Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Hoe managed u een professional?
Langer werken

Hoe managed u een professional?

Ze zijn eigengereid, tot op het eigenwijze af, behept met kennis die niet altijd even makkelijk is te gebruiken, ze luisteren slecht en doen vooral wat ze zelf goeddunkt. En dan weten ze het vaak nog goed te maskeren ook. Werken met zulke ‘professionals’ is niet altijd even makkelijk, zacht gezegd. Hier zijn zeven tips waarmee ze vooral zichzelf wat beter kunnen managen.

Professionals zijn slecht te managen. Eigenlijk kan het helemaal niet. Dat is al meer dan tien jaar bekend. Het lijkt er niet beter op te worden. De jongere generaties X’ers en Millennials zijn zelfbewuster en eigenzinniger dan ooit. Maar ze hebben ook meer mogelijkheden dan de generaties voor hen, en dat geeft ze een bijzondere vorm van stress door teveel keuzes, teveel richtingen die ze tegelijk op zouden moeten gaan. Carrièrecoach Kathy Caprino heeft in 11 jaar meer dan 100.000 professionals begeleid die op zoek zijn naar meer geluk. In hun werk, en in hun professionele leven. Ze schrijft er een serie artikelen over op Forbes, en op Pulse. Uit die informatie komt een top-7 van zaken die de professionals beter willen regelen omdat ze verwachten gelukkiger door te worden.

7 Prio’s voor professionals

1} Niet meer geleefd worden.

Dit gevoel overkomt vooral de ambitieuze professional met perfectionistische trekken. Een fantastische carrière hebben, met een gelukkig gezinsleven, een inspirerende vriendenkring en grensverleggende hobby’s plus mooie reizen? Lastig te combineren. Zeker als het allemaal ook perfect moet zijn. Een variant op kleinere schaal beleeft de control freak die alles tot in de puntjes geregeld wil zien op zijn of haar werk. De agenda raakt dan overvol zonder dat hij of zij het merkt. De enige oplossing: prioriteren. En dat kan pas echt goed als het is gebaseerd op zelfkennis. Van de zaken waar de professional echt gelukkig van wordt, waar hij een diep gevoel van tevredenheid aan overhoudt. Deze A-zaken gaan altijd voor alle andere (daarom heten ze ook zo). Zet die eerst in de agenda. Kijk dan naar de rest. Past niet in de overgebleven tijd? Zeg daar dan “nee” tegen. Hoe moeilijk dat ook lijkt.

2} Erkenning.

Wéér krijgt een collega dat leuke, interessante of uitdagende project. En u krijgt weer geen loonsverhoging. Of een vast contract. Als dat herhaald gebeurt, moet de professional bij zichzelf te rade gaan. Het zit ergens niet goed. Het kan werkdruk zijn, werkhouding, opstelling, uitstraling, manier van werken, iets in het privéleven. Caprino pakt de energiebalans erbij. Wat u geeft, krijgt u ook terug. Niet meer, en niet minder. De professional die vaak behoefte heeft naar meer erkenning, zit ergens niet goed in zijn vel. Beter op jezelf letten (zie het eerste punt) is vaak de sleutel om het leven beter in evenwicht te krijgen. Focus op de persoonlijke prioriteiten. Waar u gelukkig van wordt. Goede kans dat die plezierige gevoelens overslaan op uw contacten. En die weten dat te waarderen.

3} Een positieve houding.

Dit punt sluit aan bij het vorige, en komt neer op het gezegde ‘wie goed doet, goed ontmoet’, of ‘het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen’. Veel professionals hebben behoefte aan wat meer plezierige, leuke, grappige of positieve zaken in hun leven. De dagelijkse praktijk is al hard genoeg, werken is tenslotte topsport en uiteindelijk krijgt bijna een op de drie er stress van. Als die leuke dingen niet vanzelf komen, dan moet de professional ze zelf opzoeken. Caprino benadrukt vooral kleinere zaken, zoals een bedankje sturen aan iedereen die iets leuks of aardigs voor je heeft gedaan. Ook stelt ze voor dat u zich afsluit voor negatieve ervaringen en slecht nieuws. Of u hiervan gelukkig wordt, mag ieder voor zich bepalen.

4} Meer verantwoordelijkheid.

Veel jonge hi-po’s hebben last van bore out. Werk met te weinig uitdagingen. Of ze hebben (te) grote ambities, willen de wereld veranderen en de leiding hebben (over iets met aanzien en status). Volgens Caprino is de eerste vraag die deze mensen zichzelf zouden moeten stellen: waarom wil je dat? Heeft iemand met veel invloed op jou dat ooit tegen je gezegd, zoals je ouders, of een leraar op school waar je veel ontzag voor had? Of heb je vanuit jezelf het idee dat je dit beter kunt dan de meeste anderen? De aandrang: ik moet dit doen, bijna tegen wil en dank is een betere motivator dan de eerste. In dat geval doe je het waarschijnlijk al. Je kunt amper anders. Zelfkennis (zie de eerste twee punten) geeft de doorslag.Millennial

5} Meer uitdagingen.

Bijna iedereen wil dit: werk met meer uitdagingen. Wereldwijd is maar een op elke drie werkende mensen voldoende gemotiveerd voor het werk dat hij en zij nu doet. Spannender, leuker en uitdagender werk vinden gaat niet vanzelf. Dat op zich is hard werken. Met welke kennis, vaardigheden en gedrag beleef jij je leukste ervaringen, niet alleen in je huidige werk, maar ook in je hobbies, relaties, en eventueel ook in je kindertijd? Stel dan vast welke functies daar het beste bij passen, en hoe je daarin zou kunnen komen. Belangrijk hierbij is volgens Caprino om niet teveel tegelijk te willen regelen. Verfijn stap-voor-stap het ideaalbeeld, bijvoorbeeld door er dagelijks een halfuurtje bewust aan te denken.

6} Meer salaris.

Logisch, stelt Caprino, zeker als je bedenkt dat meer dan de helft van de werkende mensheid nog geen maandsalaris als reserve op de bank heeft staan. Deze mensen kijken anders aan tegen de baan die ze nu hebben. Nu is praten over de verdiensten en de financiële reserves nog behoorlijk taboe, ook in Nederland. Daarom is het belangrijk dat elke professional zelf weet hoe hij en zij omgaat met geld: hoe makkelijk geef je het uit, hoe lastig is het voor jou om het opeens zuiniger aan te moeten doen, hoe ga je om met financiële tegenslagen. Ook op dit gebied is betere zelfkennis belangrijk voor beter functioneren.

7} Meer lol.

Een opvallende observatie van Caprino: wie weinig plezier heeft in zijn (werkende) leven, is meestal bezig met strijden. Deze mensen houden van strijd, ze zoeken het op, en ze voelen zich schuldig als ze gewoon eens lol maken, of plezier hebben. Dat schuldgevoel helpt zeker niet als je gewoon meer plezier wilt hebben in en van je werk. Wie nu met zijn mond vol tanden staat, zou ook weer even terug moeten naar zijn of haar prille jeugd. Waar had je gewoonweg lol in, zonder na te denken over het wat of waarom? Die plezierfactoren zijn essentieel om ook in je werk te stoppen. En ze erin te houden, anders is er al snel geen ‘bal’ meer aan.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer werken, Nieuws, Rendement op arbeid, Talentontwikkeling
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid