Stelling
"Ongeveer de helft van de werkende mensen kan echt niet lang thuis werken."
37
17
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Innoveren kan je leren!
Anders werken

Innoveren kan je leren!

Innoveren en improviseren

Wat doet u met een vrije dag per week? Nee, dat bedoelen we niet. Een dag per week om iets heel anders te doen dan het dagelijkse werk. Het Nederlandse bedrijfsleven moet meer innoveren. Goed voor de werkgelegenheid en de inzetbaarheid. Maar innoveren lukt niet door elke dag hetzelfde werk op dezelfde manier te blijven doen. Wat werkt mogelijk wel?

Ruim de helft van alle werknemers (52%) wil graag een dag per week iets heel anders doen dan het normale, reguliere werk. Een werknemer op elke drie (37%) zou die tijd graag besteden aan persoonlijke ontwikkeling, zoals het volgen van een opleiding. En een werknemer op elke zes gaat graag op zoek naar manieren om de organisatie te verbeteren. Vooral leidinggevenden zouden daar graag meer tijd aan besteden; een kwart zou daar de ‘vrije’werkdag voor gebruiken. Zo blijkt uit het onderzoek ‘4 keer tijd voor goed HR-beleid: innovativiteit’ van Protime, specialist in workforce management oplossingen.

Innovatie gaat niet vanzelf

Maar een derde van alle ondervraagde werknemers zit helemaal niet te wachten op een dag per week freewheelen. 18 Procent heeft het nu al veel te druk met het normale werk; 16 procent heeft echt geen idee wat ze op die dag moeten doen. Innovatie gaat dan ook niet vanzelf, hoewel het Nederlandse bedrijfsleven het hard nodig heeft, stelt Lucas Polman, directeur Protime Nederland: “Door medewerkers te stimuleren om uit hun routine te komen zorg je dat nieuwe ideeën ontstaan. HR kan een handje helpen door beleid te formuleren over innovatie in de organisatie. Dit kan bijvoorbeeld door medewerkers te helpen en te stimuleren om zelf te innoveren. Door tooling, resources en een goede samenwerking kan iedereen meewerken aan nieuwe ideeën en krijgt innovatie een boost.”

Zoek de confrontatie

Het gaat dus niet vanzelf, innovatief zijn over je dagelijkse werk. Vaak is een onverwachte gebeurtenis, of zelfs een crisis nodig om buiten de bekende paden te treden. Mensen ontdekken dan kanten en talenten bij zichzelf die ze amper (nog) kenden. Maar je hoeft niet te wachten op een crisis, of op een ander moment dat je voor het blok komt te staan. Een andere manier om te leren innoveren is door de confrontatie op te zoeken. Hoe? Door iets uit het hier en nu te nemen, en dat bewust af te breken. Doe het bewust anders.

5 Breekijzers voor constructief innoveren

Hieronder volgen 5 manieren om constructief te hakken en breken met het heden.

1} Improviseren maar!

Plotseling de tekst of de noten niet meer kennen, acteurs weten als geen ander hoe dat voelt. Je moet iets doen, maar wat? Improviseren maar. Met een stalen gezicht, natuurlijk. Alsof het zo hoort, en er niets aan de hand is. En het leukste is misschien nog wel: de anderen moeten meedoen. Ze moeten volgen, want anders zijn zij het die iets fout lijken te doen. Het betekent niet dat iedereen maar wat moet gaan doen. Je moet de regels eerst goed kennen voordat je ertegen kunt zondigen. Daarom experimenteren muzikale talenten nooit direct op grote schaal, en zeker niet allemaal tegelijk. Wel geven en nemen ze ruimte, en dan passen ze zich aan op die nieuwe werkelijkheid.

2} Durf te hakken en te boetseren.

Een van de manieren om te ontdekken of iets aan het werk anders kan is job crafting. Doe eens iets anders in je werk, waardoor het voor jou inspirerender en interessanter wordt, en voor de (meeste) klanten leuker, persoonlijker en attenter. Denk aan de persoonlijke boodschappen van de buschauffeur of de conducteur in de trein, of de zelfgemaakte video’s van de medewerker klantenservice. Of probeer met job carving de zwakkere kanten van je eigen werk in goed onderling overleg onder te brengen bij collega’s die daar juist in zijn gespecialiseerd en dan voor andere (interne) klanten kunnen werken. Veel mensen geeft het een beter beeld van wat ze echt goed kunnen, en daarmee kunnen ze zich gerichter ontwikkelen.

3} Fouten maken moet.

Wie zijn werk perfect doet, vertrouwt teveel op zijn routine. En is dus hard toe aan iets nieuws, want hij of zij leert er dan niets meer bij. Maar ‘zomaar’ met iets nieuws beginnen is een van de moeilijkste taken. Een variant hierop is tegenspraak organiseren. Van mensen met een kritische blik, en een constructieve instelling. Dat vraagt om moed. Toch zie je het soms mensen doen. Ze klimmen op een zeepkist, houden voor het eerst van hun leven een speech of presentatie, gaan voor de camera staan, draaien mee in de bezorgdienst of worden een dag kantinemedewerker. Bijna zonder uitzondering zeggen ze dat het een leerzame ervaring was.

4} Improviseren moet je niet institutionaliseren.

Veel bedrijfsorganisaties houden alle innovatieve activiteiten ver van de dagelijkse bedrijfsvoering. Te veel kans op verstoringen betekent verlies van omzet, targets die niet worden gehaald, en aandeelhouders die zenuwachtig worden. Als het ‘anders moet’ gaan we wel een weekend op de hei zitten. En dan moet ‘het’ maar komen: die inspiratie waardoor je op creatieve, nieuwe ideeën komt. Beter is om elke dag te proberen om ‘iets’ anders te doen. Tussendoor, in de broodnodige micropauzes die u elk uur moet nemen…

5} Zie er de lol van in.

Een van de belangrijkste redenen waarom veel werkenden denken aan een overstap is het beruchte “u”-woord. Steeds maar weer hetzelfde werk moeten doen, volgens strikte procedures? Daar zit geen uitdaging in. Dan zoeken mensen hun ‘uitdaging’ in iets anders: status, macht en aanzien vervolmaken. Het leidt tot kliekjesvorming, stoken en ander ‘giftig’ gedrag. De manier van werken steeds moeten aanpassen op veranderingen bij de klanten geeft dezelfde speelse leergierigheid die we bij kinderen zien. Meer plezier krijgen in je werk betekent je hersens in dezelfde leerstand zetten die kinderen hebben, waar ze in korte tijd het meeste van opsteken. Werk dus meer agile, streef niet naar perfectie in werkwijzes of procedures. Laat ruimte open voor improvisatie.

Nog wat hak- en breekwerk

De toekomst komt er steeds sneller aan. Trends als globalisering, flexibilisering, digitalisering en technologisering leiden tot een andere verdeling van werk en productie. Organisaties zullen steeds vaker moeten reorganiseren om bij en relevant te blijven. Wendbaarheid is het nieuwe normaal. Van werkenden wordt ook verwacht dat ze met deze veranderingen om kunnen gaan en wendbaar en vitaal blijven. Op het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 13 juni in de Jaarbeurs, Utrecht gaat Sarah Detaille, Auteur & lector Regionale Arbeidsmarkt en Onderwijs met u na hoe bestand uw HR-beleid is tegen die snelle en grillige toekomst. Bekijk het programma en profiteer tot 20 april 2019 nog van de vroegboekkorting!Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Nieuws, Talentontwikkeling
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid