Stelling
"Ik kan makkelijker 'nee' zeggen als ik thuiswerk."
15
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsmarkt Horeca investeren te weinig in scholing personeel
Arbeidsmarkt

Horeca investeren te weinig in scholing personeel

Werkgevers in de horeca moeten jong personeel meer voorbereiden op risicovolle werkzaamheden. “Ze investeren nauwelijks in de veiligheid van hun personeel.”

Jongere werknemers hebben in deze branche dan ook een grotere kans op arbeidsongevallen hebben dan hun ervaren, oudere collega’s. Dat stelt FNV Horeca. Hierbij denkt de vakbond vooral aan risicovolle taken als snijden, frituren en werken met koolzuur.

Ongevallen op het werk
Van de 335.000 werknemers in de horeca is ruim de helft tussen de 15-24 jaar. Het gaat vaak om studenten, die zonder enige vakkennis, parttime in de horeca aan de slag gaan. FNV Horeca verwacht dat door de invoering van het leenstelsel nog meer studenten in de horeca gaan werken of dat huidige studenten meer uren gaan draaien waardoor het aantal arbeidsongevallen in de horeca zal toenemen. Nu belanden vijduizend horecawerknemers elk jaar– veelal jongeren – op de spoedeisende eerste hulp voor behandeling van vooral snij- en brandwonden en valpartijen.

Volgens het CBS vonden er in 2013 meer dan 60.000 arbeidsongevallen in de horeca plaats (22.200 arbeidsongevallen per 100.000 werknemers). Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca: “In vergelijking met andere sectoren gebeuren in de horeca de meeste arbeidsongevallen. Dit is onacceptabel. “

Goedkope studenten inzetten
“Veel horecawerkgevers, zoals cafés, cafetaria’s en strandtenten, zetten liever goedkope studenten in dan medewerkers met een beroepsopleiding op zak. Zij investeren nauwelijks in scholing en veiligheid van hun personeel en verwachten veel flexibiliteit zonder daar iets tegenover te stellen, behalve het minimumjeugdloon”, aldus de vakbond die vindt dat  werkgevers zichzelf hiermee in de vingers snijden.

De massale uitstroom van horecamedewerkers – jaarlijks keert 40 procent van de medewerkers de horecasector de rug toe – kost werkgevers kapitalen. Door te investeren in de ontwikkeling van het personeel wordt werken in de horeca aantrekkelijker en veiliger.

Scholing
FNV Horeca pleit daarom voor collectieve afspraken over scholing en arbeidsmarktbeleid én een opleidings- en ontwikkelingsfonds waaruit scholing van vaste, tijdelijke en nieuwe werknemers wordt gefinancierd. Verder wil de vakbond met de horecawerkgevers in gesprek over collectieve afspraken over scholing en veiligheid, koopkracht en echte banen. De sector zit al twee jaar zonder cao  en werknemers hebben al twee jaar geen loonsverhoging gehad.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , , , , , ,
Categorie : Arbeidsmarkt, Opleiden en ontwikkelen
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid