Stelling
"Nog liever een flutbaan dan te vroeg met pensioen gaan."
14
56
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden ‘Ik heb een burn-out. Hoe vertel ik dat mijn baas?’
Arbeidsomstandigheden

‘Ik heb een burn-out. Hoe vertel ik dat mijn baas?’

burn-out bij medewerker

‘Volgens mij heb ik een burn-out.’ Plotseling kom je tot dat besef, meestal vlak na een moment waarop alles (weer) over je heen valt. Ontkennen of wegstoppen helpen niet meer, dringt het opeens tot je door. Er moet nu echt ‘iets’ aan worden gedaan. Goed, maar je zit in een drukke baan, iedereen loopt op zijn tenen. Hoe moet ik die boodschap dan gaan brengen?

Voor jezelf opbiechten dat je er echt ‘doorheen’ zit is al niet makkelijk. Zeker niet voor de mensen die er gevoelig voor zijn. Want dat zijn juist de meest ambitieuze, bevlogen en gemotiveerde mensen. De lastezels, aanpakkers en oplossers van het bedrijf. Maar toch. Het moet, want zo kan je niet verder. Ron Carucci, bekend managementauteur en professional coach, schreef op HBR een goed artikel over wat je dan het beste kunt doen.

Het laatste zetje

Vaak komt dat besef ‘zo kan het niet langer’ pas na een confrontatie met iemand anders, die dan het laatste zetje geeft. Meestal vriendelijk en informeel, trouwens. Carucci beschrijft een kort gesprek met een van de deelnemers aan een leiderschapstraining. Het viel hem op dat deze deelnemer van enthousiast en energiek opeens was gegaan naar kortaf, ongeïnteresseerd, en stil. ‘Gaat het?’ ‘Jawel, beetje moe alleen. Veel aan mijn hoofd nu.’ Na deze rituele dans kwam het grote woord er opeens uit bij deze populaire manager.

1 op 3 doet er niets aan

Volgens Carucci was deze manager lang niet de enige. Ruim 4 op elke 10 werkenden in de VS vertoont burn-outverschijnselen die terug te voeren zijn op de aanhoudende pandemie. In ons land is het beeld zeker niet beter. Deze mensen voelen zich somber, gedeprimeerd, ongeïnteresseerd en kunnen zich slecht ergens op concentreren. Ruim 1 op elke 3 doet er niets aan. Juist deze mensen doen dat niet. Want het tast hun zelfbeeld als steunpilaar, redder in bedrijfsnood en iemand die veel kan hebben nogal aan.

Burn-out bespreekbaar maken in 7 stappen

Maar een burn-out gaat niet vanzelf over, daar zijn alle experts het wel over eens. Dus moet er wat gebeuren, anders wordt het alleen maar erger. Maar wat? En waar begin je? Carucci biedt een helder en logische stappenvolgorde in zijn artikel ‘How to Tell Your Boss You’re Burned Out’. Deze titel verraadt al de moeilijkste stap in het proces: hoe vertel ik dit aan mijn leidinggevende? De manager die Carucci aansprak had daar he-le-maal geen zin in. En toch moet dat. Hoe doe je dat? Volg deze 7 stappen.

1} Aanvaard dat je hulp nodig hebt.

Dat is nogal wat voor mensen die altijd klaar staan om anderen uit de brand te helpen: zelf vragen om hulp. Zeker als je direct leidinggevende een van die ‘anderen’ is, die jou nu moeten helpen. Toch blijkt vaak dat de anderen opgelucht reageren op een aarzelende melding van een werkpaard dat hij of zij erdoorheen zit. Vaak hadden ze dat zelf ook al gezien, maar aarzelden ze met hulp aanbieden, omdat ze dachten: ‘dat accepteert hij of zij toch niet.’

2} Wees duidelijk en expliciet.

Onderdeel van de schaamte is vaak dat mensen hun ‘dipje’ eerst bagatelliseren. Even wat minder graag, een paar dagen rust of een weekendje weg. Dat helpt niets, en het past ook niet. Ga dus liever juist de andere kant op, en benadruk dat dit ook voor jou moeilijk is. ‘Je weet dat ik iemand ben die niet snel om hulp vraagt.’ Zegt degene met burn-out dat zelf niet, beaam het dan als gesprekspartner. De volgende stap is dat de opgebrande medewerker aangeeft wat hem of haar precies teveel is nu. Het helpt de leidinggevende enorm als hij begrijpt wat de druppel of aanleiding is geweest. De hoeveelheid werk? De extra taken? De manier waarop?

3} Geef toe dat het vervelend is.

Hier bedoelt Carucci niet dat de opgebrande werkende zichzelf moet verontschuldigen voor zijn burn-out. Hij bedoelt: erken dat hij of zij dat misschien eerder had moeten aangeven, omdat het wat lastige of vervelende momenten de afgelopen tijd had kunnen voorkomen. Het klaart de lucht op, en het geeft anderen de kans om te erkennen dat de medewerker met een burn-out waardevol is voor de organisatie. Die erkenning werkt geruststellend (al zegt Carucci dit niet met zoveel woorden).

4} Vertel het eerst aan een vriend.

Deze stap kan de werkende met burn-out het beste zetten als het direct vertellen aan de leidinggevende toch wat te confronterend is. Je hart luchten bij iemand die ook goed als klankbord of second opinion kan fungeren is dan een goede voorbereiding op dat gesprek. De opgebrande medewerker kan de aanleiding(en) en verzoeken om hulp dan wat duidelijker op een rijtje krijgen, los van de emoties direct na het besef ‘ik zit erdoor’.

5} Vraag om hulp, maar beschuldig niemand.

Enige voorbereiding op ‘het gesprek’ met de leidinggevende is altijd wenselijk, hint Carucci hier. Wie het gesprek begint met de mededeling ‘ik heb een burn-out’ beschuldigt zijn chef er in feite van dat hij de aanleiding is, en de verantwoordelijkheid draagt. Vaak beseffen leidinggevenden die vragen om meer te doen al vrij goed dat dit moeilijk is. Zoeken naar oplossingen is constructiever. Bijvoorbeeld door de tijdsduur van projecten beter in te schatten, en scherpere dagindelingen aan te houden. Andere taken komen dan minder in het gedrang, zeker bij thuiswerk.

6} Neem wat tijd voor zelfonderzoek.

Mensen met een burn-out hebben tijd nodig. Niet alleen om ‘bij’ te komen, maar vooral om te onderzoeken wat er nu precies is gebeurd. En hoe het zo ‘ver’ heeft kunnen komen. Was ik die baan al niet zat? Wilde ik al langer iets anders gaan doen, of anders werken? Wie zelf in een burn-out zit, heeft niet direct een antwoord op die vragen.

7} Echt herstel duurt wel even.

Herstellen van een burn-out is net als met de beschermende maatregelen tegen Covid: het werkt beter als je het langer volhoudt. Direct na de eerste bijsturingen voelen de meeste opgebrande mensen zich een heel stuk beter. Ze slapen beter, hebben weer energie voor nieuwe klussen. Wie dan weer vlot en volop aan het werk gaat, maakt een goede kans om er na korte tijd weer naast te staan. Niet voor niets rekenen arbeidskundigen met een herstelperiode van minstens 6 maanden. Wie dus weer aan het werk gaat na de diagnose burn-out, doet er goed aan om zich strikt te houden aan de gemaakte afspraken. Over de grenzen aan werk, en de aandacht voor andere zaken in je leven. Grensbewaking en zelfbeheersing, daar kan (en moet) iedereen in de directe omgeving van de opgebrande bevlogene aan meewerken. Zegt ook Carucci. Geef ze een kans om iets voor je terug te doen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Gezonder werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Congres over Duurzame Inzetbaarheid 2021

Half thuis, half op de zaak… en misschien ook nog weleens onderweg. Hybride werken is de nieuwe vorm van duurzaam doorwerken als we uit de crisis komen. Onderzoek toont aan dat de balans tussen werk en privé een grote uitdaging is voor de thuiswerkende medewerkers. Hoe geef je vorm aan het DI-beleid in de nieuwe hybride omgeving? Laat je tijdens het online congres over Duurzame Inzetbaarheid op 15 en 17 juni 2021 inspireren door de experts en vooruitstrevende bedrijven. Zij nemen je mee in de nieuwste inzichten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Twee middagen vol inspiratie, kennis en praktische tips voor jouw DI-beleid.

Bekijk het complete programma en schrijf je in!

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid