Stelling
"Elke ceo moet elk kwartaal verplicht minstens een week meedraaien op de werkvloer."
11
1
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Achtergrond Inzetbaar blijven. Ook na de vakantieblues en mid-career dip
Achtergrond

Inzetbaar blijven. Ook na de vakantieblues en mid-career dip

twijfelende man

Het lijkt wel onvermijdelijk in deze net-terug-van-vakantietijden: twijfelen aan uw baan en de rest van het bestaan. Benut ik al mijn capaciteiten wel optimaal in deze functie? Is dit bedrijf echt de ideale werkgever voor mij? Moet ik het roer niet eens helemaal omgooien? Rebecca Knight, een veelgelezen freelance journalist op HBR, destilleert bij twee experts goede en mindere manieren om die post-vakantieblues nu eens gestructureerd aan te pakken.

Vooral de mensen die midden in hun drukbezette baan en carrière zitten, de veelbesproken dolende dertigers (en veertigers) hebben er last van: twijfels over de juistheid van baan en bestaan. Experts vinden het niet zo vreemd dat mensen juist dan, op het drukste moment van hun carrière, de meeste last hebben van ‘mid-career malaise’. Want er komt voor iedereen een moment waarop ze realiseren dat het niet alleen maar sneller en beter kan in je leven. De kansen die je krijgt zijn eindig, net zoals het leven zelf. Zelfs de mensen die (erg) succesvol zijn geweest in hun bestaan tot nu toe krijgen dergelijke twijfels als ze de dertig zijn gepasseerd. Want ook goed kan altijd nog beter.

Wat is beter?

Maar moet het altijd beter, hoger en sneller zijn? Ook de mensen met successen achter hun naam vragen zich vaak af: wil ik dit echt wel? Zijn er niet ook andere dingen waar ik me mee bezig wil (of moet) houden? De fase van de immer uitdijende mogelijkheden, waar vooral twintigers in leven raakt op latere leeftijd begrenst. De (financiële) verplichtingen van gezin en bedrijf gaan zwaarder wegen. Misschien voelen deze mensen zich nog wel thuis bij dit bedrijf, maar de gouden ketens van de baan gaan steeds meer knellen.

Je baan pimpen en craften

Knight haalt professor Gianpiero Petriglieri bij INSEAD aan, die erop wijst dat je moet beginnen met de aanpak van de existentiële malheur door te zoeken naar de kern van het probleem. Ligt het vooral aan de baan of aan het bedrijf? Wie beide factoren als beklemmend ervaart, hoeft volgens hem niet een dramatische carrièreswitch te overwegen. Accepteer dat je deze baan bij deze firma voorlopig moet volhouden, en ga dan op zoek naar mogelijkheden om de functie passender en leuker te maken. Stort je in een vernieuwend project, neem andere mensen aan dan gebruikelijk, ga anders werken, verander in elk geval wat storende gewoontes. Het lijkt een beetje op job craften, deze aanpak. Kies bewust voor een wat andere manier van werken, eentje die beter past bij je huidige state of mind.

Iets nieuws leren en toepassen geeft een kick

De kunst, volgens managementcoach Whitney Johnson, is om verveling door routine voor te zijn. Dat ontstaat vooral bij mensen die te lang hetzelfde werk doen, en op dezelfde manier. Zij missen die dopaminekick die ontstaat door iets nieuws aan te leren en het met succes toe te passen. Een gevoel dat ze (veel) vaker kregen toen ze zich nog aan het ontwikkelen waren in hun huidige functie. Vragen om promotie is lang niet altijd de juiste oplossing, weet Johnson. Zoeken naar andere mogelijkheden in de eigen organisatie is ook een manier om nieuwe ‘uitdagingen’ te vinden. In deze tijden van personeelsschaarste moeten er zeker mogelijkheden zijn om op deze manier duurzaam behouden te blijven voor de organisatie. Belangrijk is volgens Johnson wel om zelf op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. Wacht niet af tot ze op een presenteerblaadje naar je toe komen.

Weer verliefd worden op je werk

Hetzelfde principe geldt voor mensen die te weinig zingeving en betekenis ervaren in hun huidige werk. Ook dat is een veel voorkomende oorzaak voor de mid-career dip en de vakantieblues, weet Petriglieri. Wie zich steeds vaker afvraagt waarom hij dit toch allemaal doet, en er lange dagen, drukke treinen en lange files aan opoffert, zal zelf op zoek moeten naar een antwoord. Deze mensen moeten opnieuw verliefd worden op hun werk. Dat kunnen ze doen door meer contact te zoeken met de klanten – de mensen voor wie ze dit tenslotte allemaal doen. Uiteraard kunnen dat ook collega’s zijn. Zien dat deze mensen op een of andere manier profijt hebben van jouw werk geeft er veel zin en betekenis aan. Vaak hebben de mensen die klagen over zingeving dat contact verloren, of het is verwaterd door de waan van de dag en de deadlines.

Vertrouw op jezelf

Maar deze strategieën werken niet altijd, en ook niet bij iedereen, benadrukt Knight in haar artikel. Ze haalt loopbaancoach Johnson aan, die bevestigt dat ze ook mensen tegenkomt met een diepgevoelde behoefte om alles omver te gooien. Johnson raadt deze mensen aan om eerlijk te zijn tegenover zichzelf. Vaak blijven ze alleen in hun huidige baan omwille van het salaris. Tenminste, dat zeggen ze. Maar vaker doen ze dat uit onzekerheid over hun toekomst na de carrièreswitch. Vertrouw op de ervaring en expertise die je hebt opgedaan en je zelfkennis. Gebruik die informatie om te bepalen wat je vanaf nu echt wilt bereiken in je leven – professioneel en ook persoonlijk. Professor Petriglieri bevestigt dat mensen in deze fase misschien wel een loopbaancoach kunnen gebruiken.

Laat u inspireren!

Rebecca Knight vervolgt haar pittige, maar wel interessante artikel over de mid career crisis met een lijstje van elk drie do’s en don’ts bij bij carrièredip en vakantieblues, samen met enkele casebeschrijvingen. Ze zijn zeker de moeite van het lezen waard voor wie ‘even’in deze dalletjes zit, en niet het gevoel heeft er binnen enkele weken vanzelf wel weer uit te komen.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Achtergrond, Nieuws
Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

E-learning Werkplekchecker

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid