Stelling
"180 is overdreven, maar we kunnen veel langer doorwerken dan we denken."
0
0
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Hoe werk je duurzaam aan gezonde mensen?
Achtergrond

Hoe werk je duurzaam aan gezonde mensen?

bevlogen en betrokken mensen

Steeds meer bedrijven ‘doen’ aan gezondheidsmanagement. Maar, net als bij vitaliteit, gaat het vaak nog om enkele gebeurtenissen. Zoals meedoen aan een marathon, een workshop of cursus. Leuk, maar een beleid komt pas van de grond als het is verankerd in de bedrijfsstrategie, met een scala aan acties die passen bij de persoonlijke behoeften van medewerkers. Dat betoogt Geert-Jan van der Sangen van advies- en activatiebureau FitzMe op PW.

“Niemand kan tegen vitaliteit zijn. Geen werkgever zegt dat hij ongezonde werknemers wil en geen medewerker zegt dat hij ongezond is. Er is dus een gezamenlijk belang.” Van der Sangen gaat dan graag wel uit van een positieve benadering. “Sommige bedrijven hebben de neiging om verzuim als vertrekpunt te nemen, maar ik heb het graag over de andere kant van de medaille. Praat met elkaar over hoe van 95 naar 96 procent aanwezigheid te gaan, in plaats van het verzuim van 5 naar 4 procent. Het is belangrijk om goed te zijn voor je werknemers, om iedere dag te investeren in hun gezondheid, welzijn en geluk. Niet pas als ze ziek zijn of verzuimen.”

Vitality-portal

Ook een persoonsgerichte aanpak maakt gezondheidsbeleid veel effectiever, aldus Van der Sangen. “Wij geloven niet in one size fits all, waarbij je een heel bedrijf aanspreekt op een thema. Met de huidige technieken kunnen bedrijven aansluiten op de persoonlijke behoeften van medewerkers. Zodat je zo veel als mogelijk de juiste interventies op het juiste moment kunt inzetten.” FitzMe kwam vorig jaar met een Vitality-portal, dat onder meer door CZ aan collectiviteiten wordt aangeboden. Van der Sangen: “Met een uitgebreide online check verzamelen we eerst informatie. We koppelen dit terug naar de deelnemer en nodigen hem of haar direct uit om stappen te ondernemen. Denk aan het formuleren van een doel, stellen van vragen of deelname aan een gerelateerde e-health module.”

Persoonlijk profiel

Zo bouwt een deelnemer een persoonlijk profiel op, en stemt FitzMe de vervolgstappen daarop af. “Als wij bijvoorbeeld na drie klikken weten dat je een man bent, krijg je geen informatie meer die voor vrouwen is bestemd”, vertelt Van der Sangen. “En als je veel stress ervaart, gaan wij je niet pushen met allerlei notificaties. Deelnemers weten dat het portal echt op hen is afgestemd. De afzender is ook niet de zorgverzekeraar of de werkgever. Het is echt een persoonlijk portal waarbij privacy hoog in het vaandel staat. Dat maakt een groot verschil, zien wij.”

Zelf de risico’s begrijpen

Een organisatie kan veel betekenen voor de gezondheid van medewerkers, maar interventies hebben volgens Van der Sangen alleen zin als medewerkers zelf gemotiveerd zijn. “Dat begint met bewustwording. Dat mensen inzicht hebben in hun gezondheid en de risico’s van ongezond gedrag. Want als je mensen onder druk zet, werkt het averechts. Neem de gezonde kantine. Ik zou daarin niet te rigoureus alleen een saladebuffet en gezonde producten aanbieden, maar ook rekening houden met mensen die andere keuzes willen maken.”

Bedrijf moet ook offers brengen

Commitment van de organisatie is een andere randvoorwaarde voor succesvol gezondheidsbeleid. “Wij zijn daarin heel duidelijk”, aldus Van de Sangen. “Zo wilde een bedrijf met hoge werkdruk en veel deadlines de vitaliteit onder hun young professionals verbeteren. Dan vragen wij eerst: wat wil je daar zelf aan doen? Als er niets verandert in de bedrijfscultuur, is het misschien dweilen met de kraan open. De cultuur moest worden aangepakt en ons advies was om tegelijk leidinggevenden te trainen. Met het excuus dat het in een bepaalde periode altijd druk is, kom je niet weg. Soms moet een organisatie zelf ook een offer brengen.” Een zelfde advies kreeg een bedrijf dat een programma tegen stress en burn-out wilde. Door de hoge werkdruk bleek het niet mogelijk om het te plannen.

Lange adem is nodig

Gezondheid bevorderen is volgens Van der Sangen een kwestie van lange termijn. “Quick wins zijn er niet. Duurzame inzetbaarheid heet niet voor niets zo. Als mensen met een ongezonde leefstijl gezonder willen leven, vergt dat een stapsgewijs proces van gedragsverandering.” Toch hoopt de FitzMe-directeur dat gezondheidsbeleid niet meer weg zal zijn te denken uit de bedrijfsstrategie. “De trend is onomkeerbaar. Al zei ik dat in de jaren voor 2008 ook. Toen de crisis uitbrak, stopte het direct. Hoewel de investeringsbereidheid conjunctuurgevoelig blijft, is er nu meer bewustwording en duidelijkheid rond thema’s als vitaliteit. Zeker nu de arbeidsmarkt zo krap is, zie je dat bedrijven in de gezondheid van medewerkers willen investeren.”

Zelf op zoek naar een langere adem?

Hoe stimuleer je medewerkers om gezond en met plezier te werken? Nee, hou alsjeblieft op over die fruitschaal en dat abonnement op de sportschool. Wat werkt, is bij iedereen (net even) anders. Maar het moet in elk geval verrassend en origineel zijn. Ga daarom op ontdekkingstocht langs de vele mogelijkheden, samen met Pepijn Louisse, trainer bij Aanpakkers. Hij neemt u mee op sleeptouw tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 13 juni aanstaande in de Jaarbeurs, Utrecht. Hier is meer informatie.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Nieuws
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid