Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Hoe ouder, hoe mobieler?
Langer doorwerken

Hoe ouder, hoe mobieler?

oudere met modern hulpmiddel

We vinden onszelf behoorlijk employable. Vooral werknemers jonger dan 55 jaar vinden hun employability goed. Gemiddeld werken we het liefst door tot we 62,7 jaar oud zijn. Opvallend: als we ouder worden, zijn we minder bang om onze baan te verliezen. Ook worden we wat mobieler, veranderen wat vaker van functie en maken wat vaker promotie als we ouder worden. Dit blijkt uit de Nationale enquête arbeidsomstandigheden 2019 in vogelvlucht van TNO.

De employability is de afgelopen jaren iets toegenomen, van 84 procent in 2014 naar 88 procent in 2019. Daarbij is er, vergeleken met 2014 weinig verschil in de mate waarin werknemers kunnen voldoen aan wat hun werk van ze vraagt. Maar ze zijn vooral hun kansen op een nieuwe baan beter in gaan schatten. Dit heeft waarschijnlijk met de economische groei en krapte op de arbeidsmarkt te maken, denken de onderzoekers van TNO.

Ouderen minder extern mobiel

Oudere werknemers denken vooral minder gemakkelijk een nieuwe baan bij een andere werkgever te kunnen krijgen. Van alle werknemers denkt 71 procent dat het makkelijk zal zijn om een nieuwe baan bij een andere werkgever te krijgen. Onder 55+-ers geldt dit voor ongeveer 40 procent van de werknemers. ICT’ers denken het positiefst over hun baankansen, in het openbaar bestuur is men daar het somberst over. Mogelijk hangt dit samen met de leeftijdsverdeling in deze sectoren. Voor interne doorstroming noteerden de onderzoekers vergelijkbare resultaten.

Fysieke en psychische eisen

In de ICT en de financiële sector geven werknemers het vaakst aan gemakkelijk te kunnen voldoen aan zowel de fysieke als de psychische eisen van het werk. In de (land)bouw is de vrees om niet meer te kunnen voldoen aan de fysieke eisen van het werk het grootst. In de zorg, het onderwijs en de industrie zijn vrij veel mensen bang om niet meer opgewassen te zijn tegen de psychische eisen die het werk stelt.

Vasthouden aan de einddatum

Ook als we langer moeten doorwerken, door de stijgende AOW-leeftijd of omdat eerder stoppen financieel onaantrekkelijk is houden we het liefst toch vast aan de gemiddelde leeftijd van 62,7 jaar als einddatum. Daarnaast geven vrouwen vaker aan dat zij langer door zouden willen werken als ze minder zorgtaken zouden hebben voor familie of andere naasten, vergeleken met mannen. Het verschil is 10 tegen 3 procent bij de mannen. Vrouwen geven ook vaker aan dat ze nog niet weten tot welke leeftijd ze door willen werken (44%), vergeleken met 29 procent van de mannen. Hetzelfde patroon is terug te zien bij de vragen over langer door kunnen werken. Zorgtaken zijn ook dan een grotere belemmering bij vrouwen.

Middengroepen zijn extern mobiel

Onze relatieve zorgeloosheid over onze kansen op ander werk en promoties komen waarschijnlijk vanuit de economische groeitijden, met bijbehorende krapte op de arbeidsmarkt, merken de onderzoekers op. Vooral de werkenden tussen 25 en 55 jaar denken na over ander werk. Iets meer dan de helft (53%) is hiermee bezig. En bijna 3 op de 10 heeft het afgelopen jaar ook echt iets ondernomen om ander werk te krijgen. Deze focus op externe mobiliteit onder de 55-minners is gelijk in alle sectoren. Werknemers boven de 65 denken niet vaak meer over ander werk (8%) en nog geen 5 procent is ook actief op zoek. Demotie komt met nog geen 4 procent in geen enkele sector veel voor.

Jongeren: carrière bij eigen werkgever

Jongere werknemers kijken wat vaker naar groei- en ontwikkelkansen bij dezelfde werkgever. Ongeveer 1 op de 5 werknemers is de afgelopen 2 jaar van functie veranderd of heeft promotie gemaakt (respectievelijk 21 procent en 18%), en 2 op de 5 heeft een functieuitbreiding gehad. Ruim 6 op de 10 werknemers geeft aan dat de aansluiting van kennis en vaardigheden op de functie goed is. Slechts 5 procent mist hier iets. Jongeren, maar ook werknemers in het vervoer of in de horeca geven het vaakst aan overgekwalificeerd te zijn. De percentages zitten maar iets onder de 50.

Opleiding gericht op huidige functie

Driekwart van de werknemers wordt door de leidinggevende gestimuleerd om kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Iets meer dan de helft heeft de in de afgelopen twee jaar ook echt een opleiding gevolgd. Dat is al zo sinds 2014. Bijna twee van elke drie werknemers (64%) volgt een opleiding om het huidige werk goed te kunnen doen. Een kwart van de jongeren onder 25 jaar doet vooral een opleiding om hun kansen op werk in de toekomst te vergroten. Oudere werknemers volgen vaker een opleiding in verband met toekomstige veranderingen in het huidige werk.

Landbouw versus ICT en bestuur

Iets minder dan de helft van de werknemers heeft behoefte aan aanvullende opleiding. In de landbouw bestaat die behoefte het minste; dat is ook een van de sectoren waar het minst wordt opgeleid. De IT en in de bestuurlijke sectoren heeft de grootste behoefte aan scholing.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid