Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
37
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Hoeveel slagen kunt u zich in de rondte werken?
Blog

Hoeveel slagen kunt u zich in de rondte werken?

ruzie; meningsverschillen

“Ik werk me werkelijk 3 keer een slag in de rondte”, zei de ambtenaar economisch zaken tegen mij tijdens een coachingstraject. Dat volgt hij omdat hij steeds vaker veel werk mee naar huis neemt. De werkdruk neemt hand-over-hand toe. 

In deze tijden van reorganisatie, bezuinigingen en ontslagen moet een snel groter wordende groep er steeds harder aan trekken om al het werk gedaan te krijgen. Dit betreft ambtenaren bij gemeentes, mensen in de zorg en ook binnen het onderwijs. Er moet steeds meer, maar met minder tijd en met minder mensen.

U moet meer met minder

En de leidinggevenden van deze mensen staan vaak onder dezelfde druk. Ook zij moeten meer bereiken, met minder tijd en minder mensen. Een zichzelf versterkend proces dus, waarbij werkenden toenemende druk ervaren en leidinggevenden hun druk vaak onbewust en zeker ongewild ‘verleggen’ naar hun medewerkers. De vermoeidheid en stressgerelateerde klachten nemen dan ook toe, met als gevolg meer (psychisch) verzuim en meer burn-outs.

Noodverbandjes

Hoe is dit te doorbreken? Wie durft of gaat hier een grens aangeven? Wie steekt zijn kop uit en riskeert het oordeel om ‘het werk niet effectief aan te pakken en daardoor in de problemen te komen’? Men neemt dan vaak zijn toevlucht tot tijdschrijven, een cursus timemanagement, mindfulness, of assertiviteit, maar gaan deze ‘oplossingen’ het tij structureel keren? Ik denk het niet. Het zijn noodingrepen om het hoofd letterlijk boven water te houden en gericht op de korte termijn.

Het valt me op dat ik met name individuele medewerkers of leidinggevenden naar een oplossing of tijdelijke verlichting zie zoeken. Ze proberen het zélf uit te zoeken. Ze maken er geen team- of afdelingsvraagstuk van, en vragen niet actief om hulp of ondersteuning bij bijvoorbeeld hun directies, Besturen of Raden van Toezicht.

Iedereen zet meer druk

Dus we zitten eigenlijk met z’n allen in een systeem waarop we met z’n alles steeds meer druk zetten. We stellen ons als ‘consument’ van zorg, onderwijs en gemeentelijke diensten steeds kritischer op, verwachten meer, maar willen daar het liefst steeds minder belasting voor betalen.

Drukverlichtende ventielen

Kortom een leuke analyse om te maken, maar wat te doen? Een paar ideeën om te beginnen:

  • Laten we de toenemende werkdruk niet zien als een probleem van een individuele werkende, maar op zijn minst als een probleem van een team, afdeling of organisatie en misschien ook wel als een ‘maatschappelijk’ vraagstuk;
  • Geef medewerkers of leidinggevenden die aan kunnen geven waar de kous wringt de ruimte om hun verhaal te vertellen en hun analyse te geven en luister naar ze;
  • Maak de directies, (openbare) Besturen en Raden van Toezicht deelgenoot van dit probleem. En niet één keer, maar leg het uit, toon het aan en maak de gevolgen duidelijk;
  • Werk als individu aan je eigen assertiviteit, vitaliteit en vaardigheden die nodig zijn om ‘effectief met je werk om te gaan’ (plannen, overzicht behouden, balans werken/ vrije tijd)

Daarmee is het vraagstuk nog zeker niet opgelost, maar kunnen we misschien wel beginnen om het tij te keren en vooral gezamenlijk naar duurzame oplossingen te zoeken.

HR-Base, Sonja ScholtsPrint Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Gezonder werken
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid