Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Hoe stimuleer je de leerbereidheid?
Langer werken

Hoe stimuleer je de leerbereidheid?

puzzelen met veranderingen

Soms is het onvermijdelijk. Een bedrijf omarmt een nieuwe strategie, of schakelt zelfs over op andere producten en diensten. Dat heeft grote gevolgen voor de medewerkers. Die krijgen in zo’n geval vaak te maken met nieuwe functie-eisen. Hoe zorgt een bedrijf ervoor dat ze die switch ook kunnen maken?

Al decennia lang verkoopt het bedrijf allerlei soorten printers. En dus beschikt het over een personeelsbestand met tientallen monteurs die onmiddellijk kunnen uitrukken als een van die apparaten mankementen vertoont. Maar de wereld verandert. Het bedrijf voorziet een toekomst waarin consumenten steeds minder documenten printen. Daarom maakt de directie bekend dat ze zich voortaan richt op digitale dienstverlening. Monteurs zijn straks dus niet meer nodig; de nadruk ligt op sales en relatiebeheer.

Dit zijn zaken waar HR-partner Martine Bolhuis van Centraal Beheer regelmatig mee te maken krijgt. “Technologische veranderingen gaan heel snel, en mede daardoor stellen klanten steeds nieuwe eisen. Een bedrijf moet zich voortdurend afvragen: ben ik nog van toegevoegde waarde? Sluit mijn dienstverlening nog aan op de klantbehoefte? En dan volgt onmiddellijk de vervolgvraag: Beschik ik wel over de juiste mensen?”

Die juiste mensen zijn volgens Bolhuis vooral flexibel. “Die printerproducent kan natuurlijk inspelen op de huidige technologische ontwikkelingen. Maar ze weten daar niet hoe de wereld eruit gaat zien over 10 of 20 jaar. Je moet dus niet alleen bepalen welke functies je nodig hebt op korte termijn, je wilt ook mensen die voortdurend inspelen op snelle veranderingen, die zich continu kunnen en willen ontwikkelen. Medewerkers moeten erop voorbereid zijn dat ze vandaag iets anders doen dan morgen.”

Carrièrepad

En nu stuiten we op een probleem. Want die leerbereidheid werd in het verleden niet altijd gestimuleerd. “Veel traditionele organisaties denken in taken en functies. Iemand wordt opgeleid als monteur, aangenomen als monteur en eindigt na 40 jaar als gepensioneerd monteur. Dat maakt alles heel overzichtelijk: je zet mensen in hokjes, en geeft ze hun eigen plekje, hun eigen carrièrepad. Met als gevolg dat mensen ook precies op dat pad blijven. In ziekenhuizen vraag ik het verplegend personeel wel eens: “Wat zijn de gevolgen van de robotisering voor jouw vak?” En meestal zeggen die mensen dan dat ze daar niet over nadenken. “Dat is meer iets voor de arts.”

Soms gaat het nog een stapje verder. Dan heeft een organisatie haar werknemers door de jaren heen geselecteerd – en wel precies op die eigenschappen die ze niet nodig heeft. “Bij een grote uitgeverij vroeg ik de uitgevers en managers waar ze de hele dag mee bezig waren. En weet je wat ze zeiden? Met het invullen van formulieren. De boel was daar namelijk zo gebureaucratiseerd dat je ieder verzoek in drievoud moest indienen. Je begrijpt, de echte vernieuwende geesten hadden hun baan al lang opgezegd, en dat bleek toen het bedrijf op een dag besloot tot het organiseren van een innovatiebijeenkomst. Daar kwam niet zoveel uit. En dat was natuurlijk wel te voorspellen.”

Een bijdrage leveren

Maar het goede nieuws is dat leerbereidheid in mensen zit verankerd. “Er was een tijd dat medewerkers met name werden gedreven door geld. Maar je ziet nu iets anders ontstaan: ze willen werken om iets toe te voegen aan een groter geheel. Als ze dat niet kunnen, vormt dat een heel nare beleving. Mensen die de hele dag zuchten dat het van hen niet meer hoeft, en toewerken naar hun pensioen, lopen een groot risico op uitval. Maar als je die uitdaagt en duidelijk maakt wat ze kunnen bijdragen, leven ze vaak weer helemaal op.”

Een mooi voorbeeld zag ze bij de moedermaatschappij van Centraal Beheer, bij verzekeraar Achmea. Die presenteert per 1 januari een vernieuwend beoordelingssysteem. “Ze hebben daar een nieuw uitgangspunt”, zegt Bolhuis. “Iedereen functioneert goed. Tijdens het ontwikkelgesprek komt de leidinggevende met vragen als: ‘Wat heb jij nodig om een bijdrage te leveren aan het geheel?’ Of: ‘Hoe kan ik jouw talenten benutten om het meeste rendement te leveren aan de klant?’ Geen feedback dus, maar iets wat ik zou willen aanduiden als feedforward.”

Dat klinkt goed. Maar wat als een van die medewerkers de hele dag koffie zit te drinken, en verder niet zoveel uitvoert? Dan ziet Bolhuis een taak voor de collega’s en leidinggevende. “Die moeten worden getraind in een actieve houding. Dus vragen ze iets als: ‘Ik zie je de hele dag aan de koffie. Heb je te weinig op je bord liggen? En hoe kan dat?’ Alweer zie je dat positieve mensbeeld: die collega’s geloven oprecht dat ook die koffiedrinker iets wil bijdragen. Hij heeft alleen de juiste bijdrage nog niet gevonden.”

Lange adem

Het gaat er dus om de latente ontwikkelbehoefte in mensen te stimuleren. En volgens Bolhuis is dat een proces van lange adem. “Je kunt niet zomaar de knop omzetten. Je moet die knop langzaam omzetten. Iemand die moedeloos toeleeft naar zijn pensioen, kan 100 redenen bedenken waarom hij niets anders kan doen. En daarom moet een werkgever met hem in gesprek: ‘Waar word je wel enthousiast van? Hoe kunnen we jouw toegevoegde waarde benutten?’”

En dan is er volgens Bolhuis veel meer mogelijk dan je op het eerste gezicht zou denken. “Ik heb een manager meegemaakt die al heel lang bij een bedrijf werkte, maar compleet was uitgedoofd. Totdat haar leidinggevende haar vroeg wat ze echt wilde, en ook doorvroeg: ‘Ik zag je presentaties geven. Volgens mij leefde je toen ineens op. Hoe zie jij dat?’ Zo bleek wat ze echt leuk vond: haar kennis overbrengen op anderen. Nu geeft ze namens haar bedrijf trainingen teamontwikkeling. Zo is ze werkelijk van toegevoegde waarde.”

Martine Bolhuis is een van de HR-partners van het Open Netwerk van Centraal Beheer. Daarin komen HR-professionals van verschillende organisaties bij elkaar om met en van elkaar te leren over thema’s als duurzame inzetbaarheid, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en talentmanagement. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid