Stelling
"Ik discrimineer nooit ouderen! (Maar ik neem meestal toch een jonge kandidaat.)"
15
19
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Ik wil me ontwikkelen. Hoe doe ik dat?
Achtergrond

Ik wil me ontwikkelen. Hoe doe ik dat?

Zelfsturing-loslaten

Ontwikkeling en groei zijn minstens zo belangrijk als het salaris. Dat geldt voor jongere en oudere generaties werknemers. Maar hoe pak je dat aan, naast een drukke baan? En hoe weet je waar je ‘voor moet gaan’? Een loopbaancoach is zo gevonden. Maar dan moet je wel eerst weten wat je wilt.

Met een persoonlijk ontwikkelplan alleen kom je er niet. Er is ook begeleiding nodig bij het ontwikkelen van de loopbaan. Maar eerst moeten werknemers duidelijk krijgen wat ze precies willen. Om het dan overtuigend te kunnen verkopen aan hun manager, die er dan achter kan gaan staan. Rachael O’Meara schreef er een boek over, en een artikel op HBR.

Persoonlijk ontwikkelplan in 7 stappen

O’Meara schetst in haar artikel zeven stappen waarmee je een persoonlijk ontwikkelplan opstelt, en het succesvol over de bühne krijgt bij de leidinggevende. Het artikel legt wat veel nadruk op de verkoopkant naar de organisatie en de manager, maar dat komt wellicht door de Amerikaanse setting. In de uitwerking van de stappen zitten ook bruikbare aandachtspunten voor onze meer Rijnlandse manier van werken.

1} Ontdek je optimale ontwikkelstrategie.

Eigenlijk schetst O’Meara twee stappen: ontdek welke kennis, competenties en vaardigheden je wilt ontwikkelen, en ook hoe je dat het beste kunt doen. Ze raadt aan om minstens eenmaal per week op te schrijven wat interessant lijkt om verder te ontwikkelen of te leren, en ook hoe je daar het beste aan zou toekomen. Opschrijven is een manier om gedachten te laten focussen, wat voorkomt dat mensen alle kanten op dwarrelen en er uiteindelijk niets overblijft dat van blijvende, duurzame waarde is.

2} Wees eerlijk.

Waarschijnlijk is het beste om het opschrijven van wat en hoe over enkele maanden vol te houden. En om expliciet de tijd te nemen voor reflectie op je eigen gedrag, de afgelopen week. Wat ging goed en wat kan beter? Minstens zo belangrijk is om zonder aarzeling ook je persoonlijke zwaktes te benoemen als te ontwikkelen onderdelen. Alleen de mensen die hun minder sterke kanten willen ontwikkelen, laten zien dat ze echt bezig zijn met hun persoonlijke en professionele groei.

3} Welke persoon word je?

Beschrijf vervolgens in het kort wie je gaat worden als je goed op weg bent met je persoonlijke ontwikkeltraject. Word je een meer betrokken professional, of iemand die anderen makkelijker kan overtuigen van zijn gelijk? Of zul je juist diplomatieker worden, meer mensen betrekken bij besluiten en betere compromissen sluiten? Hoe specifieker de beschijving van het toekomstige gedrag, hoe duidelijker de weg erheen wordt. Voor jezelf, en voor de hulptroepen zoals loopbaanbegeleiders of coaches.

4} Verbind je persoonlijke doelen met de organisatiedoelen.

Het gaat om persoonlijke en professionele ontwikkeling, dus de werkgever moet aantoonbaar kunnen profiteren van jouw persoonlijke ontwikkeling. Stelt O’Meara, en afhankelijk van de ‘hardheid’ van de branche zal dat ook in Europa gelden. Kijk dus naar knelpunten, hobbels of tekortkomingen die er intern nu vaak zijn, zoals slechte samenwerking tussen mensen en teams, gebrekkig draagvlak voor besluiten, traagheid/ stroperigheid in de besluitvorming en reageren op marktontwikkelingen. En geef aan hoe de zaken die jij gaat leren daarbij zullen helpen. Benoem de kennis, vaardigheden en competenties die je gaat ontwikkelen zo specifiek mogelijk.

5} Het verzoek voorbereiden.

Zonder een helder, en duidelijk geformuleerd voorstel krijg je in weinig organisaties draagvlak, tijd en geld voor je plannen. Een zorgvuldige voorbereiding is dus (minstens) het halve werk. Bereid je voor op de tegenargumenten en bezwaren die de leidinggevende zal hebben. Bepaal ook waarop je wilt toegeven, of compromissen wilt sluiten. En bedenk ook welke alternatieven mogelijk zijn. Meestal is onderhandelen nodig om het ontwikkelplan erdoor te krijgen. En uit angst dat we tijdens die onderhandelingen teveel weggeven, stellen mensen zich vaak te star op, weet O’Meara.

6} Het voorstel doen.

De manager confronteren met het kant-en-klare en dichtgetimmerde ontwikkelplan is geen goede manier om het geaccepteerd te krijgen, weet O’Meara. Beter is om de beslisser(s) voor te bereiden, door tijdens (liefst informele) ontmoetingen te verwijzen naar vaardigheden die je nuttig vindt, die je wel eens nader zou willen ontwikkelen en dan de opleidingen en cursussen waar je belangstelling voor hebt te noemen. Uit de reacties valt af te leiden hoe welwillend het bedrijf zal staan tegenover de plannen. Die de organisatie (deels) zal moeten ondersteunen met tijd en geld.

7} Wees concreet.

Eigenlijk hoort deze laatste stap bij stap 5, maar nog waarschijnlijker is dat je stap 7 en 5 enkele malen moet herhalen, afhankelijk van de reacties op de hints die je geeft tijdens het ‘proces’ van voorstel doen (stap 6). Benoem helder en specifiek waar je precies om vraagt, bedoelt O’Meara. Training of cursus X, Y of Z? Hoeveel tijd en kosten zijn daarmee gemoeid? Welke opbrengsten verwacht je (stap 4)?

Oordeel zelf…

Dit stappenplan zul je waarschijnlijk niet in een vaste volgorde van 1 naar 7 kunnen doorlopen. Het belangrijkste is draagvlak creëren binnen de organisatie, voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van een talentvolle medewerker. Die juist daardoor, en door het hele proces, nog waardevoller wordt voor het bedrijf. Wie er meer van wil weten, doet er goed aan het artikel op HBR en het boek van O’Meara te lezen. Want zelf zegt ze dat ze met dit stappenplan al vele ontwikkelverzoeken heeft binnengehaald. Oordeel zelf…Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid