Stelling
"Bij hybride werken gaat het er weer om wat je kunt, niet wie je kent."
8
2
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Hoort thuiswerken nu bij het ‘normale’ werken?
Gezonder werken

Hoort thuiswerken nu bij het ‘normale’ werken?

Bijna 1 op elke 3 cao’s bevat afspraken over thuiswerken. Meestal gaan de afspraken over vergoedingen voor thuiswerken. Zo blijkt uit onderzoek van de AWVN, op verzoek van nieuwssite nu.nl. Begin vorig jaar kende nog maar 8 procent van de cao’s een of meer bepalingen over thuiswerken. Thuiswerken als werkvorm lijkt bezig aan een stormachtige opmars. Of maken we massaal van de nood een deugd?

De AWVN stelde vast dat 31 procent van de nieuwe of vernieuwde cao’s van dit jaar afspraken over thuiswerken bevat. Meestal gaan ze over een vergoeding voor werken thuis. Die is meestal 2 euro per werkdag, conform de berekening die het Nibud daar vorig jaar over maakte. Het gaat dan om uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Maar ook kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel zit in dat bedrag, volgens het Nibud.

Thuiswerken als geaccepteerde werkvorm

De duidelijke stijging van het aantal cao’s met afspraken over thuiswerken laat één ding duidelijk zien: het wantrouwen tegen deze werkvorm is het afgelopen jaar dramatisch gedaald. Thuiswerken is een geaccepteerde manier van werken geworden. Vòòr de coronacrisis was het vaak duwen en trekken om een dagje thuis te mogen werken voor concentratiewerk en tegen de files. Maar: ‘nu hebben werkgevers en werknemers noodgedwongen ondervonden dat het ook echt werkt’, zegt woordvoerder Jannes van der Velde van AWVN tegen nu.nl.

Fiscale behandeling onzeker

Ook de fiscale behandeling van de thuiswerkvergoeding is vaak nog een punt van discussie in de onderhandelingen. Vaak gebruiken werkgevers de vaste reiskostenvergoeding om de kosten van thuiswerken belastingvrij te vergoeden. Dat kan in elk geval tot 1 juli. Maar alleen de vaste vergoedingen voor reiskosten die de werkgever al vòòr 13 maart 2020 betaalde tellen niet mee in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (wkr). Die onbelaste vrije ruimte is ook in het fiscale jaar 2021 vergroot naar 3 procent van de loonsom. Dat geldt tot een loonsom van 4 ton. Daarboven is de vrijstelling 1,2 procent, en in 2021 iets minder: 1,18 procent.

Het ‘Waarjewerkt-budget’

‘Die vrijstelling is telkens verlengd, maar dat zal een keer eindigen en dan zien we er graag wat anders voor in de plaats’, zegt woordvoerder Jannes van der Velde van AWVN. De AWVN adviseert werkgevers die reiskosten en/of thuiswerkkosten willen vergoeden om een ‘waarjewerkt-budget’ in te voeren. Daaruit kan de werkgever per werknemer vergoeden wat nodig is om goed te kunnen werken: de ene werknemer krijgt een vergoeding voor reiskosten tussen woning en werk, de ander een vergoeding voor thuiswerken. Fiscaal zou de overheid dat moeten ondersteunen met een gerichte vrijstelling, vindt de AWVN.

Maar we kunnen straks toch terug naar de zaak?

Werkgevers pleiten al langer voor aanpassing van de huidige vergoedingsregelingen voor woon-werkverkeer. Ook willen ze thuiswerkvergoedingen belastingvrij kunnen verstrekken. Maar zijn die fiscale en financiële voorzieningen straks nog wel nodig, als iedereen die dat wil is ingeënt en de lockdown voorbij is? Gaan we dan niet in grote meerderheid weer naar de zaak toe? Nee, waarschijnlijk niet. Blijkt uit de meeste onderzoeken naar thuiswerken, en de toekomst van werk. Vóór de coronacrisis werkte 92 procent meestal of alleen maar op kantoor. Nu werkt driekwart van de mensen met een kantoorbaan vooral of helemaal thuis.

Lobbyen kan nog…

En hoe willen we straks werken, als de beperkingen zijn opgeheven? Minstens 2 dagen per week thuis, voor de concentratietaken zegt de helft tot tweederde van de mensen die thuis kunnen werken. Maar de meningen verschillen nog aanzienlijk, ook per werkgever. De voor- en tegenstanders van thuiswerken kunnen dus nog wat lobbywerk tegemoet zien. Misschien moeten ze beginnen met een test op hun eigen duurzame thuiswerkvermogen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid