Stelling
"Elk werk heeft zin. Anders was het er niet."
8
20
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Iemand aansturen die je vader had kunnen zijn
Achtergrond

Iemand aansturen die je vader had kunnen zijn

Je kunt in boeken en vakbladen niet meer om de Millennial, de Homo Zappiens of de Net Generatie en hun vermeende primadonnagedrag heen. Een veel groter thema blijft echter onderbelicht. Dé uitdaging voor de komende jaren is namelijk: hoe kunnen we optimaal gebruikmaken van de ‘oudere generatie werknemer’.

De Amerikanen Cappelli (Professor of Management aan de Wharton School en Directeur van het Wharton’s Center for Human Resources) en Bill Novelli (voormalig CEO van AARP, een vereniging van meer dan 36 miljoen 50-plussers) publiceerden onlangs het boek: Managing the Older Worker: How to Prepare for the New Organizational Order.

De heren betogen dat oudere werknemers veel interessanter en lucratiever zijn dan ze vaak worden afgeschilderd. Het lijkt een vergeten en afgeschreven groep waar we op termijn nog veel plezier aan kunnen beleven, zeker gezien de talentschaarste die met rasse schreden nadert. Sterker nog: we snijden onszelf in de vingers als we niet snel optimaler gebruik van ze gaan maken.

De auteurs starten hun betoog met een uiteenzetting van hardnekkige mythes rondom oudere medewerkers. Ze constateren een hardnekkig discriminatieprobleem. Uit onderzoek blijkt dat zelfs als een oudere werknemer bij een sollicitatie met kop en schouders boven andere kandidaten uitstijgt, hij zelden de voorkeur krijgt.

Een andere mythe gaat over de vermeende hoge kosten van oudere werknemers. Dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen (vooral in vergelijking met bijvoorbeeld jonge gezinnen met kinderen). En een categorie ouderen blijkt zelfs bereid om een stap terug te doen in salaris. Het probleem is dat in de beeldvorming ouderen niet passen in het standaard plaatje van de ideale werknemer. Zij kampen ten onrechte met een imagoprobleem.

Oudere werknemers juist wel lucratief en interessant
Cappelli en Novelli vervolgen met een ‘business case’ die aantoont waarom oudere werknemers juist wel lucratief en interessant zijn. Oudere werknemers scoren op bijna alle fronten beter dan jongere medewerkers: betere prestaties, minder verzuim en betere sociale vaardigheden.

Als groep zijn ze zeer gedreven om te werken en ze zijn ervaren, gemotiveerd en consciëntieus. Ze zorgen voor kennisoverdracht tussen generaties en zijn een doorgeefluik voor normen en waarden. Ook blijken ze excellente mentoren en zijn ze met name goed inzetbaar op projectbasis. Ideale werknemers zou je zeggen.

Daarop voortbordurend blijken ze ook in aantallen en beschikbaarheid een interessante doelgroep. Waar er aan de instroomkant van de arbeidsmarkt een talentschaarste ontstaat, wordt het arbeidspotentieel aan de uitstroomkant alleen maar groter.

Doordat mensen gezonder en langer leven, zijn oudere werknemers veel langer in staat om te werken. En dat blijken ze ook te willen. Sterker, steeds meer ouderen willen weer terugkeren op de arbeidsmarkt nadat ze de status gepensioneerd bereikt hebben.

Zo geeft 50 procent van de werkende ouderen (50 tot 64 jaar) aan één of meerdere jaren langer te willen werken. Dat is goed nieuws volgens de auteurs, als oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt.

Kern van het probleem bij jongere manager
Ondanks het gegeven dat veel (Amerikaanse) ouderen wel willen werken en ze ook een interessante doelgroep blijken, krijgen ze in de praktijk weinig kansen op de arbeidsmarkt. De auteurs geven aan dat de oorzaak hiervan niet zozeer ligt in rationele, maar eerder in psychologische overwegingen bij werkgevers. Zelfs in een zeer krappe arbeidsmarkt blijkt dat ouderen niet voor vol worden aangezien.

De discriminatie begint al te spelen vanaf het 50e levensjaar. Volgens de auteurs ligt de kern van het probleem bij de jongere manager. Zij blijken zich vaak ongemakkelijk te voelen om oudere medewerkers aan te sturen. En hoe groter het leeftijdsverschil, des te ongemakkelijker het wordt. ‘Hoe kan ik nou iemand aansturen die de leeftijd heeft van m’n vader?’

Ook blijken gangbare managementtechnieken niet altijd toepasbaar op de oudere generatie. Zo laten ouderen zich minder snel leiden door kortetermijndoelstellingen, ze lopen niet echt warm meer voor bonussen en zijn ook minder bang voor ontslag. De traditionele carrots & sticks werken dus niet meer bij deze groep.

Daarnaast vinden jonge managers ouderen vaak bedreigend voor hun eigen positie. Ze denken: ‘Eigenlijk had hij op mijn stoel moeten zitten. Waarom doet hij dit werk op die leeftijd? Er moet wel iets mis mee zijn.’ De neiging van veel jonge managers is om terug te vallen op de reflex van autoritair leiderschap of overtuigen op basis van expertise. Een niet te winnen strijd.

Helft Nederlandse werkzoekenden 45-plus
Cappelli en Novelli ontzenuwen op doortastende en prettige wijze een onderbelicht vraagstuk dat de komende jaren veel organisaties zal raken. Dat dit boek ook relevant is voor de Nederlandse lezer, blijkt wel uit het feit dat in ons land momenteel ruim de helft van de werkzoekenden 45-plus is. Ook hier kampen ouderen met een hardnekkig imagoprobleem.

In 2010 daalde het aantal werkzoekenden met bijna 7 procent. Onder mensen jonger dan 45 jaar was de daling zelfs 11,4 procent. Maar het economisch herstel gaat aan de ouderen voorbij, want het aantal werkzoekende 45-plussers daalde daarentegen maar met 1,7 procent (bron: CBS, 2011). Hoe lang kunnen we dit volhouden?

Bron: Cappelli, Peter & Bill Novelli: Managing the Older Worker. How to Prepare for the New Organizational Order (Harvard Business Review Press, 2010).

Ruurd Baane is als adviseur en partner verbonden aan Bright & Company | HR Strategy.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Arbeidsmarkt, Gezonder werken, Langer werken, Leiderschap, Talentontwikkeling, Uncategorized

One reacties op Iemand aansturen die je vader had kunnen zijn

  1. Willem

    De laatste alinea is herkenbaar, zitten waar je zit en veroer je niet. Anders krijg je nooit meer een baan en zit je binnen de korste keren in de bijstand

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid in coronatijd

Onderzoek_Over_Duurzame_Inzetbaarheid_vakmedianetHoe gaat het nu met onze inzetbaarheid in coronatijd? Houden we het vol of niet? Wat gaat beter, wat juist slechter, bijvoorbeeld qua thuiswerken, leidinggeven op afstand en investeringen in ontwikkeling van mensen? Aukje Nauta en Cristel van de Ven (Factor 5) onderzoeken ook dit jaar hoe de inzetbaarheid van de werkende mens het houdt in deze crisistijd. Omdat dit het tweede onderzoek is in coronatijd, zijn de uitkomsten nog interessanter en relevanter.
Alle reden dus om mee te doen! Klik hier en start de vragenlijst. Het kost 10 minuten.

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid