Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken In 3 stappen van zelfsturing naar samen sturen
Anders werken

In 3 stappen van zelfsturing naar samen sturen

zelfsturend team plant mogelijkheden

Trainer en coach Frank Blaszkowski constateerde op HR-Base dat zelfsturende teams vaak alleen een team zijn in naam. Van een echt team, dat elkaar versterkt en aanvult is lang niet altijd sprake. Hoe maak je van los zand dat dezelfde kant op vliegt wel een goed geïntegreerd brok cement dat betere resultaten behaalt voor de organisatie en waardoor de teamleden zelf ook langer en beter doorwerken?

Veel teams zijn alleen in naam een team. Wie goed kijkt, ziet dat ze bestaan uit los zand dat bij de eerste tegenwind alle kanten op waait. De teamleden werken elk voor zich aan de groepsdoelen. Ze wisselen geen informatie uit, delen zo weinig mogelijk met elkaar, versterken elkaars zwakheden niet, maar ze zoeken naar manieren om de ander daarmee af te troeven.

Sleutelrol leidinggevenden

Leidinggevenden spelen een erg belangrijke rol bij het doorbreken van die cultuur, richting een meer coöperatieve manier van werken. Ruimte geven voor de inbreng van elk teamlid, de richting blijven aangeven naar het gezamenlijke doel, en situationeel leidinggeven door gewenst gedrag zelf te vertonen en te blijven belonen zijn belangrijke elementen volgens Frank Blaszkowski. Hij formuleerde onderstaande drie stappen richting samensturing. Wij vullen aan, en versterken die boodschap.

1} Zorg voor meer psychologische veiligheid

Uit onderzoek van Google blijkt dat de groepsleden in echte ‘high performance’ teams zich veilig voelen om sociaal, risicovol gedrag te vertonen. Dit houdt onder andere in dat zij vragen stellen, de status quo ter discussie durven te stellen, veel feedback geven en ontvangen en dat er fouten mogen worden gemaakt. Er is een hoge mate van psychologische veiligheid, kortom.

Uitstijgen boven je dagelijkse kunnen

Hierdoor gaan mensen meer van elkaar leren. Het teamleergedrag krijgt een boost, in technischer termen. En mensen krijgen meer de kans om boven hun dagelijkse prestaties uit te stijgen, door dingen te doen waarvan ze niet snel dachten: dat kan ik ook. Zoals het voorbeeld van de schoonmaker met organisatorische vaardigheden bij Hago Next, die een hospitality topper bleek. Een leidinggevende kan met zijn/haar voorbeeldgedrag dit gevoel bij de groepsleden stimuleren.

Elkaar naar beneden halen

In het voorbeeld van de groep verkopers is de ervaren psychologische veiligheid relatief laag. De verkopers lijken minstens zo gespitst op de fouten die een ander maakt dan op de kansen om meer omzet voor zichzelf binnen te halen. Het zijn kortom geen teamplayers, liever maximaliseren ze hun eigen opbrengst.

2} Zorg voor een gezamenlijk, gedragen doel

Wie wil werken aan één gezamenlijk, gedragen doel moet dat eerst met elkaar formuleren. Zeker voor de millennials werkt het zeer motiverend als dit gezamenlijke doel zich niet alleen richt op het maximeren van de winst, omzet en de aandeelhouderswaarde. Het doel is het liefst gericht zijn op de toegevoegde waarde voor de samenleving, op een hoger liggend doel of nut.

Wat is ons maatschappelijk nut?

Voor de groep verkopers begint het dus bij zich met antwoorden op de vragen: Wat is het maatschappelijk probleem dat we met onze producten/diensten proberen op te lossen? Hoe maken die oplossingen de wereld om ons heen een beetje beter, leefbaarder, eerlijker, etc.? Dat hoeft geen charitatieve houding te betekenen, zoals blijkt uit Tony Chocolonely die als doel en nut heeft te strijden voor superlekkere en slaafvrije chocolade. Vanuit het niets hebben ze 12 procent van de Nederlandse markt heeft veroverd. Of kijk naar het schoonmaakbedrijf Hago Next, ontstaan als protest tegen het gebrek aan respect voor schoonmakers. Als bottom-up organisatie met weinig hiërarchie behalen ze nu uitstekende resultaten.

3} Zorg dat u de teamleden blijft motiveren

Een belangrijke taak van een moderne leidinggevende is om de groepsleden in beweging te brengen en te houden in de richting van het gemeenschappelijke doel. Dat vraagt van de leidinggevende om te stoppen met alles willen micro-managen. In plaats van op de dagelijkse beslissingen focust de manager op het gezamenlijke groepsdoel.

Situationeel leidinggeven

Het gaat erom een goede balans te vinden tussen sturen en ondersteunen. Het model van situationeel leidinggeven biedt hiervoor mooie handvatten. De kunst is onder andere om mensen ongevraagd complimenten te geven als zij het afgesproken gedrag vertonen, om zo het gewenste gedrag verder te stimuleren.

Groepsdenken belonen

Het klassieke hulmiddel is de financiële beloning. In het voorbeeld is dat gericht op de individuele verkoopdoelstellingen. De verkoopmanager uit het voorbeeld kan een deel van de individuele beloning koppelen aan het groepsdoel. Dat geeft de verkopers meer incentive om ook naar het groepsdoel te kijken. Voor de meesten van ons is geld verdienen echter geen inspirerend doel. Dus aanpassen van de financiële beloning is niet voldoende.

Nudgen

Veel motiverender werkt een inspirerend groepsdoel. De uitdaging is om mensen te verleiden het gewenste gedrag te blijven vertonen. In dat kader is het begrip ‘nudging’ interessant. ‘Nudging’ is het verleiden van mensen om het gewenste gedrag te vertonen door beïnvloeding van het onderbewuste gedrag. Dit is bijvoorbeeld Holle bolle Gijs in de Efteling die ‘papier hier’ roept om mensen te verleiden afval in zijn mond te gooien. Een ander bekend voorbeeld is ‘the piano stairs’ in Stockholm. Wie een stap zet op die trap, krijgt een beloning in de vorm van een muziekje en licht onder zijn voet.

Meer!

Lees de complete blog van Frank Blaszkowski, inclusief ondersteunend video-materiaal, op HR-Base.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Anders werken, Nieuws, Rendement op arbeid
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid