Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Flex-AOW. En hoe moet het dan met duurzame inzet?
Langer doorwerken

Flex-AOW. En hoe moet het dan met duurzame inzet?

FNV wil een flexibele AOW invoeren met een 10 punten-plan. Dat de AOW steeds later ingaat is een groeiend probleem voor mensen die weinig verdienen met zwaar werk, en hierdoor gemiddeld korter leven. Zo motiveert de bond haar plan. Steeds meer vakbonden en politieke partijen komen met plannen voor flex-AOW. Helpt het ook bij duurzame inzetbaarheid?
In plaats van ‘een jaar langer leven is een jaar langer werken’ stelt de vakbond voor om per extra levensjaar een half jaar later met pensioen te gaan. Daarnaast moet de AOW-uitkering vier jaar eerder of later kunnen ingaan dan de richtleeftijd. Bij een AOW-leeftijd van 67 betekent dit AOW vanaf 63 of uitstel tot 71 jaar. Ook wil de FNV de AOW voortaan koppelen aan het verdiende loon.

Fiscale en financiële maatregelen nodig

Om het inkomen op peil te houden van de mensen die vervroegd met AOW gaan, is een doorwerkbonus nodig van 2000 euro per jaar die mensen vanaf hun 60e fiscaal voordelig kunnen opsparen om de inkomensachteruitgang te compenseren door een vroegere AOW. Fiscaal nadelige regelingen voor mensen die eerder stoppen moeten worden geschrapt. Ook de PvdA wil een flex-AOW overwegen. Maar de socialisten willen het inkomensverlies bij vroegpensioen beperken voor lage inkomens. ‘Hoe lager het inkomen bij pensionering, hoe lager de korting’ is hun devies. Ook de FNV wil de hoogte van de AOW koppelen aan het verdiende loon.

Meer plannen

Bijna gelijktijdig met het FNV-plan bestendigde de SP haar verkiezingsvoornemen om de AOW-leeftijd terug te brengen naar 65 jaar. Te betalen door een kleptokratentax, en maatregelen tegen belastingontwijking door grote bedrijven. In december vorig jaar kwam GroenLinks met een soortgelijk plan. De partij wil vervroegd uittreden vanaf 55 jaar mogelijk maken, en financieren door de regeling vervroegd uittreden (RVU) te schrappen voor mensen ouder dan 55 met fysiek zware beroepen, zoals metselaars of stratenmakers. Ook het CNV pleit er al langer voor om mensen zelf te laten kiezen hoe ze de overgang van werk naar pensioen invullen.

Zwaar beroep?

De FNV voert aan als belangrijkste reden voor haar plan dat ze mensen met zware beroepen in staat wil stellen om eerder te stoppen met werken. Zij moeten op een fatsoenlijke manier van hun oude dag kunnen genieten. Han Busker, in het dagelijks bestuur van de FNV verantwoordelijk voor pensioenen: “Mensen die op hun zestiende zijn begonnen met werken, kruipen nu met versleten knieën naar de finish.” Wat ontbreekt in het FNV-plan is een duidelijke omschrijving van zware beroepen. Zoals ook blijkt uit de kritische reacties op de eigen website op het plan.

Deeltijdpensioen

In cao-onderhandelingen gaat de FNV meer aandacht vragen voor deeltijdpensioen. De bond wil onder andere het generatiepact hiervoor gebruiken, waardoor ook ruimte ontstaat voor nieuwe collega’s. Ook wil de FNV in de cao afspraken maken over een extra spaarpot. Mensen kunnen dat gebruiken om flexibel stoppen te financieren. Omdat dit nog zal moeten worden opgebouwd zijn extra maatregelen nodig voor de generaties die nu vlak voor pensioen staan.

Werkgevers: terughoudend

De werkgevers hebben bij monde van VNO-NCW en MKB-Nederland terughoudend gereageerd op het FNV-voorstel. Volgens de ondernemingsorganisaties moet goed worden gekeken naar de financiering van zo’n regeling. In cao’s worden bovendien al afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid van werknemers. Ook stellen de ondernemers dat vervroegen van het pensioen met een overbrugging naar de AOW-leeftijd nu al mogelijk is in veel pensioenregelingen. Ook deeltijdpensioen is een mogelijkheid om een zwaar beroep tot de AOW-leeftijd vol te kunnen houden.

Duurzaam inzetbaar?

De politiek en regering hebben tot nu toe afwijzend gereageerd op plannen om de AOW te flexibiliseren. De uitvoering zou te complex zijn, en het kan een extra aanmoediging zijn voor werkgevers om niet langer te investeren in oudere werknemers, of om ze versneld te laten afvloeien. “Wie op is en niet meer kan werken, krijgt als bestraffing een lagere uitkering. Wie sterk is en door kan werken, krijgt als beloning een hogere uitkering”, zo formuleerde SP-Kamerlid Ulenbelt het in een debat over een plan voor AOW zonder vaste ingangsdatum van onafhankelijk Kamerlid Klein. Hiertegen zijn de financiële compensatieplannen van FNV en PvdA bedacht.

Versneld afschrijven hoeft niet

Toch kan het leiden tot versneld afschrijven van werknemers, zeker in fysiek zware beroepen en mensen die ergens in hun leven al een ‘vlekje’ hebben opgelopen. Terwijl er andere instrumenten denkbaar zijn om mensen langer inzetbaar te houden. Zoals omscholen, job rotation, job crafting of job carving. Maar hierbij komt al snel (weer) de vraag naar de financiering om de hoek kijken.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws, Pensioen
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid