Stelling
"Generalisten zijn de duurzaamst inzetbare medewerkers."
23
14
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Ik wil niet terug naar kantoor!
Langer doorwerken

Ik wil niet terug naar kantoor!

Natuurlijk zijn mijn collega’s de leukste mensen om mee samen te werken! Maar na een jaar thuiswerken zijn we elkaar toch wat … ontwend, zullen we maar zeggen. Mede hierom worden veel mensen wat zenuwachtig bij de gedachte dat we binnenkort toch weer terug zullen moeten naar de zaak. Schrale troost: je bent niet de enige die zo denkt. Goede kans dat die leuke collega’s er net zo over denken.

Klinisch psycholoog en gevierd managementauteur Alice Boyes begrijpt die terugkeerangst heel goed. Na ruim een jaar de collega’s vooral zien en spreken door de webcam is een ontmoeting in ‘vlezige’ lijve toch iets heel anders. Bovendien: hoe lang zal de terugkeer duren? Covid is nog niet weg, en straks zitten we toch allemaal weer achter het schermpje. Nieuwe varianten kunnen opduiken, met (helaas) de bijbehorende risico’s. Weinig is zo grillig gebleken als het regeringsbeleid rond dat ellendige virus.

Soepeler terug naar de zaak? Hou rekening met deze 4 mechanismen

Maar toch, we hebben allemaal het kantoorleven eerder getrotseerd. Dus het moet wel mogelijk zijn om er weer naar terug te keren. Is het aanstelleritis, waar veel mensen nu last van hebben als ze horen dat ze weer ‘terug moeten’? Boyes legt die angstgevoelens bloot vanuit haar oude professie, en geeft er direct tips bij om de hernieuwde kennismaking met de collega’s zo goed mogelijk te laten verlopen.

1} Niemand vindt veranderingen leuk.

Iedereen voelt zich prettiger in een bekende omgeving. Je hoeft dan niet zo te letten op wat je doet, en hoe. Die gewoonte is ontstaan tijdens honderdduizenden jaren evolutie. Onze voorouders die minder letten op hun veiligheid hebben dat vaak met hun leven moeten bekopen. Dus niemand vindt het prettig om uit zijn of haar comfort zone te worden gehaald. Maar soms moet het wel. Wat is dan de beste manier van ermee omgaan? Terugdenken aan de eerste maanden in je huidige, of eerste baan. Je zult nu dezelfde onwennigheid, onrust en onzekerheid voelen. Toen ging het ook over. Nu weer.

2} Wat je niet warm houdt, koelt snel af.

Of: Use It, Or Lose It. Boyes geeft zelf het voorbeeld van de atleet die zonder problemen een goede prestatie neerzette op de 100 meter sprint, en enkele jaren later kan meedoen met een grote wedstrijd (Olympische spelen?). Maar ze is ook al enkele jaren geleden gestopt met trainen door een hardnekkige blessure. De onzekerheid slaat dan snel toe. Net zoals bij ouders die hun kinderen van de dagopvang halen. Sla ik de juiste toon aan? Of ben ik nog teveel met het werk bezig? Straks staan we allemaal weer bij elkaar op de werkvloer, hoe voorkom je dan dat je allerlei stomme dingen tegen elkaar zegt? De oplossing ligt voor de hand: rustig beginnen, en vooral geduld hebben met elkaar en met jezelf.

3} Natuurlijke verhoudingen en grenzen zijn veranderd

Het jaar gedwongen thuiswerken heeft veel veranderd. Opeens weten we van elkaar hoe huiskamers, keukens en soms zelfs slaapkamers eruit zien. En we kennen sommige kinderen van onze collega’s, zonder dat we erom hebben gevraagd. Nu we terugkeren naar de zaak, willen we andere dingen weten van elkaar. Zaken die we (zeker in Nederland) eigenlijk niet mogen weten. Wie is volledig gevaccineerd, en wie zijn de vaccinweigeraars, bijvoorbeeld. En wie houdt angstvallig afstand en een mondkapje op? Zeker een weigeraar.

De stoere jongens en meisjes die zich nergens (meer) wat van aantrekken zullen vrijwel zeker de informele leiders worden. Sommige mensen vinden het heerlijk om weer lijfelijk samen te werken met collega’s. Anderen behouden liever wat van de afstand opgebouwd tijdens het thuiswerken. Iedereen reageert anders op stressy situaties. Begrip en geduld tonen is de beste manier om ermee om te gaan aldus Boyes.

4} Combineer het beste van 2 werelden

Misschien dat het kantoor, de werkplek en zelfs de stoel nog precies staan waar je ze ruim een jaar geleden hebt achtergelaten. Maar toch zal het werk niet meer hetzelfde zijn. Wie dat wel probeert, komt van een koude kermis thuis. Boyes adviseert je om de goede, prettige gewoontes van thuis werken mee te nemen naar kantoor. Niet eenvoudig, want de oude omgeving dwingt je om het werk weer op de oude manier te doen. Dus wie thuiswerkend beter luncht, of aan meer beweging toe is gekomen tussen het werken door, moet proberen om die goede en prettige gewoontes te verwerken in de nieuwe werkstijl op kantoor. Ondanks de druk van afspraken, ontmoetingen en andere spontane zaken die op kantoor veel sneller je werkdag ‘verstoren’ dan wanneer je thuis werkt.

Vang jezelf op

Dit artikel ‘Why You’re So Anxious About Going Back to the Office’ op managementplatform HBR geeft veel inzichten in hoe mensen reageren op veranderende situaties tijdens en na een crisis. Zoals deze pandemie. Niet alleen die inzichten helpen om meer vrede te hebben met je eigen instinctmatige gedrag tijdens de teruggang naar de zaak. Ook de manieren waarop je de scherpe kantjes kan afhalen van je eigen reacties op die onvermijdelijke overgang helpen mee. Daar komt de prettige, beeldende en overzichtelijke schrijfstijl van deze auteur nog bij. Een must read voor mensen die stiekum wel eens hebben gedacht wat boven dit artikel staat als het gerucht weer opduikt om terug te keren naar ‘de zaak’.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws

Reageer op dit artikel

*

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid