Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Blog Hou de zaak in beweging!
Blog

Hou de zaak in beweging!

Het begint inmiddels goed door te dringen: stil zitten is echt achteruitgang. Werknemers die te weinig bewegen, verzuimen aantoonbaar meer en vergroten hun kans op chronische aandoeningen. Maar twee keer per week je uit de naad bewegen helpt niet, stelt Monetta Driessen op HR-Base. Vaker kort bewegen is beter. Dat kan op talloze manieren…

Werkgevers hebben er alle belang bij om actief in te zetten op meer beweging, niet alleen buiten het werk om maar juist ook op de werkvloer. Zo staat niet alleen duurzame inzetbaarheid van hun personeel op de kaart, maar nemen organisaties ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Serieuze gezondheidsrisico’s

Ongeveer 3,4 miljoen werknemers in Nederland zitten meer dan 4 uur per dag op het werk. Gemiddeld brengt de Nederlandse werkende populatie zelfs 7 uur zittend door op een werkdag. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat sedentair gedrag (langdurig zitten) serieuze gevolgen kan hebben voor je gezondheid. De spieren verbruiken dan namelijk geen energie en hierdoor gaan alle processen in het lichaam achteruit. Er zijn aanwijzingen dat langdurig zitten het risico op type 2 diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt, maar er lijkt tevens een relatie te zijn met depressie en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast vergroot het de kans op vroegtijdig overlijden.

Dé oplossing?

Lang is gedacht dat matig tot intensief bewegen (sporten dus) de oplossing was, maar dit blijkt toch een verkeerde aanname te zijn. De schade van langdurig zitten is namelijk onomkeerbaar en niet op te lossen met één of meerdere keren sporten in de week. Maar hoe dan wel? De enige echte oplossing: voldoende afwisseling tussen zitten, lopen en staan.

Vele kleine tips om de beweging er in te houden

De oplossing is om dagelijks minder te zitten en meer in beweging te zijn, of je nu thuis bent, op het werk, of waar dan ook. Organisaties kunnen hun medewerkers niet dwingen fit te worden, maar HRM kan wel een belangrijke bijdrage leveren aan de bewustwording en het faciliteren. Dit hoeft allemaal niet heel ingewikkeld te zijn, wellicht helpen de volgende tips om personeel in beweging te krijgen:

 • In plaats van een mail te sturen, kunnen medewerkers vaker naar collega’s lopen;
 • Door staand te vergaderen, bewegen we niet alleen meer maar houden we ook de vaart erin. Beslissingen worden sneller genomen en je laat meer non-verbale communicatie zien door de actieve houding die je aanneemt.
 • Wanneer we een kleine beker of glas gebruiken, moeten we meer lopen om hem te vullen. Veel water drinken is sowieso gezond en hoe meer je drinkt, hoe vaker je trouwens ook weer in beweging moet om te gaan plassen.
 • Op een andere verdieping naar het toilet gaan levert een mooi extra wandelingetje op;
 • Stimuleer om zoveel mogelijk de trap te nemen in plaats van de lift of roltrap. Eventueel kan de lift vertraagd worden zodat de trap aantrekkelijker wordt.
 • Laat management en directie het goede voorbeeld geven;
 • Om meer beweging te stimuleren kunnen zit-stabureaus, bureaufietsen en/of ergonomische balstoelen aangeschaft worden;
 • De pauze is een goede gelegenheid om, samen met collega’s, even de benen te strekken;
 • Door een douche- en/of kleedruimte aan te bieden, maak je het voor werknemers aantrekkelijker om op de fiets naar het werk te komen. Veel werknemers willen wel, maar zien het niet zitten om bezweet achter de computer te gaan zitten.
 • Is de afstand iets te groot om te fietsen? Denk dan eens aan een elektrische fiets of stap een station eerder uit de bus en loop de rest.
 • Ook aantrekkelijk is het realiseren van een fitnessruimte, zodat werknemers in de lunchpauze of voor/na het werk kunnen sporten;
 • Google eens op ‘workouts achter bureau’ voor handige oefeningen;
 • Door flexibele werktijden toe te staan, kunnen werkgevers ook hun personeel aanmoedigen om beweging te integreren in hun werkdag;
 • Het bijhouden van gezondheidsinformatie blijkt op grote schaal voor te komen, bijvoorbeeld door middel van apps of wearables. Het kan extra motiverend werken om de uitdaging aan te gaan met collega’s, of andere afdelingen en vestigingen van de organisatie.

Je kunt waarschijnlijk niet alles tegelijk aanpakken, maar maak ergens een begin! Als we niet met z’n allen serieus meer gaan bewegen, zullen we vroeg of laat zeker de rekening gepresenteerd krijgen…

(HR-Base, Monetta Driessen)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Blog, Gezonder werken, Nieuws

0 reacties op Hou de zaak in beweging!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid