Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Het Nieuwe Werken Hoeveel dagen gaan we straks weer naar kantoor?
Het Nieuwe Werken

Hoeveel dagen gaan we straks weer naar kantoor?

Na de crisis alle dagen weer naar kantoor? Das war einmal. Thuiswerken blijft, ook na de coronacrisis. De vraag is nog: werk ik vooral vanuit huis, of ga ik 3 van de 5 dagen naar kantoor? Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim 1.250 werknemers die (gedeeltelijk) thuiswerken.

Weer naar kantoor gaan staat hoog op de wensenlijst van de Nederlander. Twee derde staat te popelen om het kantoorpand weer te betreden. Maar dan vooral om de collega’s weer even lijfelijk’ te zien en te ontmoeten (op gepaste afstand natuurlijk). Weinigen willen terug naar kantoor om daar weer alle dagen werkend door te brengen. Dat verwacht 85 procent ook niet, blijkt uit het onderzoek. Opvallend, want vóór de coronacrisis werkte 92 procent overwegend of uitsluitend op kantoor. Nu werkt driekwart van de mensen met een kantoorbaan vooral of helemaal thuis.

Wat wordt de werkelijkheid?

Tussen verwachting en werkelijkheid kan een verschil zitten. Want uit de meeste onderzoeken blijkt een (krappe) meerderheid van 55 tot 65 procent voor minstens enkele dagen per week thuiswerken. En tussen 25 en 35 procent die daar echt niet aan moet denken. Bovendien kan ongeveer de helft van alle werkenden simpelweg niet thuis zijn of haar werk doen.

Hoeveel dagen thuis?

Thuiswerken ging in een jaar van uitzondering naar de norm. De vraag is nu vooral: hoeveel dagen per week werk ik vanuit huis, en hoe vaak zit ik op kantoor? Bijna een derde (31%) in het onderzoek van Visma | Raet gaat er vanuit dat het kantoor de vaste standplaats wordt. Maar deze mensen werken ook zeker 1 of 2 dagen per week vanuit huis. Twintig procent van de thuiswerkers verwacht dat ze minstens 3 dagen per week vanuit huis gaan werken.

Zijn we thuis net zo productief?

Ook de klassieke ‘angst’ dat thuiswerkers er de kantjes van af lopen kan naar het rariteitenkabinet. Ruim 8 van elke 10 thuiswerkers kan het grootste deel van de dag productief werken. De overige 18 procent  heeft hier wel moeite mee. Zij zijn hoogstens de helft van de werktijd productief. Blijkt uit het onderzoek van Visma | Raet. Uit andere onderzoeken komt blijkt dat het gaat om bijna een kwart (24%) van de mensen die verplicht thuiswerken. Zij vinden de werkdruk door thuiswerken zwaarder, en hebben het gevoel nooit vrij te zijn.

Contactberoepers zo snel mogelijk terug

Het gaat dan vooral om mentale klachten als vermoeidheid en depressiviteit, en het doet zich vooral voor bij mensen met ‘interactieberoepen’ waarin je veel contact moet hebben met anderen om lekker te kunnen werken. Misschien dat deze mensen het beste zo snel mogelijk, zodra het kan weer terug moeten keren naar kantoor. Zet ze vooraan in  je terugkeerplan, als onderdeel van de terug-naar-kantoor-strategie die (hopelijk) binnen enkele maanden uitgerold kan worden.

Thuiswerken niet verplicht

Thuiswerken is niet verplicht, en dat wordt het ook niet. Zeker niet op korte termijn, zo lijkt het nu. Een werkgever die zijn mensen niet laat thuiswerken is niet in overtreding, merkt de Inspectie SZW op. Wel zal de Inspectie, waar nodig met andere toezichthouders, meldingen over niet-naleven van het dringende advies om thuis te werken opvolgen ‘met een zo breed mogelijk palet aan interventies’, aldus de tussenrapportage.

Formuleer je eigen thuiswerkbeleid

De Inspectie wil hiervoor de criteria gebruiken uit de Handreiking: Algemene criteria thuiswerken. Deze Handreiking bevat een beschrijving van allerlei mogelijke situaties rond thuiswerken. Het ministerie van SZW wil dat een werkgever deze criteria, in overleg met de ondernemingsraad of pvt vergelijkt met het bestaande bedrijfsbeleid in de onderneming. En indien nodig aanpassingen doet. Ook de Denktank Coronacrisis van de SER heeft 5 adviezen opgesteld waarmee bedrijven beleid vorm kunnen geven om uit de coronacrisis te komen.

Het gaat om de band

Dit alles kan leiden tot een nieuw of gewijzigd thuiswerkbeleid of thuiswerkreglement. Maar echt thuiswerkbeleid gaat niet zozeer over dozen, spullen en het nummer van de arbodienst. Het gaat meer om de band tussen bedrijf en thuiswerker. Over-en-weer moeten thuiswerker en leidinggevende weten waar ze aan toe zijn. Duidelijke afspraken maken over bereikbaarheid moet, juist tijdens de thuisdagen. Denk ook aan een vergoeding voor een goed ingerichte werkplek thuis, inclusief vergoeding voor hogere energiekosten. Zet dit alles in de thuiswerkovereenkomst. Dat kan kort, duidelijk en simpel: dit wil de thuiswerker, dat zijn de redenen, en dit zijn de voordelen voor dit bedrijf, de medewerker en deze functie. Inspiratie nodig? Gebruik dit voorbeelddocument van PW.

Thuiswerken hoort bij de online wereld

Is thuiswerken dus een blijvertje in de werkvormen van de nabije toekomst? Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet is positief over de toekomst van thuiswerk. ‘Waar over thuiswerken voor de coronacrisis vaak nog wantrouwend werd gedacht, is dat nu heel anders. Thuiswerken is nu de norm en ook na de coronacrisis gaan we in een hybride vorm werken. Het afgelopen jaar stond voor HR-professionals in het teken van boeien, binden en faciliteren. En dat in een vrijwel honderd procent online wereld. Een fikse uitdaging voor de HR-professionals.’ En daarom organiseert zijn bedrijf, Visma | Raet morgen (16 maart 2021) de Dag van de HR-professional.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Het Nieuwe Werken, Langer doorwerken, Nieuws

2 reacties op Hoeveel dagen gaan we straks weer naar kantoor?

  1. cm knoop

    is een werkgever verplicht een thuiswerk vergoeding te geven?
    gedeeltelijk of per dag.
    naast de woonwerk vergoeding?

Reageer op dit artikel

*

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid