Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
36
15
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Arbeidsomstandigheden In de spits schiet de scholing erbij in…
Arbeidsomstandigheden

In de spits schiet de scholing erbij in…

De overheid vraagt nogal wat van ons. We moeten meer zorgen, langer werken en meer leren. Dat geeft bij 1 op de 5 werkenden problemen. Combinatiedruk, zo noemen de onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen, maar ook zelfstandigen kunnen werk en privé moeilijker combineren dan werknemers in loondienst. Scholing blijkt vaak het kind van de rekening.

Het aandeel mensen met betaald werk steeg de afgelopen decennia sterk. Ook het aandeel werkenden die mantelzorgen steeg van 12 procent in 2004 tot 18 procent in 2014. Maar we volgen niet meer opleidingen. Tussen 2004 en 2014 volgde hoogstens 40 procent van de werkenden een cursus of scholing. Dit komt niet overeen met het belang dat de overheid hecht aan een toename van scholing voor de duurzame inzetbaarheid van werkenden, constateert het SCP.

Scholing en afwisseling

Scholing en flexibele werkvormen worden gezien als goede manieren om werk, zorg en inzetbaarheid beter te combineren. Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals ouderen, lager opgeleiden en flexwerkers krijgen echter relatief weinig scholing. Ook hebben flexwerkers, deeltijders, en lageropgeleiden minder toegang tot flexibele werkvormen, zoals thuiswerken. Voor hen lijkt werken, zorgen en leren op een flexibele arbeidsmarkt vooralsnog een moeilijk te realiseren ideaal, constateren de onderzoekers van het SCP.

Informeel leren?

Wie weinig opleiding en cursussen volgt, compenseert dat vaak niet met informeel leren op de werkplek van collega’s of leidinggevenden. Want wie bijna geen formele scholing volgt, doet ook niet veel aan informeel leren. Het zijn juist de mensen die een cursus volgen die ook veel doen aan informeel leren. Groepen die weinig formele scholing ontvangen compenseren dat dus niet door meer te doen aan informeel leren.

Verduurzamingsroutes

Eerder bleek al uit onderzoek van de stichting STOOF dat acht van de tien uitzendkrachten die laaggeschoold werk doet geen opleiding volgt. Ook andere werknemers die laaggeschoold werk doen, dat vaak fysiek zwaar is, hebben baat bij scholing om langer door te kunnen werken. Bijna alle mensen met een lagere opleiding willen wel scholen, maar twee van elke drie heeft financiële hulp of een moreel steuntje in de rug nodig. Ook hebben ze vaak niet zo prettige herinneringen aan opleiding of scholing. Een zekere faalangst, voor collega’s of voor de leidinggevende spelen hierbij een rol. Dat toonde de onderzoeker Sanders van de Universiteit Maastricht aan. Hij beschreef drie ‘verduurzamingsroutes’ waarmee lager opgeleiden makkelijker kunnen werken aan hun inzetbaarheid.

Kort, en stapelbaar

Leren, en persoonlijke ontwikkeling door vaker iets anders of iets nieuws te doen moet aantrekkelijker worden voor lager opgeleiden. De betere manier is door er soms iets bij te doen, of iets anders te doen, of op een andere manier, iets dat aansluit bij de kennis en ervaring die de werknemer al langer heeft. In plaats van een meerjarige bijscholing zijn korte cursussen aantrekkelijker, want overzichtelijker.Print Friendly, PDF & Email
Tags : , ,
Categorie : Arbeidsomstandigheden, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid