Stelling
"Ik discrimineer nooit ouderen! (Maar ik neem meestal toch een jonge kandidaat.)"
15
21
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken I don’t like Mohondayyyss….
Gezonder werken

I don’t like Mohondayyyss….

verveelde werkneemster

Er bestaan heel wat liedjes over: het vrijdaggevoel. Het weekend staat voor de deur! En nu ook nog de vakantie voor velen. Een tijd om alles te vergeten. Kijkt u er ook zo naar uit? Dan is het tijd om uw baan te veranderen. En als dat niet gaat? Verander dan maar helemaal van baan, zo stelt Ron Thomas op TNLT.

Het lijkt een wat drastische aanpak van het beruchte gevoel op maandagochtend, dat vaak zondag al begint. Want die blues, of dat somberder gevoel, heeft iedereen weleens die op maandag weer ‘aan de bak’ moet. Het kenmerkt zich door lusteloosheid, een knijpend gevoel in je maag bij elke gedachte aan morgen, en dof voor je uit staren naar een bewegend tv-scherm. Maar daar kan je toch niet voor van baan veranderen, iedere keer dat je dat overkomt?

Leven voor het weekend

Toch werken veel meer mensen dan je denkt voor de twee dagen in het weekend, en voor hun vakantie, aldus Thomas. Hij denkt dat een duidelijke meerderheid van de werkende mensen ‘leeft’ voor het weekend. En hij is de enige niet. Vele onderzoeken wijzen in dezelfde richting. Waaronder een poll van de vacaturesite Monster uit 2013: 81 procent van de Amerikanen heeft last van de zondagavond-blues, en 59 procent heeft er echt behoorlijk last van.

Balen met vele oorzaken

Misschien is dat onderzoek gekleurd door de opdrachtgever, die graag zo veel mogelijk mensen op zoek ziet gaan naar ander werk. Maar het probleem is zò bekend dat het niet valt te ontkennen: balen op zondag van de komende werkweek. Er zijn vele aanleidingen, stelt Thomas vast. Soms heeft het te maken met de taken die je als eerste moet doen op maandagochtend (of als je net terug bent van je vakantie), zoals een volle (e)mailbox uitmesten. Of roosters, en andere planningen opstellen. Dat werkoverleg is ook berucht. De vervelende taken spreiden over de andere werkdagen is een manier om de blues wat te verlichten.

Viertrapsraket naar de werkende hemel…

Maar dat helpt lang niet altijd, en meestal niet voor langere tijd. Wat dan? De meeste mensen hebben geen idee, volgens Thomas. Hij nodigt ons daarom uit (daagt ons uit bijna) om manieren te vinden waarmee je wel enthousiast kunt beginnen aan weer een nieuwe werkweek. En niet een keertje, maar structureel. Dan wordt het dieper graven, naar onderliggende oorzaken die hardnekkiger ontevredenheid geven. Thomas noemt vier punten, om te beginnen met het laaghangende fruit:

1. Schaf de werkoverleggen op maandagochtend af.

Beginnen met iets waar de meeste mensen een hekel aan hebben (obligaat werkoverleg houden terwijl er geen andere aanleiding voor is dan ‘gewoonte’), dat is geen beste opwarmer voor de rest van de werkweek.

2. Begin met de leuke dingen.

Kijk een typische weekagenda na, en kies er een paar zaken uit die je leuk vindt. Begin daarmee op maandagochtend, in plaats van met de vervelende routineklussen. Een goede start geeft je veel om op terug te kijken, de rest van de week. Maar hou wel een paar leuke dingen over voor de andere werkdagen om naar vooruit te kijken.

3. Pas aan, die baan!

Voor mensen die serieuzer last hebben van het maandagochtendgevoel en dus eigenlijk een hekel hebben aan hun werk, is de maandag een goede dag om het mes te zetten in die baan. Aanpassen, bijvoorbeeld met job carving of job crafting, of op zoek gaan naar een nieuwe. Met netwerken bijvoorbeeld, en je profiel bijpoetsen op social. Die blik op de toekomst geeft vaak de energie die nodig is om de rest van de week door te komen. Niet voor niets is maandag de dag met de meeste sollicitaties.

4. Jezelf opnieuw uitvinden.

Iedereen zou dat regelmatig moeten doen, vindt Thomas. Terug naar de kern, met vragen als ‘wat voor iemand ben je’, en ‘waar sta je en waar ga je heen’? Om het grondiger aan te pakken moet je nog verder terug, naar de tijd toen je nog een kind was. Wat wilde je later worden? Iedereen had wel een antwoord, hoe vergezocht dan ook. Stel je nu voor dat je morgen je baan kwijt raakt, en weer helemaal opnieuw moet beginnen. Vaak is het antwoord op die vraag uit je kindertijd een heel goede aanwijzing naar je kernkwaliteiten of –competenties. En dus een goede basis voor antwoorden op de andere vragen.

Terug naar je kern

Thomas illustreert die aanpak met een persoonlijke anecdote over hoe hij zijn werk opnieuw heeft moeten uitvinden: hij was uitgever van gedrukte media. Die business droogde op door de opkomst van het web, en de meeste mensen die werkten aan een maandelijks blad moesten zich aanpassen op de kunst van het continue uitgeven op vele digitale media. Wellicht vanuit hun kerncompetentie: mensen op de hoogte willen brengen (van zaken die ze moeten weten), of: mensen de weg willen wijzen. Een kerncompetentie die veel mensen in de media hebben.

Woekeren!

Maar dit aspect laat ook het zwakke punt zien in een verder leerzaam artikel van Thomas. Het is niet voldoende uitgewerkt. Bij de vier punten die hij noemt om de maandagochtendblues te omzeilen hebben we veel details zelf moeten invullen. Toch is de grondgedachte: ga terug naar de kern, zeker als de problemen je boven het hoofd groeien een goede. Want het sluit aan bij een gedachte die je steeds vaker hoort en leest: ieder mens heeft maar een paar echte talenten, waarmee hij (en zij) het zal moeten doen. Dat woekeren levert steeds nieuwe toepassingen op, als je jezelf ervoor open stelt…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws, Tools
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid