Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken ‘Ik wil het maximale bereiken en uit mezelf halen’
Anders werken

‘Ik wil het maximale bereiken en uit mezelf halen’

Waarom zou je als topsporter golf overstappen naar brood bakken? Van de internationale allure naar een vakvrouw die soms om 4 uur in de ochtend moet beginnen. Marieke Nivard zat aan de top in Europa, met meerdere internationale titels op haar naam. Ze vertelt over haar opmerkelijke overstap naar het vakmanschap.

Vanaf haar 16e jaar heeft Marieke Nivard op topniveau golf gespeeld. Ze won de Dutch National Ladies Open, en in 2008, 2009 en 2010 won ze meerdere (inter)nationale toernooien. “Het was heel intensief, maar dat kan niet anders op dat niveau, of je geeft je helemaal of je moet wat anders gaan doen. Ik hield dat niveau niet meer vol, het was te belastend. Dus moest ik er helemaal mee stoppen. Daarna heb ik twee jaar niets gedaan om tot rust te komen, na te denken en te zoeken. Dat had ik nodig, want tijdens mijn golfcarrière had ik nooit nagedacht over wat anders. Ik kwam erachter dat ik vooral een praktisch beroep zocht, waarin je iets met je handen doet. Dat past toch het beste bij mij. En dan vind ik het leuk om bezig te zijn met voeding, dat deed ik al tijdens mijn sportcarrière.”

En zo kwam je uit bij brood bakken?

“Ik had al langer het gevoel dat ik iets met brood wilde doen. Dus ben ik een keer gaan kijken in Zaandam bij de opleiding van The Bakery Institute. Ik heb eerst rondgekeken op patisserie-opleiding, maar ik zag al gauw dat je daarvoor een heel ander type mens moet zijn, ik ben meer een broodbakker. Patisserie is heel precies werk, het lijkt soms wat op scheikunde. Brood is meer op gevoel, meer wat grover handwerk.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Andere opleidingen pasten niet zo goed bij mij omdat ik iets ouder ben dan een scholier. Ik wilde graag gericht een vak leren. Er is een hele goede sfeer op deze opleiding, en er is steeds meer behoefte aan bakkers, zoals de de leraren al vertelden. Dat bleek te kloppen, want na mijn opleiding heb ik gelijk een baan gevonden bij het Bakhuys in Amsterdam. Ik heb ook drie maanden gereisd en in Zuid-Afrika gewerkt. Dat is het mooie van bakker zijn: overal wordt brood gebakken. Dus je kunt overal ter wereld met dit vak je ‘brood’ verdienen…”

Had je specifieke problemen, tekorten aan kennis of motivatie?

“De meeste mensen die aan deze opleiding beginnen weten bijna niets van broodbakken. Je leert heel gestructuurd te werken en daarbij al je zintuigen te gebruiken, je maakt een dagschema degen maken, dus je leert ook om heel planmatig te werken. Veel samenwerken vond ik ook aantrekkelijk tijdens de opleiding, en ook dat de leraren je zo veel mogelijk zelf laten doen. Voor mij is dat een goede manier van leren en werken, en voor de meeste anderen ook, zij wilen ook heel graag alles leren van het vak in vrij korte tijd. Het zijn allemaal mensen die uit een heel ander vak of beroep komen, dan sta je toch wat anders tegenover de opleiding. Je wilt zo veel mogelijk kennis opzuigen in die tien weken dat de opleiding duurt.”

Wat wil je bereiken in dit beroep?

“Toen ik golfer was, dacht ik tot mijn 45e te blijven golfen. Dat ging niet, dus ik denk ook nu niet meer te ver vooruit bij brood bakken. Nu werk ik drie jaar als bakker, en ik heb deze maand mijn eigen zaak geopend, Scratch in Zwanenburg, dus ik ben nog wel even bezig in dit vak. Ik wil het maximale bereiken en uit mezelf halen, dat is en blijft de mentaliteit van een topsporter denk ik. Als je voor een ander werkt staat zijn naam op de deur, dat is toch net iets minder leuk dan je eigen naam op de deur. Die uitdaging heb ik nodig, in alles dat ik doe.”

Wat raad je anderen aan die ook een overstap overwegen?

“Ik denk dat het goed is om niet alleen met het romantische idee te blijven lopen van ‘ik wil iets nieuws, iets anders’. Kijk ook echt serieus naar wat het is, voordat je de overstap maakt. Dus ik zou zeggen: loop eerst eens een tijdje mee in dat nieuwe beroep. Stage, proeftijd, maak een hele dag mee. Mensen die te snel switchen valt het soms toch tegen nadat ze zijn overgestapt, vooral de mensen die hiervoor op kantoor zaten. Bakkers beginnen sommige dagen om 4 uur in de ochtend, dat hoort er ook bij. En de verdiensten kunnen ook tegenvallen. Dus probeer het echt uit, zodat je goed weet wat het is. En als het dan nog niet tegenvalt, dan moet je er echt helemaal voor gaan!”Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, cases, Nieuws
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid