Stelling
"Een algemene opleidingenpot is een moderne aflaat."
7
5
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Hoe zit het met de arbeidsveiligheid in coronatijd?
Gezonder werken

Hoe zit het met de arbeidsveiligheid in coronatijd?

Drukke winkelstraat

Vakbonden klagen steen en been over de veiligheid op het werk. Werkgevers zouden mensen dwingen om half-ziek op het werk te komen, klanten lopen het winkelpersoneel onder de voet. Is het echt zo erg met de arbeidsomstandigheden en de veiligheid? En wat kan, mag en moet met de veiligheid in coronatijd?

Het CNV krijgt dagelijks tientallen klachten van werknemers die vinden dat hun werkgever de coronaregels aan zijn laars lapt. Dat meldde nieuwszender BNN deze week. De vakbond wordt naar eigen zeggen overstelpt met telefoontjes van leden “die moeten komen werken als ze verkouden zijn, of als een huisgenoot verkouden is of hoest,” riep CNV-voorzitter Piet Fortuin in de uitzending. Ook zou lang niet overal op het werk anderhalve meter afstand houden mogelijk zijn. Bovendien zijn er werkgevers die liever zien dat zo veel mogelijk mensen op de zaak werken, omdat het beter zou zijn voor het groepsgevoel. En omdat vergaderingen dan soepeler zouden verlopen. Fortuin hekelt die houding. “De controledrift van werkgevers mag niet ten koste gaan van de gezondheid van werknemers. Nog steeds geldt het overheidsadvies: thuiswerken wanneer het kan.”

Detaillisten onder de voet gelopen

Mensen die winkelen omzeilen regelmatig coronamaatregelen, of ze gedragen zich onverantwoord. Dat blijkt uit onderzoek van de FNV onder 800 winkelmedewerkers. Klanten zouden geen winkelmandje pakken, niet ontsmetten, geen anderhalve meter afstand houden. Kinderen rennen ongehinderd rond. Jolanda Vullings Welles, medewerkster bij de Wibra vertelt: “De klant is koning. Maar hoe zit het met ons? Klanten komen soms met het hele gezin de winkel binnen. Rennende kinderen die overal aan zitten. Wij staan met een minimale personeelsbezetting en doen ons stinkende best om de winkel draaiend én veilig te houden. Ondertussen zit de directie veilig in de ivoren toren – het wordt tijd dat zij eindelijk eens hun verantwoordelijkheid nemen.”

Regels handhaven

Winkelpersoneel voelt zich onveilig, concludeert de FNV. Linda Vermeulen, FNV-bestuurder Handel weet een oplossing. “Het grootste probleem is handhaving van de regels door de winkeleigenaren. Een oplossing kan zijn: een beveiliger bij de deur en meer collega’s in de winkel. Nu moeten soms maar 1 of 2 personeelsleden én schoonmaken én de kassa draaien én ook nog ‘politieagentje’ spelen. Lijkt me gezond eigenbelang van werkgevers dit eindelijk eens serieus op te pakken en dit niet op het bordje van het personeel te leggen.”

Rumoer om de vakanties

Genoeg opwinding over de arbeidsveiligheid op het werk dus, momenteel. Om nog maar te zwijgen over de uitbetaling van het vakantiegeld, als dat al komt. En dan verwacht 1 op 3 ook nog een nieuwe coronagolf als de collega’s terugkeren van vakantie uit het buitenland. Bijna de helft (46%) vindt het onveilig om de grens over te gaan en de helft blijft daarom maar in eigen land. Blijkt ook uit onderzoek van het CNV. De vakbond wil dat alle werkenden die naar het buitenland zijn geweest en lichte klachten hebben om een coronatest te laten doen voordat ze weer aan het werk gaan. Kan dat zomaar? En is het echt zo erg gesteld met de veiligheid op het werk?

‘Thuiswerken waar dat kan’

Werkgeversvereniging AWVN zegt de klachten totaal niet te herkennen. Jannes van der Velde van de AWVN: “Wij zien dat bedrijven juist heel veel doen om aan de coronamaatregelen te voldoen. Het is voor hen natuurlijk een nieuwe werkelijkheid, maar er wordt ontzettend veel geïnvesteerd.” De werkgevers deden begin juni met de vakbonden nog een oproep aan alle werkenden om veilig samenwerken voorop te blijven zetten en de richtlijnen van het RIVM nauwlettend te volgen. Dit betekent dat thuiswerken waar dat kan, voorlopig het devies blijft. Als er toch op locatie gewerkt wordt, blijven de belangrijkste basisregels gelden: handen wassen, geen handen schudden en 1,5 meter afstand houden. Ook betekent het dat mensen die ziek zijn of verkoudheidsklachten hebben – zoals neusverkoudheid, niezen, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius – thuis blijven.

Geen meldplicht; klagen kan wel

Een werkgever die vermoedt dat een werknemer is besmet met het coronavirus, is niet verplicht om dat te melden bij de GGD. Dat geldt ook voor collega’s en voor de betrokken werknemer zelf. Als een bedrijfsarts corona vaststelt, moet hij dit wel melden bij de GGD. Een werkgever heeft wel de verantwoordelijkheid om een werknemer aan te spreken als hij klachten heeft die overeenkomen met de coronasymptomen. Ook kan de werkgever de werknemer naar huis sturen op grond van het instructierecht. Gebeurt dat niet, dan kan een andere werknemer hierover een klacht indienen bij de Inspectie SZW. Uiteindelijk kan de voorzitter van de veiligheidsregio besluiten tot gedwongen isolatie als de betrokkene lijdt aan Covid-19, of als er gegronde redenen zijn om dat te veronderstellen. Die regels komen van het ministerie van Volksgezondheid.

Schakel de bedrijfsarts in

Sinds 1 juni kan iedereen zich door de GGD laten testen op het coronavirus. Een doorverwijzing van een arts of bedrijfsarts is niet langer nodig. Arbodiensten en bedrijfsartsen waarschuwen dat daarmee ook belangrijk advies van bedrijfsartsen wegvalt als werknemers positief testen op het longvirus. “Juist een bedrijfsarts kan op basis van de specifieke werkzaamheden in een organisatie goed bepalen hoe een verantwoorde terugkeer eruitziet,” zegt bedrijfsarts Yolande Kampen op OR/Net.  Wordt het coronavirus bij een werknemer vastgesteld, dan kan de bedrijfsarts de gevolgen bespreken voor de thuis- en werksituatie. En adviseren over de mogelijkheden en voorwaarden om weer aan het werk te gaan. Die adviezen krijgt de werkgever niet als de werknemer zich bij de GGD laat testen en zich dan ziek meldt, waarschuwen de bedrijfsartsen.

Coronaprotocol

Bedrijven en organisaties die duidelijk willen maken dat ze wel volgens de regels werken, kunnen een coronaprotocol opstellen, of een bestaand protocol overnemen. Een coronaprotocol is feitelijk een schriftelijke toepassing van de richtlijnen van het RIVM, vertaald naar de werkvloer. In de protocollen staan onder meer regels over afstand houden, looproutes, hygiëne en bescherming, de omgang met bezoekers en klanten en de informatievoorziening. Met een coronaprotocol kunnen werkgevers voldoen aan hun zorg- en informatieplicht voor de maatregelen die ze nemen voor hun werknemers om veilig te kunnen werken. Een bedrijf of organisatie kan aanpassingen doen of aanvullingen toevoegen aan een branche-protocol. Werkgeversorganisaties en de Rijksoverheid hebben veel coronaprotocollen met praktijkvoorbeelden bij elkaar gebracht op de website mijncoronaprotocol.nl.

 Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Implementatie, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid