim 20 procent zegt zich minder goed te kunnen concentreren na een slechte lunch. En 17 procent zegt sneller geïrriteerd te zijn. Beter lunchen heeft ook een sociale functie.

2} Minder snoepen

Een andere sluipmoordenaar op uw vitaliteit zijn de kleine versnaperingen zoals koek en snoep die aanwezig zijn op allerlei plekken in het pand (zoals vergaderzalen en wachtruimtes, waar mensen die hapjes nog snel even meepakken). Gezonde hapjes zijn dan al wat beter, zoals komkommer of (ongekookte) bloemkool met een beetje dipsaus. Pas vooral op met suikers. Wie het druk heeft, kan misschien beter vaker kleinere porties eten. Dit “grazen” moet u wel beperken tot 7 eetmomenten per dag.

3} Verslaafd raken aan bewegen

Dan is meer bewegen essentieel om vitaler te worden. Hiertoe kan de werkgever fitness bevorderen en stimuleren, door het zelf aan te bieden, door tijd beschikbaar te stellen of door abonnementen op sportscholen en gezondheidstrainingen te stimuleren. Doel is om van gezondheid een chronische verslaving te maken, iets waar je regelmatig wat aan moet blijven doen omdat je je anders slecht gaat voelen. Het klinkt misschien vrij simpel, maar gezondheid is de basis van alle duurzame inzetbaarheid, en dus ook van alle beleid op vitaliteit.

4} Let op de werkdruk

Maar vitaliteit is niet alleen fysiek welbevinden. De geest is (minstens) zo belangrijk, want die twee zijn onlosmakelijk verbonden. Wie steeds sneller geïrriteerd raakt, zich kort achter elkaar opgewekt en neerslachtig voelt en bij grotere werkdruk direct boos of moedeloos wordt, weet dat zijn of haar mentale vitaliteit niet (meer) optimaal is. De beste oplossing is meestal: ruimte scheppen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Dat kan met sporten, maar ook door te mediteren of bezig te gaan met de kinderen, de auto te wassen of .. een ingewikkelde puzzel op te lossen (uit de krant, of uit een boekje, inderdaad).

5} Take a break!

De volgende stap is een kritische blik naar het de manier van werken. Veel kantoren faciliteren een zittende werkwijze, waarbij werknemers het grootste deel van hun werkdag zitten en waar e-mail en online chat ervoor zorgen dat mensen zelfs niet meer op hoeven te staan om collega’s te spreken. Gevolg: mensen werken steeds intensiever door, steeds vaker zonder pauzes of met veel te korte pauzes, en met veel te weinig menselijk contact. Veel zitten zonder pauzes betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers, wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit. Om te zwijgen over verhoogde risico’s op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

6} Zoek energiegevers

Probeer dynamisch te werken. Dat betekent onder (veel) meer vaker opstaan, naar een collega lopen in plaats van mailen, bellen of appen, mini-pauzes en lunchwandelen. Vooral vaker korte pauzes nemen, waarin u opstaat en even iets anders doet of naar een collega loopt (liefst op een andere afdeling, die met iets heel anders bezig is) geven veel nieuwe energie. Elke pauze die u wel neemt, heeft zich op het einde van de dag drie keer uitbetaald in verhoogde productiviteit en meer werkplezier.

Dit is het allerbelangrijkste

De belangrijkste stap bij vitaliteitsbeleid staat hier nog niet bij. En die stap heet: volhouden. Zodra u stopt met werken aan vitaliteit, gaat de gezondheid en de motivatie vrij snel naar beneden. Iedereen die kampt met een chronische aandoening of overgewicht kent het jojo-verschijnsel dat optreedt als je stopt met het dieet of de behandeling. Zelfs als de eerste resultaten niet zo veelbelovend zijn: minstens drie maanden volhouden, en de opbrengsten beginnen op te vallen. Kom daarom liever niet met een kant-en-klaar, top-downprogramma dat u op de bureaus neerlegt. Medewerkers moeten zelf met de bouwstenen voor hun vitaliteit komen waarmee ze zelf graag verder willen. Het is belangrijk dat mensen doen wat bij ze past en bereikbare doelen stellen. En het allerbelangrijkste daarbij: die vitale leefstijl blijven volhouden.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Vitaliteit
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid