Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
58
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Competentiemanagement HR, bied ouderen niet hetzelfde als jongeren
Competentiemanagement

HR, bied ouderen niet hetzelfde als jongeren

Als het gaat om duurzame inzetbaarheid en bevlogenheid, moet je niet alle medewerkers over één kam scheren. Dat gebeurt nu vaak nog. Maar het is veel effectiever om te differentiëren naar levensfase.

Veel organisaties doen hun uiterste best om manieren te vinden om medewerkers gedurende alle levensfasen vitaal en bevlogen aan het werk te houden. Helaas wordt daarbij vaak nog geschoten met hagel. Een gerichtere aanpak zou effectiever kunnen zijn. Ook werkende mensen gedragen en oriënteren zich anders als ze ouder worden, blijkt uit onderzoek van Stephan Corporaal en Klaske Veth op PW. Jongeren en ouderen dezelfde voorzieningen bieden sluit daar niet goed bij aan. Wat kan je beter doen?

De jongere medewerker

Starters met nul tot vijf jaar werkervaring zijn doorgaans meer tevreden over hun leidinggevende dan over hun collega’s. Zij vinden dat collega’s ze te weinig uitdagen om zich verder te ontwikkelen. Van hun leidinggevenden krijgen ze juist wel veel aandacht, vertrouwen en begeleiding. Starters zijn behalve over hun direct leidinggevende meestal tevreden over HR-activiteiten die stimuleren tot meer uitdaging, ontwikkeling on-the-job en meer complexiteit in het werk. Wel zouden ze meer duidelijkheid willen over organisatiebrede beslissingen, doorgroeimogelijkheden en verantwoordelijkheden. Ook meer afwisseling in het werk en  betekenisvol werk staan hoog op het verlanglijstje.

Wat doet HR hiermee?

Voor starters zijn vooral ontwikkelingsgerichte HR-activiteiten effectief. Starters vragen ondersteuning van organisaties bij een duidelijk uitgetekend ontwikkelingstraject voor twee tot drie jaar. Ontwikkeling betekent voor hen niet formele scholing of opleiding, maar on-the-jobontwikkeling; werken aan projecten en voldoende variëteit tussen afdelingen of teams. Zij hebben ook grote behoefte aan een coach of mentor die hen begeleidt en aanjaagt in het aangaan van leerervaringen en daarop (regelmatig) reflecteert. Voor hen is dat effectiever en aantrekkelijker dan het ‘jaarlijkse ontwikkelingsgesprek’. Ook interventies gericht op het continu aanpassen in het werk, zoals job innovation en team crafting, zijn voor hen effectief.

De oudere medewerker

Van de 50-plussers oudere medewerkers (50+) wordt vaak aangenomen dat zij vitaler worden van HR-activiteiten die gericht zijn op behoud van werk en de mens. Er wordt dan een onderscheid gemaakt tussen HR gericht op ontwikkeling en HR gericht op behoud; deze twee typen HR wordt vaak aangeduid met behoud (maintenance) en ontwikkeling (development). Maintenance HR is gericht op het behouden van medewerkers op hun huidige niveau van functioneren of op herstel na een bepaald verlies. Development HR is daarentegen gericht op groei, vooruitgang, prestatie, en moedigt medewerkers aan nieuwe en uitdagende niveaus te bereiken.

Tijd ervaar je anders

Uit onderzoek blijkt dat mensen een ander tijdsperspectief krijgen als ze ouder worden. Tijd is niet langer onbeperkt beschikbaar. Hierdoor raken oudere mensen meer gefocust op doelen in de directe toekomst die emotioneel belangrijk zijn. Ook voor oudere medewerkers zijn dus ontwikkelingsgerichte HR-activiteiten van groot belang. Denk aan het stimuleren continue ontwikkeling, taakverrijking, reguliere training en participatie in besluitvorming. De rol van hulpbronnen als autonomie, variëteit in het werk, en relaties met collega’s en leidinggevende bleken daarbij ook erg belangrijk.

Bridge workers

Het gaat hier om de groeiende groep die half met pensioen is, en half nog werkt: de bridge worker. Er is nog niet veel onderzoek naar deze groep gedaan, maar uit een studie onder uitzendwerkers van Veth et al. (2019) bleek de invloed van HR-activiteiten op bridge workers geringer dan verwacht. Alleen de ervaren aanwezigheid van HR-activiteiten gericht op behoud van inzetbaarheid heeft een positieve invloed op de ervaren sociale steun van collega’s en leidinggevende een jaar later. En uiteindelijk ook op de bevlogenheid, inzetbaarheid en ervaren gezondheid van bridge workers..

Ondersteuning

HR hoeft geen speciale HRM-activiteiten voor deze groep aan te bieden. Ondersteun goede contacten met leidinggevenden en collega’s in het uitzendwerk. Betrek ze bij teamuitjes, zorg dat ze via intranet nieuws ontvangen, en houd het kerstpakket erin. Optimale relaties met de collega’s en leidinggevende, waarbinnen respect, vertrouwen en loyaliteit goed gedijen, blijken voor de bridge workers de heilige graal te zijn. De gemene deler

Ontwikkeling is altijd goed

Er zijn ook veel HR-activiteiten die voor elke levensfase effectief werken. Met name HRM-activiteiten gericht op het stimuleren van ontwikkeling pakken voor medewerkers uit alle levensfasen positief uit. Dat wordt ook wel omschreven als de ‘driving power’ van ontwikkelingsgericht HRM.

Benadering vaak anders

Maar er zijn ook belangrijke verschillen. Starters willen meestal  meer duidelijkheid van hun werkgever, net zoals structuur en begeleiding; het liefst van een ervaren senior met veel inhoudskennis. Hiervoor zijn medewerkers in latere levensfasen erg geschikt, zeggen de jongeren vaak zelf. Voor ouderen geldt dat ze ‘gewoon’ willen meedraaien en zich ook willen blijven ontwikkelen. De manier waarop is per persoon verschillend en daartoe dient het goede gesprek. Vraag het aan een medewerker en sta open voor de wensen en behoeften, onderzoek waar de mogelijkheden liggen om aan de vitaliteit van medewerkers te werken.

Over het onderzoek

Stephan Corporaal deed onderzoek naar jongeren voor zijn proefschrift ‘Gezocht: duidelijkheid, structuur en ontwikkeling – Aantrekkelijke banen en organisaties voor de nieuwe generatie baanzoekers’. Klaske Veth deed onderzoek in diverse sectoren naar de effecten van HR-instrumenten op bevlogenheid, inzetbaarheid en gezondheid. De onderzoekers volgden duizenden medewerkers in drie uiteinden van de loopbaanfasen: jongere medewerkers, oudere werknemers en medewerkers die al bijna met pensioen zijn (bridge workers), om te achterhalen welke HR-activiteiten het meest effectief uitpakken voor deze specifieke groep medewerkers.

Lees het hele artikel op PW.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Competentiemanagement, Gezonder werken, Nieuws, Talentontwikkeling
Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid