Stelling
"Werkdruk los je alleen op door verwachtingen beter te managen."
6
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Iets leren terwijl je er geen tijd voor hebt
Anders werken

Iets leren terwijl je er geen tijd voor hebt

Oplettende, lerende medewerker

Er zijn twee dingen die voortdurend doorgaan in ons dagelijkse werk. En ze zitten elkaar flink in de weg: het dagelijkse werk dat af moet, en de voortdurende veranderingen die u bij moet houden. Die frictie levert stress op. Is het mogelijk om de twee tegengestelde tijdvreters in ieders werk beter te combineren?

Homo Sapiens heet niet voor niets zo. We zijn een mensensoort die het leuk vindt om steeds nieuwe dingen te leren. Dus proberen we ook om ons werk steeds wat te verbeteren met nieuwe technieken en vaardigheden. Maar: die moeten worden aangeleerd. Dat kost tijd, en ondertussen lopen de deadlines en afspraken gewoon door. Dus delft dat leuke leren vaak het onderspit. Het komt als taak terecht in het wel belangrijk, niet urgent-vakje van het klassieke prioriteitenkwadrant dat Eisenhouwer (!) ooit heeft bedacht.

5 Minuten leertijd per dag?

Dat leren en ontwikkelen er zo bekaaid vanaf komt in ons dagelijks werk is niet vol te houden. Zo raken we onvermijdelijk achterop. Dat geldt zeker voor de immer uitdijende populatie kenniswerkers. Die besteden gemiddeld maar 5 minuten per dag aan formele leeractiviteiten. Nog geen 20 procent van de 6½ uur die ze dagelijks effectief achter hun bureau zitten gaan op aan informatie verzamelen. Bij een social mediabedrijf spenderen de werknemers zelfs 1/3 van die tijd aan mailverkeer dat niets met het werk te maken heeft.

Leren zonder dat je het merkt

Het moet anders, concluderen managementauteurs Josh Bersin en Marc Zao-Sanders in een artikel op HBR. Leren moet vast onderdeel worden van de dagelijkse werkstroom, de waterval aan wisselende activiteiten in de werkdagen van kenniswerkers. Leren moet daar een onzichtbaar en bijna onmerkbaar deel van gaan uitmaken. Hoe willen de auteurs dat gaan doen? Met een combinatie van technologie en anders denken over het werk.

3 Uitgangspunten om dagelijks te leren

Bershin en Zao-Sanders komen met 12 tips om leren in de workflow te krijgen. Voor de helft komen ze vanuit de medewerker zelf, bij de andere 6 tips moet de werkgever het initiatief nemen. We noemen in dit artikel niet alle tips. Ze zijn vaak te combineren. Ook vinden we het onderscheid in aansturing wat lastig. Samenwerking tussen manager en medewerker is toch vaak nodig om de gedragsverandering in te laten dalen…

1} Het aloude (op)schrijfboekje.

Of een elektronische variant daarop, mag natuurlijk ook. Op veel momenten in een normale werkdag valt er wat te leren, namelijk. Bijvoorbeeld tijdens een contractbespreking waar de inkoopmanager onderhandelt met een leverancier. Goed luisteren en aantekeningen maken. Niet van het wat, maar van het hoe: welke technieken en tactieken gebruiken zij? Vraag bij alles wat u doet om feedback. Hoe deed ik dit? Wat is goed en wat kan beter? Vaak kan je niet alles real time opschrijven. Doe het dan zo snel mogelijk na afloop. En loop het lijstje na, op een rustiger moment tijdens de dag. Bershin vertelt wanneer hij dat doet, en over de leerkick die hij ervan krijgt.

2} Laat de techniek voor je werken.

Veel apps en good old software hebben virtuele assistenten. Ze zijn lang niet meer zo knullig en irritant als de beruchte paperclip van Office, stellen de auteurs. Zo biedt Google docs contextueel zoeken aan in documenten die betrekking hebben op het document dat u nu bekijkt. En moderne interfaces (api’s) kunnen relevante content vanaf de server van de werkgever op het scherm laten komen, ongeacht het device of platform waarop wordt gewerkt. U moet zich wel openstellen voor deze moderne tijdsbespaarders, aldus de auteurs. En een goed gesprek voeren met de afdeling ICT, denken wij.
Ook de bestaande informatiekanalen zijn vaak toe aan een kritische opschoonbeurt. Zoals dat verstopte zwaan-kleef-aan intranet, of die aanbodgerichte corporate website. Overweeg een eigen, besloten YouTube kanaal met korte video’s. Zet een chatprogramma of leerkanaal op het herziene intranet. Maak het helemaal interactief, zodat mensen van elkaar kunnen leren. Geef bij elk nieuw item aan waarom dit zo belangrijk en relevant is, en zet er zeker bij voor wie.

3} Gebruik de mail in je voordeel.

Bershin en Zao-Sanders lijken geen fan van dit medium, maar feit is volgens hen dat bijna iedereen er meerdere uren per werkdag mee bezig is. Dus: mail blijven gebruiken, maar dan goed! Ga kritisch door de lijst met abonnementen op ezines. Hou alleen de voor het werk zeer relevante bronnen met informatie van hoge kwaliteit over. Zeg de rest op. Dat ontstopt de mailbox (of de vele filters die er nu op zitten). En werkgevers: ga zuinig om met het medium om er bedrijfsnieuws mee te verspreiden. Stem de inhoud perfect af op het belang voor elke medewerker, alleen gepersonaliseerde mails dus met dito inhoud. Cc’s zijn taboe, zeker Bcc’s. De AVG geldt ook van werkgever naar werknemer, en het ontstopt die in-box.

Leren als plezierige verslaving

De laatst overgebleven tip van Bershin en Zao-Sanders ligt zo voor de hand dat je ‘m altijd vergeet. En dat is: agendatijd blokkeren om te leren! Blok elke week minstens een uur werktijd als pure leer-tijd. Het laat aan de collega’s (en aan de manager) zien hoe belangrijk leren is voor jou. En dat deze medewerker het echt serieus meent. Mits die zich dan ook echt altijd aan die tijd houdt… Dan wordt leren net zo’n plezierige verslaving als bewegen. Zoekt u meer inspiratie om leren en ontwikkelen op te nemen in elke werkdag? Lees de testimonials van diverse captains of industry die de auteurs op het eind van hun inspirerende artikel hebben opgenomen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Opleiden en ontwikkelen
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

SAVE THE DATE: 26-11-2019

Hét event Duurzame Inzetbaarheid , is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid