Stelling
"Vertrouwen is goed, controle is slechter."
19
8
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Hou je toch aan de regels voor thuiswerken!
Langer werken

Hou je toch aan de regels voor thuiswerken!

Iedereen moet zo veel mogelijk thuiswerken. Waar dat niet lukt, gaan werkgevers, vakbonden en het kabinet samen de knelpunten inventariseren en oplossingen bedenken. Dat hebben de werkgeversorganisaties en vakbonden afgesproken met het kabinet.

Niet iedereen kan thuiswerken. Maar wie dat wel kan, moet dan ook zo veel mogelijk thuis blijven werken. Die (herhaalde) oproep doen het kabinet en de sociale partners. Gaan werknemers toch gedwongen naar kantoor, dan melden de vakbonden dit actief bij de Inspectie SZW. Samen met de werkgevers en de overheid zoeken de bonden dan naar oplossingen.

Winkelketens nemen het voortouw

Winkels gaan beter hun best doen om klanten en personeel beter te beschermen. De al bestaande afspraken over een maximum aantal klanten in de winkel, hygiënemaatregelen en het houden van voldoende afstand spelen een grote rol. Grote winkelketens moeten beginnen met organiseren van beter toezicht op deze regels in winkelgebieden.

Ben jij het menstype thuiswerker?

Vanaf maandag 16 november begint het ministerie van Sociale Zaken (SZW) een nieuwe campagne die extra aandacht vraagt voor mentale fitheid bij thuiswerken. Mentaal is zeker niet iedereen geschikt voor langdurig thuiswerken. De zelfbewuste zelfstarter die makkelijk contacten legt en onderhoudt en gedisciplineerd zijn eigen werktijd goed kan indelen houdt het makkelijk vol. De minder ervaren, wat onzekere werknemer die graag bij alles eerst overlegt met anderen en liever door de leidinggevende wordt aangestuurd op wat er nu en straks moet gebeuren heeft het zwaar.

Thuiswerkers managen gaat anders

De meeste mensen zitten ergens tussen beide uitersten in. Mede hierom vraagt thuiswerkers managen om een heel andere stijl van leidinggeven. Meer toegesneden op de persoon, iets waar veel managers moeite mee hebben. Ook vraagt het om strakker plannen, en vaker bij iedereen polsen hoe het gaat – professioneel en persoonlijk. Ook daar is niet elke leidinggevende van nature even sterk in.

Fysiek gaat het niet zo goed met thuiswerkers ..

Sociale Zaken gaat de bestaande campagne over fysieke belasting meer richten op thuiswerken. Over de fysieke gesteldheid van het grote aantal mensen dat gedwongen thuiswerkt maken fysiotherapeuten en bedrijfsartsen zich steeds meer zorgen. Het gaat dan vooral om fysieke klachten, meestal aan pijn aan de nek, rug, arm en schouder. De oorzaak? Mensen zitten te lang in een verkeerde houding op minder geschikte werkmeubels.

.. en mentaal voelt het vaak als verbanning

Maar ook zien steeds meer artsen dat mentale klachten als vermoeidheid en depressiviteit toenemen. Vooral bij de mensen die thuiswerken meer zien als verbanning dan als verlichting. Daaronder bevinden zich vooral de mensen met ‘interactieberoepen’ waarin je veel contact moet hebben met anderen om lekker te kunnen werken. Dat kan op wat langere termijn leiden tot meer bezoeken aan de internist en zelfs de cardioloog. Denken sommige artsen in een publicatie van de SER. Het CNV bepleit een ‘fitpakket‘ voor alle thuiswerkers, met allerlei fysieke en mentale steun. Te betalen uit de hogere productiviteit van de thuiswerkers.

Thuiswerken heeft ook voordelen (ja, echt!)

Natuurlijk heeft thuiswerken ook zijn voordelen. Bijna iedereen houdt meer tijd over elke dag. Tijd die we vooral steken in partner, kinderen, andere huisgenoten en huisdieren. Blijkt uit onderzoek van TNO. Ook komt iedereen de helft vaker buiten dan toen we nog naar de zaak moesten. We slapen ook meer, en hebben meer energie. Vooral jongeren en ouderen profiteren daarvan.

Minder drukte thuis?

Vooral de 50-plussers geven aan dat ze zich thuiswerkend (veel) beter kunnen concentreren dan op de zaak. De helft zegt dat ze het werken thuis ‘heerlijk’ vinden. Minder drukte om je heen, en zelf het tempo meer kunnen bepalen geeft ze dat gevoel. Dertigers geven aan dat ze thuis toch meer worden afgeleid, door bijvoorbeeld kinderen of huisgenoten. Wat minder zorgtaken staat hoog op hun verlanglijstje.

Meer informatie?

Meningen over, en ervaringen met thuiswerken verschillen enorm. Menstype en omgevingsfactoren hebben grote invloed. Check daarom (nogmaals) deze 5 basistips voor thuiswerkers, en onze (gratis) tips waarmee je thuiswerkers vitaal houdt. Het ministerie van SZW versterkt binnenkort een digitaal platform voor werkgevers (via slimwerkgeven.nl) en werkenden (via hoewerktnederland.nl), met alle informatie over thuiswerken, regels, goede voorbeelden en tips. Sterkte met dat thuiswerken! Of: geniet ervan, zolang het nog kan …Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseerde PW. opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina voor flashbacks!

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid