Stelling
"Bij hybride werken gaat het er weer om wat je kunt, niet wie je kent."
8
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hoe zit het met het recht op thuiswerken?
Anders werken

Hoe zit het met het recht op thuiswerken?

Werknemers in bedrijven met meer dan 10 mensen in dienst mogen vragen om andere werktijden, korter of langer werken en om werken op een andere plek, bijvoorbeeld thuis. Dit volgt uit de Wet Flexibel Werken (Wfw).

Werknemers kunnen thuiswerken niet afdwingen, maar de werkgever moet een verzoek wel ‘serieus overwegen’. De werknemer mag één keer per jaar om aanpassing vragen. Reageert de werkgever niet, of te laat? Dan stemt hij stilzwijgend in.

Op tijd indienen

Een werknemer mag een verzoek indienen als hij of zij 26 weken in dienst is. Hij moet het verzoek schriftelijk doen, twee maanden voordat de wijziging zou moeten ingaan.  De werknemer hoeft niet per se te motiveren waarom hij of zij dit wil. De werkgever moet het verzoek volgens de wet serieus overwegen. Hij moet uiterlijk na 1 maand reageren.

Kan je het afwijzen?

Afwijzen kan als er zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen tegen zijn. Ook mag je niet langer werken dan toegestaan volgens de wet of cao. Werkgevers die een verzoek tot flexibeler werktijden weigeren, moeten kunnen aantonen dat het ingaat tegen het bedrijfsbelang. Je kunt dan denken aan problemen met de veiligheid en aan roostertechnische, financiële en organisatorische problemen. Als hij het afwijst, moet de werkgever dat bespreken met de werknemer.

Toekomstplannen Wfw

De Kamerleden Van Weyenberg van D66 en Smeulders van GroenLinks willen werknemers meer mogelijkheden geven om thuis te werken. Thuiswerken zou dan mogen, tenzij de werkgever zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen kan aanvoeren. Ze hebben dat uitgangspunt verwerkt in het ‘Wetsvoorstel werken waar je wil’. De Kamerleden willen de wet, in verband met de coronacrisis, met spoed indienen bij de Tweede Kamer. Details van het wetsvoorstel Werken waar je wil’ zijn te vinden op internet. CDA en VVD hebben eerder al aangegeven niet veel te zien in de voorgestelde aanscherping.

Door Europese regelgeving bestaat over enkele jaren het recht op thuiswerken ook in kleine ondernemingen met minder dan 10 werknemers. Maar dan alleen voor ouders die moeten zorgen voor kinderen tot 8 jaar, of voor mensen die moeten mantelzorgen. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil de Wet Flexibel Werken (Wfw) hierop aanpassen. Dat volgt uit de ‘richtlijn werk-privébalans’ van het Europees Parlement. De werkgever kan alleen weigeren bij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen, net als in de huidige Wfw. Invoeringsdatum hiervan is nog niet bekend.

Meer informatie

Meer informatie biedt het dossier van CNV Vakmensen en de Werkpocket van Randstad.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid