Stelling
"Je werk met passie doen kweekt perfectionisme."
6
25
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond In flexers investeren is niet eng
Achtergrond

In flexers investeren is niet eng

Huurt u freelancers in voor een klus die voor u urgent en lastig is, maar voor hem of haar min of meer routine? Dan helpt u mee de flexibele arbeidsmarkt uit te hollen. De zelfstandig professional (zp’er) ontwikkelt zich niet. Investeren is niet eng, stelt Gert-Jan Schellingerhout, algemeen directeur van HeadFirst.

Organisaties maken bij de selectie van een professional voor een opdracht veelal de keuze volgens de volgende gedachte: ‘Heeft de professional al vaak eerder een soortelijke opdracht uitgevoerd bij 1) mijn eigen organisatie of 2) vergelijkbare type organisaties (zelfde branche)?’ Een gedachte die deels begrijpelijk is, want de zp’er wordt ingehuurd voor zijn expertise. Hij moet het probleem direct oplossen. Hij moet zo snel mogelijk inzetbaar zijn op het project, dus plug and play zijn is een voordeel.

Kunstje doen

De kans dat deze zp’er de opdracht tot een goed einde brengt, wordt groter geacht. Laten we er vanuit gaan dat dit waar is. De zp’er doet wat hij eerder meermaals succesvol gedaan heeft en het project slaagt. Opdrachtgever blij, zp’er blij. Hij heeft een tevreden opdrachtgever, een referent, wellicht wordt hij nog eens teruggevraagd voor een andere opdracht. En hij kan de succesvolle opdracht op zijn cv zetten, wat hem helpt in de zoektocht naar een nieuwe opdracht. Allemaal positief. Maar heeft de zp’er zich ook ontwikkeld? Heeft hij daadwerkelijk iets geleerd? Volgens mij heeft hij gewoon zijn ‘kunstje’ herhaald.

‘On the job’-ontwikkeling is duurzaam

Vorig jaar liet onderzoek van de Utrechtse School of Economics al zien dat flexkrachten meestal minder gelegenheid krijgen om zich te bij te scholen dan vaste mensen. Alleen als de baanmatch goed is, krijgen zij dezelfde kansen op scholing. Werkgevers investeren daarin alleen als de flexwerker goed past in zijn tijdelijke functie.

Uiteraard is het in eerste instantie aan de zp’er zelf om zich te ontwikkelen. Hij moet zorgen dat zijn kennis en ervaring op een dermate niveau is dat opdrachtgevers hem interessant vinden. Maar juist tijdens een opdracht leert een zp’er het meeste; ontwikkeling on the job. Maar wat nou als een zp’er dus alleen maar ingehuurd wordt om zijn ‘kunstje’ te herhalen? Dan ontwikkelt hij of zij zich niet. Eigenlijk hollen we op deze manier met z’n allen de kennis in de flexibele arbeidsmarkt uit. Met de overgang naar een wereld waarin vaardigheden en verbintenissen flexibeler worden, lijkt dat niet erg slim.

Waarom investeren?

De mogelijkheid om te kunnen groeien wordt door zp’ers veel genoemd als ze hun opdrachtgever positief beoordelen. Voor organisaties die te boek willen staan als goed opdrachtgever is een uitdaging bieden dus belangrijk. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg tevens dat een zp’er die zich uitgedaagd voelt binnen de inhurende organisatie meer betrokkenheid heeft met het project, en ook met de organisatie en daardoor deelt hij meer kennis met de personen om hem heen. Iets dat heel belangrijk is voor het kennisniveau binnen organisaties.

Markt draait om

Momenteel hebben organisaties er nog weinig last van als ze zp’ers weinig tot geen uitdaging bieden. Binnen veel vakgebieden is er meer aanbod van zp’ers dan vraag. Maar met de opwaartse lijn die ook in de flexibele arbeidsmarkt zichtbaar is, kan dit snel veranderen. In het tweede kwartaal van 2015 is het aantal opdrachten met bijna 30 procent toegenomen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, bleek uit een recente editie van marktmonitor ZP Facts. Naar verwachting zet die trend ook in 2016 door. Steeds meer specialisten kunnen al kiezen uit meerdere opdrachtgevers. Organisaties moeten vandaag investeren in hun imago als goed opdrachtgever, als ze willen dat de zp’er voor hen kiest op het moment dat ze die expertise echt nodig hebben.

Groter risico

Opdrachtgevers zouden vaker professionals die wel uitdaging vinden in hun opdracht een kans moeten geven. Huur eens een Functioneel Ontwerper in met de ambitie om door te groeien naar Informatie Analist in plaats van de gearriveerde Informatie Analist. Er is allicht een iets groter risico wat betreft het slagen van de opdracht, maar zo wordt geïnvesteerd in de relatie met de zp’ers die dichtbij de organisatie staan en daarmee in de reputatie als goed opdrachtgever.

Angst

Soms leeft bij organisaties de angst dat kansen bieden aan zp’ers betekent dat je eigenlijk investeert in ‘niets’, of zelfs in de concurrent. Want de zp’er kan per slot van rekening met zijn opgedane kennis zo – volgende week – bij een andere organisatie aan het werk. Daar zijn het immers flexibele professionals voor. Maar andersom werkt dat dus ook zo; de zp’er die gisteren bij de buurman werkte, werkt vandaag voor jou. Kies dus liever voor uw imago als goed opdrachtgever. Daar heeft u langer plezier van.

(Platform Over Personeelsplanning)Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Anders werken, Opleiden en ontwikkelen, Rendement op arbeid
Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2019

13 juni 2019 | Fit for the future

Duurzame inzetbaarheid is niet voor niets nog steeds één van de belangrijkste HR-thema’s. Het is de taak van HR om de medewerker nu en in de toekomst inzetbaar te houden. In een omgeving die steeds sneller verandert, is dat voor veel organisaties een uitdaging. Hoe zorgt u er voor dat uw medewerkers vitaal, vakbekwaam en gemotiveerd blijven?

Tijdens de 11e editie van het congres over Duurzame Inzetbaarheid wordt u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. U hoort hoe andere organisaties hiermee omgaan en leert hoe u dit direct kunt toepassen binnen uw eigen strategie.

Bekijk het programma en schrijf u in>

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid