Stelling
"Ik hou werk en privé liever strikt gescheiden."
32
19
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken In 7 stappen naar Het Betere Thuiswerken
Anders werken

In 7 stappen naar Het Betere Thuiswerken

We werken deze crisisweken zo veel mogelijk thuis. Voor de een zegen, de ander haat het. Hoe dan ook, wie half-onderuitgezakt in een te lage bureaustoel met een ontbrekend wieltje, gekleed in een vies t-shirt, de hele dag simultaan eet, muist, veegt en drinkt, met een oog op de zoveelste aflevering van Breaking Bad en het andere op die leuke buurvrouw of -man beneden … die is echt fout bezig. Hoe moet het dan wel? Hier 6 tips voor de structurele thuiswerker. En een acute, voor al die mensen die wel moeten.

Thuiswerken. Hoewel steeds meer geaccepteerd, roept het nog veel vragen en argwaan op. Vooral bij mensen die ‘het’ zelf niet mogen, kunnen of liever niet doen. Zo is de mythe onuitroeibaar dat de thuiswerker vooral werkt in pyama, en weinig tot geen werk doet omdat hij en zij vooral met de was, de kinderen en de buren bezig is.

Laat jij je afleiden?

Het tegendeel is vaak waar, blijkt uit steeds meer onderzoeken van niet de minste universiteiten. Zoals dat van Stanford University. Rebecca Knight haalt dat onderzoek aan in een artikel in de Harvard Business Review. Mensen die vanuit eigen huis werken zijn productiever, ze werken efficiënter en ze zijn ook nog eens meer betrokken bij de zaak. Dat komt deels omdat ze minder afleidingen hebben dan kantoor- of groepswerkers. Maar het komt ook omdat werkgevers vooral de mensen met veel verantwoordelijkheidsgevoel thuis laten werken. En die laten zich minder vaak, snel en gemakkelijk afleiden.

Discipline is echt vereist

Je moet het dus aankunnen, dat thuiswerken. Niet iedereen kan de zelfdiscipline opbrengen om elke dag op tijd achter een fatsoenlijk bureau te gaan zitten in het eigen huis, met allerlei leukere zaken vlakbij. Maar het kan echt wel, en de gedachte dat je die verloren tijd in de spits kan besteden aan leuker dingen is een belangrijke motivator. Rebecca Knight komt met een zes-stappenplan om vaker thuis te werken. We doen er een eerste stap bij voor mensen die nu ‘acuut’ moeten thuiswerken.

1} Hou je met discipline aan je werkroutine(s)

OK, je kunt niet meer in de auto of de trein eerst een uurtje Facetimen, je rustigjes laten opkikkeren door instant-frappucchino en radiocoryfeeën of de Metro lezen voordat je fris en fruitig achter je bureau kruipt. Maar toch raden veel ervaringsdeskundigen (waaronder schrijver dezes) met klem aan: hou je aan een soortgelijke routine aan het begin van elke werkdag. Kruip niet in nachtgoed achter de peecee. Eerst douchen en fatsoenlijk aankleden, bijna net zo netjes alsof je naar je werk gaat. Maak een ommetje, laat de hond uit. Je werkt er wat serieuzer door. Neem echte koffie- en lunchpauzes, net zoals op ‘de zaak’. Maak en hou virtueel contact met collega’s. Zeker ook met de manager of leidinggevende, hij of zij moet weten dat je er bent en dat je productief werk doet.

Dan nu de tips voor mensen die (weer) wat structureler willen (of moeten) thuiswerken.

2} Waarom wil je thuiswerken?

De eerste vraag die de manager zal stellen. En het eerste waar een serieuze thuiswerker goede antwoorden op zal moeten hebben. Bijvoorbeeld: meer tijd nodig hebben voor geconcentreerd werk, zoals onderzoeken, rapporten en analyses maken. Dat komt er op kantoor vaak niet van, door de melee van koffie- en lunchafspraken, team-ups, vergaderingen, telefonades van jezelf en anderen, en ‘spontane’ ontmoetingen. Makkelijker werk- en privétaken combineren kan ook een goede aanleiding zijn, mits het werk afkomt en je daarvoor de discipline kunt opbrengen. Wie zich makkelijk laat afleiden door kind of kat, kan beter een concentratiewerkplek in het bedrijfspand zoeken.

3} Maak een plan.

Fulltime thuiswerken is duidelijk op zijn retour, sinds de terug-naar-kantooracties van grote bedrijven als Yahoo en IBM. Bepaal dus een of enkele dagen per week waarop je – in principe ‑ zou willen thuiswerken. Veel mensen komen dan met vrijdag. Maar pas op met die dag, zegt Knight terecht, want dan lijkt het eerder of je je weekend langer wilt maken. Woensdag is een betere thuiswerkdag. Die heeft met het weekend niks te maken, maar wel met de vrije middag op veel scholen in Nederland. Duidelijke afspraken over aanwezigheid tijdens de thuisdag kunnen deze bezwaren verminderen. Op welke tijden is de thuiswerker aanwezig om snel te kunnen reageren op mails, apps en telefonades van collega’s? En wanneer niet, juist om geconcentreerd door te kunnen werken? Geef in het thuiswerkplan ook aan onder welke omstandigheden je de thuiswerkdag opgeeft of omruilt. Welke vergaderingen en bijeenkomsten zijn belangrijk genoeg? Wie flexibiliteit toont, heeft een streepje voor.

4} Overleggen met de manager.

Het thuiswerkplan moet kort (1 A4), duidelijk en simpel zijn: dit wil de thuiswerker, dat zijn de redenen, en dit zijn de voordelen voor dit bedrijf, de medewerker en deze functie. Vooral dat laatste is een belangrijk verkoopargument. Mits het ingaat op de concrete voordelen in deze situatie. Algemeenheden en verwijzingen naar wetenschappelijk onderzoek (“je bent al gauw twintig procent productiever”) zeggen niet zoveel – wie zegt dat dit ook in deze situatie zo zal zijn? Wie aangeeft wat hij sneller afkrijgt, en hoeveel tijdwinst dat oplevert, staat sterker. Met benadrukken dat je hierdoor zelf prettiger werkt is niets mis, stelt Knight. De manager kan dat argument gebruiken als hij je graag wil behouden. Laat het plan even inweken, nadat je het hebt gepresenteerd. Er moeten vaak eerst procedures worden gecheckt, arbo-voorwaarden en precedentwerkingen worden onderzocht. Zeker in grotere organisaties vraagt bureaucratie enige tijd.

5} Experimenteren!

Zeker wanneer de manager niet direct warmloopt voor het idee, kan een proefperiode van enkele maanden hem of haar over de streep trekken. Mits de thuiswerker dat serieus aanpakt. Dus: goed bijhouden wat elke week is bereikt: wat is af, hoever is de rest, wat is het werkplan voor de komende week. Dit mag, zeker in het begin, best wat worden overdreven met tweewekelijkse of zelfs dagelijkse lijstjes, stelt Knight. De thuiswerker laat zo zien dat hij het echt kan, en ook wil. Waar de grens ligt, merkt u zelf wel. Rond de proefperiode af met een heuse evaluatie van wat is bereikt.

6} Constructief blijven.

Zoals gezegd, thuiswerken heeft recentelijk aardig wat negatieve publiciteit gekregen. Veel grote ondernemingen hebben hun thuiswerkers weer naar kantoor gehaald, fulltime thuiswerken doen alleen nog de ‘echte’ zelfstandigen. Best kans dus dat het verzoek wordt afgewezen. Meestal zal dat zijn omwille van het precedent: als ik het jou toesta, moet ik het iedereen toestaan. Je kunt dan voorstellen om te onderzoeken hoe andere bedrijfsorganisaties in dezelfde branche of regio met thuiswerken omgaan. Misschien hebben zij beleid dat beter past bij de organisatie? Je geeft je manager dan meer argumenten om thuiswerken toch toe te staan, onder voorwaarden die gebruikelijk(er) zijn binnen de branche.

7} Just Do It.

De beste manier om te laten zien dat iets kan, en om twijfelaars over de streep te trekken is vaak: het gewoon doen. Laat zien dat je vanuit huis zeer productief kan zijn, juist wanneer de wegen vol staan door slecht weer of wanneer een stroomstoring het sporennet plat legt. Wie bewijst dat hij goed kan doorwerken, zelfs met een zeurderig kind of een lastige kabelmonteur in zijn nek, slaat de tegenstanders diverse argumenten uit handen. Vanzelfsprekend moet je werkgever erin geloven, en misschien ook meebetalen aan fatsoenlijk meubilair voor je thuiswerkplek. Een wiebelige keukentafel kan echt niet.

Toepassen naar eigen inzicht

Rebecca Knight eindigt haar zeer leesbare artikel met een korte checklist van de do’s en dont’s voor mensen die willen thuiswerken. Net zoals het hele artikel staan er zinnige tips in. Maar het geheel leest vrij nadrukkelijk als ‘willen winnen’. Dat geldt zeker haar laatste tip om er sneaky aan te beginnen op een dag waarop je toch niet naar kantoor kunt komen. Weinig managers in Europa willen zo voor het blok worden gezet. Maar aan de andere kant: de echt gemotiveerde thuiswerker laat zich door een afwijzing niet ontmoedigen. Onze overlegcultuur maakt het makkelijker om na wat tijd met een nieuw voorstel te komen.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Het Nieuwe Werken, Nieuws
Hét vakevent duurzame inzetbaarheid 2020

26 november 2020 | Hét vakevent over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorg je er voor dat de medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de week van duurzame inzetbaarheid organiseert PW. in 2020 opnieuw hét event Duurzame Inzetbaarheid. Hét jaarlijkse vakevent waar je letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat je moet doen om er binnen de organisatie mee aan de slag te gaan.

Bekijk de informatiepagina!

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid