Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
26
16
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hoe u met werkplezier de werkstress verdrijft
Anders werken

Hoe u met werkplezier de werkstress verdrijft

enthousiast door werkgeluk en vitaliteit

Het denken over werkstress verandert. Van de medische benadering (eerst uitrusten, dan leren ontspannen) verschuift de focus naar de werkplek. Niet zozeer de fysieke, maar de mentale werkomgeving moet beter worden. Mensen die beter op hun plek zitten weten beter waarom ze hier werken, en hebben dan ook meer plezier in hun werk. Meer plezier betekent minder kans op stress en burn-out. Klinisch psychologe Natalia Peart zette de factoren op een rij die daarbij helpen.

Knippen en knijpen achter het bureau of de werkbank, bedrijfsfitness, workouts, powernaps en andere wellness-programma’s: ze zijn leuk en aardig, maar ze zijn niet de oplossing voor de immer groeiende epidemie die werkstress heet. Het kost nu 2,8 miljard per jaar, alleen aan doorbetaald ziekteverzuim. Bijna de helft (45%) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS. Werkstress aanpakken is daarmee prioriteit nummer 1 geworden bij werken aan duurzame inzetbaarheid.

Werkstress ligt aan het werk

In de VS zijn de statistieken rond stress en burn-out net zo schokkend. Alles bij elkaar geteld kost het daar 300 miljard per jaar. En ook daar is het denken over stress op het werk aan het veranderen: naar het werk zelf. Het werkplezier moet omhoog, en daarmee ook de output. Het kan, want de twee hebben veel met elkaar te maken. Natalia Peart zet op het managementplatform HBR in totaal 11 factoren op een rij waarmee bedrijven de werkomgeving minder stressvol kunnen maken en de betrokkenheid bij het werk verhogen. Wellnessprogramma’s komen er niet in voor, dat beschouwt ze als rookgordijn dat de ware oorzaken van chronische overbelasting maskeert.

5 Tips voor een rustiger werkomgeving

Niet dat de werkplek moet veranderen in een sanatorium of slaapzaal. Maar het is mogelijk om een hectische kantooromgeving of werkplaats minder stressy te maken. Zo voorkomen bedrijven dat hun mensen in de vluchten-of-vechten-modus komen, onze primaire reactie op hectische situaties. We zijn dan alleen nog bezig met overleven op korte termijn, een prioriteit uit de steentijd. Wie te lang of chronisch in die stand blijft, raakt burned out. Door wat dagelijkse werkgewoontes te veranderen, kunt u de stress op het werk (die we vooral elkaar aandoen) afbouwen en het werken plezieriger maken voor iedereen.

1} Verhoog het gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Klinkt wat soft en conceptueel misschien. Maar het gaat om enkele simpele maatregelen: zorg dat het management duidelijk uitspreekt wat het van iedereen verwacht, en zorg dat iedereen weet dat je ieders inbreng of mening waardeert. Moedig mensen aan om met iets nieuws te komen. Voor managers betekent dit: vaker luisteren dan besluiten nemen. Waardeer het als mensen fouten maken, dat is leerzaam. Geef regelmatig feedback, en vraag er ook zelf om.

2} Vaker pauzeren.

Onze hersens kunnen zich niet langer dan 90 tot 120 minuten achter elkaar concentreren. Hierna moet iedereen dus een kleine pauze nemen, even weg van het werk. Doe iets anders, iets eenvoudigs, zoals een korte wandeling of een rondje koffie halen. Laat lichaam en geest minstens eenmaal per 2 uur even tot rust komen, en de prestaties schieten omhoog.

3} Richt concentratie-werkplekken in.

De open kantoortuin is goed voor gezamenlijke activiteiten, zoals vergaderingen en brainstorms. Maar doe er geen werk waarvoor je je echt even moet concentreren. Dat besef dringt steeds verder en vaker door. Heeft uw organisatie geen ruimte voor aparte, afgesloten kantoren of andere concentratieplekken, dan kan een bordje ‘niet storen’ ook al helpen, zegt Peart. Wie in een open omgeving zit, straalt namelijk de verwachting uit dat hij of zij beschikbaar en aanspreekbaar is. Het gaat erom die verwachting te doorbreken.

4} Beperk de werkdag.

Ook hierbij gaat het vooral om verwachtingen managen. Zijn er geen vaste werktijden mogelijk, bijvoorbeeld omdat mensen werken in virtuele teams vanuit meerdere landen of werelddelen, dan is werken in de late avond of vroege ochtend onvermijdelijk. Maar laat deze mensen dat compenseren. Als werktijd en privétijd teveel door elkaar lopen, geeft dat onvermijdelijk werkstress. Vooral door de verwachting dat je altijd bereikbaar en inzetbaar zult zijn.

5} Zorg voor flexibele werktijden.

Bedrijven die willen dat hun mensen flexibel zijn, moeten hun werktijden daar ook op aanpassen. De openingstijden moeten dus heel ruim zijn, met daarbij de nadrukkelijke boodschap dat niemand al die tijd aanwezig moet zijn. Wanneer deze mensen moeten en willen werken, moet onderwerp van regelmatig werkoverleg zijn. Waarbij het gaat om de juiste balans tussen werk en privé, stelt Peart.

6 Tips voor meer betrokkenheid

Met een rustiger werkomgeving wordt het voor veel mensen al een stuk prettiger om hier te werken. Dat geeft de juiste ondergrond om ook de betrokkenheid bij deze werkgever te verhogen. Betrokken mensen weten waarom ze bij u werken, en ze zullen dat ook langer en beter willen doen. Betrokkenheid is goed voor personeelsbehoud.

1} Wees duidelijk.

Hoe duidelijker het verband tussen het dagelijkse werk en de doelen van de onderneming (op korte en ook middellange termijn), hoe groter de betrokkenheid, de inzet en de output. Omgekeerd leiden vage, conceptuele doelen, missie en visieverklaringen tot onzekerheid, onduidelijkheid en misverstanden. Dat veroorzaakt stress, of het verhoogt al bestaande twijfels over het nut van mijn inzet hier (behalve dat het geld oplevert). Kunt u als manager niet alles vertellen (bijvoorbeeld uit concurrentieoverwegingen)? Geef dat eerlijk aan. De meeste mensen zullen het begrijpen. Dagelijks overleg tussen managers en teamleden verhoogt de betrokkenheid met een factor 3, blijkt volgens Peart uit een studie bij 2,5 miljoen teams wereldwijd.

2} Zet mensen in op de juiste plekken.

Wie zijn talenten en sterke kanten goed kwijt kan in zijn werk, is er goed betrokken bij. Dat verband moeten managers en leidinggevenden wel regelmatig opnieuw nagaan. Doe dat niet in formele functioneringsgesprekken, raadt Peart aan. Maar gebruik informele, korte gesprekken over andere dingen dan het werk: hobbies, sport, muziek, persoonlijke passies en wensen. Dat verwijst beter naar de persoonlijke drijfveren van elke medewerker, zodat die nog beter ‘in zijn kracht’ kan worden gezet.

3} Laat mensen zo zelfstandig mogelijk werken.

Gebrek aan zelfstandigheid, of autonomie in het werk is de belangrijkste oorzaak van werkstress. Zo bleek ook uit de NEA. In de VS is het precies hetzelfde. Wie meer te zeggen heeft over zijn werk, in: wanneer doe ik het, hoe, in welke volgorde en hoeveel tijd mag het kosten, heeft 43 procent minder kans op een burn-out. Peart raadt meelopen met een ervaren medewerker aan als manier om de beste werkvolgorde te ontdekken. Tegelijk kan de ervaren mentor in de gaten houden wanneer iemand een taak zelfstandig kan doen.

4} Bied mensen houvast, maar hou ze niet te lang vast.

Een bedrijf dat laat zien dat het oprecht is geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en groei van zijn mensen, kan rekenen op goed gemotiveerde, loyale en betrokken medewerkers. Maar hou ze niet te lang vast, zeker niet als het bedrijf deze m/v niets nieuws of anders meer heeft te bieden. Wie zijn talenten de ruimte geeft, heeft meer kans om ze later terug te zien. Die mond-tot-mond reclame is niet te versmaden.

5} Waardeer prestaties.

Wie goede prestaties openlijk en duidelijk erkent en waardeert, verhoogt de betrokkenheid. Niet alleen bij de mensen die het betreft, ook anderen geeft het vertrouwen in de bedrijfscultuur. (Misschien dat dit punt wat nadrukkelijker geldt in de VS dan hier.) Maar: meer betrokkenheid en vertrouwen zijn goed tegen werkstress. Want het laat zien dat grote inspanningen niet voor niets zijn. Het wordt gewaardeerd door dit bedrijf. Moedig ook aan dat mensen elkaar feliciteren met een goede prestatie, suggereert Peart. Goed voor het werkplezier.

6} Wijs op het maatschappelijk nut van de onderneming.

Wie vooral komt werken omdat hij of zij daar geld voor krijgt, zal goede prestaties moeilijker vol kunnen houden dan echt betrokken collega’s. Hoe explicieter het verband tussen de prestaties en het maatschappelijk nut, relevantie of ‘purpose’ van de onderneming, hoe makkelijker zelfs routineklussen worden. Managers doen er goed aan om bij elke gelegenheid hun mensen te wijzen op het nut dat het werk heeft voor de klanten, de bezoekers, de omgeving en (waar mogelijk) de maatschappij als geheel. Weten waar je het voor doet, doet goed. Werkplezier en betrokkenheid varen er wel bij.

De praktijk vertoont nog barsten

Het is geen revolutionair-nieuwe aanpak die Natalia Peart neerzet in haar wat lange artikel. Het is meer een verzameling tips en aanwijzingen die horen bij een moderne werkwijze die veel organisaties al hebben aanvaard. Maar tussen aanvaarden (met de mond, of op papier) en in de praktijk brengen, elke dag weer… zit nog heel wat ruimte. Blijkt uit de alarmerende statistieken over werkstress en burn-out die blijven opduiken. Bedrijven die daar toenemend mee te maken hebben, doen er misschien goed aan om deze punten tegen hun hele bedrijfsvoering aan te houden. Doen we dit echt? Of kan er toch iets nog beter? Let wel op dat u daar geen stress door krijgt…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid