Stelling
"Ik discrimineer nooit ouderen! (Maar ik neem meestal toch een jonge kandidaat.)"
15
21
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Langer doorwerken Inzetbaar blijven na levensloopstress
Langer doorwerken

Inzetbaar blijven na levensloopstress

gestreste jonge werknemer

In elk leven gebeurt wel eens wat. Een echtscheiding, overlijden van een goede vriend of familielid, snel oplopende schulden, conflicten op het werk. Die spanningen geven een verhoogde kans op stress. Om hier meer aandacht voor te vragen lanceerde de arbodienst Zorg van de Zaak de campagne ‘Weet jij wat er speelt’. Maar wat kan de werkgever doen aan levensloopstress als vorm van werkstress bij zijn mensen?

Stress door een ingrijpende gebeurtenis in het privé- of zakenleven noemt Zorg van de Zaak levensloopstress. Twee van elke drie ziekmeldingen komen door deze stress. Een op elke vier gevallen komt door het overlijden van een dierbare, anders dan een ouder of gezinslid. Financiële problemen en mantelzorgen maken met beide 19 procent de top drie van aanleidingen compleet. Minder vaak genoemd werden een ernstig zieke of net overleden ouder, het einde van een relatie of verlies van de baan.

Levensloopstress leidt vaak tot langdurig verzuim

Van de mensen die in de afgelopen vijf jaar minstens een zo’n gebeurtenis hebben meegemaakt, gaf ruim zes op de tien (64%) toe zich hierom te hebben ziek gemeld. Bij 18 procent kwam dat geheel door een privégebeurtenis. Drie op de tien waren door levensloopstress tot één week niet op de werkvloer te vinden. Een op elke drie ziekmeldingen door levensloopstress duurde langer dan een week. Daarvan was 16 procent tot vier weken afwezig, en 15 procent had een volle maand tot 12 maanden nodig. Bij 3 procent duurde het herstel zelfs langer dan een jaar.

Vraag wat vaker ‘hoe gaat het’?

Managers en leidinggevenden kunnen zelf veel doen aan ‘opkomende levensloopstress. “Dat begint met regelmatig vragen hoe het gaat. Zo blijven ze beter op de hoogte van wat er speelt”, stelt Marja Sleeuwenhoek, algemeen directeur arbo- en expertisebedrijven Zorg van de Zaak. “Het verlaagt ook de drempel voor werknemers om eventuele issues te bespreken. Denk aan een hoge werkdruk, beginnende psychische of lichamelijke klachten en problemen in de privésituatie. Een goede en open relatie met medewerkers maakt het voor hen makkelijker om zaken bespreekbaar te maken.”

Persoonlijke hulpbronnen tegen levensloopstress

Hoogleraar Willem van Rhenen, Chief Health Officer bij Arbo Unie, stelde eerder ook al dat leidinggevenden de spil vormen bij het voorkomen van stress. Zij dienen volgens hem niet alleen oog te hebben voor de ‘werkbronnen’ van een werknemer, maar ook voor de persoonlijke hulpbronnen, inclusief de privébronnen. De grootste groep met stressklachten op het werk is volgens Van Rhenen tussen de 25 en 35 jaar. Een leeftijd waarin er veel verandert, zowel wat werk als privé betreft. Vooral deze groep heeft volgens hem veel steun nodig van de omgeving.

7 Gouden regels tegen levensloopstress

Hoge verwachtingen die mensen zichzelf opleggen (41%), een gebrek aan begrip en ondersteuning voor andere manieren van werken bij collega’s en management (36%) en onvoldoende balans tussen werk en privé (34%) zorgen ervoor dat steeds meer professionals ongezonde spanning bij hun werk ervaren. Met deze 7 gouden ‘leefregels tegen stress’ kunt u die spanning verminderen.

1} Direct duidelijk zijn.

Omgaan met de onzekerheid door onduidelijkheid over verwachtingen en ontwikkelingen is een belangrijke oorzaak van werkstress. Leidinggevenden kunnen er wat aan doen door vanaf de eerste dag duidelijk te zijn over de verwachtingen van het bedrijf, wat de manager zelf verwacht en wat de medewerker zelf mag verwachten.

2} Leef gezonder.

De positieve effecten op gezondheid en productiviteit van voldoende bewegen, gevarieerd eten, en voldoende slapen worden onderschat. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een gezondere leefstijl leidt tot 15 procent meer productiviteit. Belangrijk onderdeel is minder overwerken. Het goede voorbeeld door leidinggevenden doet ook hier wonderen.

3} Niets doen is ook werken.

De juiste balans tussen spanning en ontspanning levert vaak het beste resultaat op. Maar zie die te vinden! Durf – om te beginnen – minstens drie keer per werkdag minstens 20 minuten niets te doen. Sta op, en maak een (lunch)wandeling, of een praatje met collega’s op een andere afdeling. Onderbreek de constante gedachtenstroom. Wie daarna weer aan zijn werk denkt, is als iemand die ontwaakt uit een (diepe) slaap. Met verse ideeën, nieuwe inspiratie en nieuwe energie voor het werk.

4} De leer-kick krijgen.

Persoonlijke ontwikkeling kan werken als buffer tegen stress. Wie in de ontwikkelmodus blijft staan in drukke tijden kijkt positiever aan tegen de hoeveelheid werk. Waarbij leren en ontwikkelen niet betekent: een complete leergang hoger management in recordtijd afronden. Het gaat veel meer om kleine stapjes vooruit in het dagelijkse werk, eigenlijk een andere manier van het werk benaderen.

5} Toon oprechte belangstelling.

Verdiep u echt en oprecht in de persoonlijkheid van collega’s. Wat beweegt hem of haar? Is het een sport, een hobby, reizen, het gezinsleven, de maatschappij? Ook als u daar niets mee heeft, wil de ander graag vertellen wat daar nu zo fascinerend aan is als u blijk geeft van oprechte belangstelling. Het is de basis voor betere samenwerking, ook professioneel, in de vele projecten en teams waar iedereen tijdens zijn werkende leven bij betrokken raakt.

6} Herken op tijd wanneer het fout lijkt te gaan.

Werkstress is meestal ruim van tevoren te herkennen. Een goede indicator is veranderend gedrag. Wanneer een werknemer minder productief is, uit zich dat bijvoorbeeld in het missen van deadlines, onnodige fouten maken, half werk leveren, pauzes overslaan en conflicten met collega’s. Vaak speelt een gebrek aan overzicht en concentratie een rol. De medewerker heeft teveel hooi op zijn vork, wat de kwaliteit van het werk niet ten goede komt.

7} Meer hersteltijd nemen.

Mensen met teveel stress zijn emotioneler: sneller geïrriteerd, vaker ontevreden. Wie dat merkt, bij zichzelf of bij collega’s, weet dat de mentale vitaliteit (bijna) is verdwenen. De beste oplossing is dan: ruimte scheppen. Letterlijk en figuurlijk, door even iets heel anders te gaan doen. Zoek een oude favoriete bezigheid op. Dat kan sporten zijn, een andere hobby, maar ook mediteren of meer tijd besteden aan het gezin, de relatie of de kinderen, de auto wassen of … een ingewikkelde puzzel oplossen.

‘Heb u het druk of heb u stress?’

Annemiek Tigchelaar (Werkdrukverlager) en Monique Donga (Moeiteloos Werken) zijn 2 professional organizers die als geen ander te maken hebben met gestreste types. Tijdens Hét event over duurzame inzetbaarheid op 26 november 2019, Jaarbeurs, Utrecht vertellen ze u alles over hun aanpak. Die begint met een scherp onderscheid maken tussen het druk hebben en gestrest zijn. Check hier het complete programma.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Langer doorwerken, Langer werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid