Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Hybride werken? Ja, maar zonder rigide tijdsindeling
Anders werken

Hybride werken? Ja, maar zonder rigide tijdsindeling

Lekker overzichtelijk: voor creatieve kruisbestuivingen ga je bij elkaar zitten op kantoor. En de beste ideeën, die niet zijn afgeschoten door de collega’s, werk je dan thuis in alle rust en concentratie verder uit. De routinetaken doe je er tussendoor. Die tijdsindeling werkt niet altijd. Betoogt productiviteitscoach Barnaby Lashbrooke op Forbes.

Eindelijk ben je die rare vogels van product design en die buitennissige tante van customer support met haar sappige anecodotes weer eens tegen het lijf gelopen bij het koffieapparaat. Wat een verhalen die mensen weer hadden te vertellen. Net zoiets als vier oortjes aan een theekop zetten, en het dan verkopen onder het motto: nooit meer je handen branden. Kunnen ze daar niet meer over klagen. Prachtig! Onzin natuurlijk, maar het zet je wel aan het denken.

Wat is een concentratiewerkplek?

Thuis gekomen op een van je 2 wekelijkse thuiswerkdagen ga je daar nog eens goed over nadenken, met een schuin oogje op de nieuw te bewerken markten van de nabije toekomst. Maar helaas. De kinderen zijn nog vrij, en ze jengelen elke 10 minuten om de deur van je werkkamer. Die blijkt ook niet geluiddicht, want de borende onderbuurman is luid en duidelijk te horen. Ik had net zo goed op de zaak kunnen blijven, en me optrekken aan de collega’s die ook intensief-pijnzend naar hun beeldschermen kijken.

Optrekken aan anderen

Zo’n situatie beschrijft Lashbrooke in zijn artikel ‘Should Hybrid Workers Do Deep Work At Home And Creative Tasks At The Office? Not Necessarily…’ op Forbes. Niet iedereen heeft thuis een geluidsdichte monnikscel waarin de briljante uitwerkingen vanzelf gaan. Sterker nog, ongeveer de helft van de werkende mensheid heeft de aanwezigheid van collega’s (en chef) hard nodig om echt ‘meters’ te maken in zijn of haar werk. Wie naast een productieveling zit op kantoor, gaat meestal zelf ook harder werken. Het omgekeerde gebeurt met die mensen als ze alleen thuis zitten in hun monnikscel.

Waar kan je het beste werken? 3 factoren

Een rigide werk- en weekindeling hoort niet bij hybride werken. Die conclusie is onvermijdelijk als je het artikel leest. En dat sluit goed aan bij de oorspronkelijke betekenis van hybride werken: werken onafhankelijk van tijd en plaats. Geen sprake van dus, dat hybride werkers vast werk doen op een vaste tijd en plek. Lashbrooke citeert gedragswetenschapper Anita Williams Woolley verbonden aan de Carnegie Mellon universiteit. Zij benoemt 3 factoren die bepalen waar het werk het beste kan plaatsvinden. En je eigen voorkeuren zijn allesbepalend daarbij.

1} Omgeving.

Welke werkomgevingen heb je tot je beschikking? In welke omgeving kan jij het beste concentratiewerk doen? Lang niet iedereen kan dat het beste thuis, zoals blijkt uit de anecdotes in dit artikel. Bel je mensen liever op, of spreek je ze liever over de webcam als je echt wat van ze wilt weten? Wat zijn jouw meest productieve tijden? En hoe zit dat bij je collega’s? Als jullie voorkeuren teveel afwijken wordt echt samenwerken lastig.

2} Taken.

Wat moet je doen in je huidige functie? Welke taken en opdrachten heb je? Hoeveel daarvan is concentratiewerk en hoe vaak moet je samenwerken met anderen om tot iets zinnigs te komen?

3} Persoonlijkheid.

Zonder twijfel de belangrijkste factor als je streeft naar jouw optimale werkindeling. Wanneer ben jij op je productiefst? Voor of na de lunch? Wat is jouw optimale dagindeling? Hoe matcht die met de dagindeling van de anderen? Ochtendmensen kunnen hun ingewikkeldste taken, waaronder creatief en conceptueel denkwerk het beste vroeg in de ochtenden doen. Taken en zaken waarvoor interactie met anderen is vereist kunnen ze dan het beste in de middag doen. Terwijl avondmensen ’s ochtends beter eerst naar de zaak kunnen komen. Dan hebben ze wat tijd om op gang te komen. Veel mensen zullen ergens tussen deze uitersten in zitten. Experimenteren, en ervan leren is dan de beste manier om verder te komen.

Splits het werk uit

Bijna elke taak bestaat uit concentratie- en interactiewerk. Daarom is deze manier om naar het werk te kijken ook bruikbaar bij het uitsplitsen van een taak in componenten. En om voor elk onderdeel te bepalen wat de optimale tijd en plaats is om het te doen. Dat geldt zelfs voor creatieve en probleemoplossende taken, laat Lashbrooke Williams Woolley zeggen. Ook dan kan het handiger zijn om niet direct de koppen bij elkaar te steken, maar om eerst zelf wat alternatieven te bedenken en zo veel mogelijk te ontwikkelen. Presenteer ze dan aan elkaar, en werk de beste(n) verder uit.

Scrum-tijden plannen

Die interactie kan het beste plaatsvinden in korte periodes waarin mensen ideeën en concepten uitwisselen. Ze kunnen tijdens zulke ‘scrums’ dan direct reageren op elkaars inbreng, en samen verder bouwen aan de beste oplossing. Zelfs wanneer alle teamleden op afstand van elkaar werken is het aan te bevelen om dergelijke ‘samenkomst-tijden’ in een weekschema op te nemen. Zit er teveel tijd tussen oproep en reactie, dan is de oorspronkelijke gedachte teveel weggezakt om er nog op verder te kunnen bouwen.

Planning ja, maar dan van onder af

Hieruit concludeert Lashbrooke dat zelfs het grillige, onvoorspelbare en uiterst persoonlijke hybride werken, als werken onafhankelijk van tijd en plek een strakke planning en coördinatie vereist om echt productief te kunnen zijn. Iets dat diverse pioniers in hybride werken ook al is opgevallen. Maar belangrijk daarbij is de richting van die planning. Niet top-down zoals bij klassieke hiërarchisch geleide organisaties. Maar uitgaand van de medewerkers zelf. Waarbij de rol van de leidinggevende als cruciale bemiddelaar, bruggenbouwer en enabler onmisbaar is. Een aspect van hybride werken dat ontbreekt in dit verder prima leesbare artikel.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Anders werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid