Stelling
"De bescheiden, maar harde meewerker is nu de ideale (thuiswerk)manager."
14
10
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer werken Hou ook de kennis en ervaring duurzaam binnen!
Langer werken

Hou ook de kennis en ervaring duurzaam binnen!

Stiekume werknemer

Wendbaarheid als het nieuwe normaal, verandering als de enige constante. Steeds meer bedrijven en functies merken dat. Ook HR zelf. U moet een strategische partner zijn voor het bedrijf, en voor de stakeholders erom heen. Misschien moet u beginnen met het belangrijkste: bescherm de kennis en ervaring die alle werkenden bij u opdoen. Zodat niet alleen zij zelf, maar ook hun kennis en ervaring duurzaam inzetbaar blijft. Bij u.

De nieuwe HR-professional, oftewel arbeidsmarkt HR-manager of vitaliteitsmanager, is in staat om een strategisch partner te zijn voor zowel organisaties, werkenden, het onderwijs als de overheid. Zo blijkt uit het nieuwe profiel van de HR-manager volgens LOO HRM. Maar wat komt er terecht van die rol wanneer een op elke drie nieuwe werknemers binnen een jaar zijn hielen weer heeft gelicht?

Kennis behouden en kennis delen

Vasthouden van werknemers, en vooral: vasthouden van de kennis die ze hebben opgedaan is nu de belangrijkste ‘uitdaging’ waar HR voor staat. Zo blijkt uit het HR-Trendonderzoek van Afas, Berenschot en Performa. En ook de buitenlandse vakpers lijkt er zo over te denken. TLNT publiceerde vorige week een artikel van software engineer Emil Hajric. Niet alleen behoud van opgedane kennis en ervaring is topprioriteit aan het worden in steeds meer bedrijven. Het gaat nog een stap verder: zorg dat werkenden hun kennis met elkaar delen.

Een systeem is nodig

Traditioneel meent HR dat dit niet haar verantwoordelijkheid is, maar van de managers. Die zitten in de lijn; HR kan helpen bij vastleggen van de kennis in allerlei administratiesystemen. Weinig verbazend vindt Hajric die rol wat beperkt. Maar denk nu niet dat hij komt met allerlei fancy kennissystemen en cloudapps die u bij hem moet aanschaffen. Hoewel hij niet nalaat op te merken dat dit inderdaad de moderne manier is om kennis, ervaringen en werkwijzen eenvoudig te verzamelen en dan op een plek op te slaan.

Kennis op menselijke manieren losweken

Hajric’ moeilijk leesbare artikel is vooral interessant omdat hij oog heeft voor de menselijke manieren om opgedane kennis los te weken. Nog acuter wordt dit probleem als er maar één werknemer (laat staan freelancer) is die deze waardevolle kennis heeft opgedaan. Als die weg gaat, of weg moet ontstaat er direct een nieuw, nog acuter wervingsprobleem. Meestal komt u daar (te) laat achter, en dat kan een ware crisis veroorzaken. Want waar haalt u op korte termijn zo’n ervaren man of vrouw vandaan?

De geldbuidel?

De meest bekende manier om dit weglekken van waardevolle kennis tegen te gaan is zwaaien met de geldbuidel. Geef de werknemer die zich onmisbaar heeft gemaakt een bonus, premie of andere beloning die hij of zij zelf als adequaat ervaart, stelt Hajric. Dat laatste is essentieel, anders werkt het niet en zit u alsnog met een gat in de bedrijfsvoering.

Wees er eerder bij

Beter is om er eerder bij te zijn. Zeker wanneer die kennis erg gebonden is aan een specifieke functie. Koppel een ervaren kracht zo snel mogelijk aan een minder ervaren collega, en vraag hem om geleidelijk wat technieken, tips, trucs en kneepjes van het vak over te dragen. Noem het leren op de werkplek, coaching of mentoring, net wat beter valt.

Job shadowing

Een variant op deze tactiek is job shadowing, iets dat je meelopen tijdens het werk zou kunnen noemen. De ervaren collega is dan niet zozeer bezig met overdragen van zijn kennis. Hij doet gewoon zijn normale werk, en de minder ervaren collega kijkt mee naar het wat en hoe. Het kan passender zijn dan leren op het werk, als er veel haast is bij de overdracht. Of als de ervaren werkende niet zo’n goede mentor of leraar is. Maar bij sommige mensen wekt het irritatie op, als een ander hem of haar voortdurend op de vingers kijkt.

Kennisoverdracht, opkomend HR-terrein?

Dat afwegen welke tactieken en technieken voor kennisoverdracht effectief en gepast zijn in de organisatie ziet Hajric als een HR-taak die steeds belangrijker wordt. En daar zit wat in, zeker in een tijd waarin de veranderingen steeds sneller op elk bedrijf afkomen. Globalisering, flexibilisering, digitalisering en technologisering zijn trends waar elke organisatie toenemend mee te maken krijgt. Al deze veranderingen zorgen ervoor dat het HR-landschap in beweging is. Sarah Detaille, auteur en lector Regionale Arbeidsmarkt en Onderwijs vertelt u er alles over tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 13 juni aanstaande in de Jaarbeurs, Utrecht. Lees hier het hele programma en schrijf u in!Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer werken, Leiderschap, Nieuws
De week van Duurzame Inzetbaarheid 2020

Promo week duurzame inzetbaarheid23 tot en met 27 november: De week van Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid