Stelling
"Er bestaan geen bevlogen en betrokken mensen. Ze kunnen wel zo worden."
7
33
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Anders werken Is een vast contract beter dan flexen?
Anders werken

Is een vast contract beter dan flexen?

Werkgevers die ervoor kiezen werknemers direct een vast contract te bieden. Is dat iets van vroeger? Of wordt dat weer de nieuwe norm?

Werknemers die momenteel direct een vast contract aangeboden krijgen, vallen zo ongeveer van hun stoel. Onlangs nog vroeg een bekende mij nog om advies. Hij had een nieuwe baan gevonden en een conceptcontract ontvangen waarboven ‘Vaste aanstelling’ stond.

Eigenlijk wilde hij nog over wat zaken onderhandelen. Hij hield er echter rekening mee dat ze uit slordigheid een contract voor een vaste aanstelling hadden getekend en gestuurd. En dat ze die fout zouden herstellen als er een nieuwe gemaakt moest worden. Dan zou hij ‘natuurlijk gewoon een jaarcontract krijgen’. Deze case zei mij veel over de huidige norm: drie tijdelijke contracten op rij is momenteel heel normaal.

Wordt ‘vast’ de nieuwe norm?
Direct een vast contract: er zijn maar weinigen van u die het doen, maar degenen die het doen, doen dat met minstens een goede reden. Minister Asscher was onlangs op werkbezoek. Hij was benieuwd waarom – in een wereld van bijna uitsluitend flexibele contracten– werkgevers ervoor kiezen werknemers direct een vast contract te bieden. Is dat iets van vroeger? Of wordt dat weer een nieuwe norm?

Kennis en loyaliteit
Het bieden van zekerheid zou volgens de bezochte werkgevers een manier zijn om loyaliteit te winnen en kennis te behouden. Hoe dat werkt, leest u hieronder in drie beknopte voorbeelden:

  • Directeur Ben Tax van zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan uit De Lier “Tevreden medewerkers zijn een voorwaarde voor winstgevendheid van het bedrijf. We willen uit mensen halen wat erin zit.” Dat vraagt maatwerk van de afdeling HR, want “iemand van twintig moet je anders begeleiden dan iemand van zestig”.
  • Unilever Oss heeft het aantal uitzendkrachten gereduceerd en meer vaste krachten in dienst genomen om de vakkennis in het bedrijf te houden. Om de benodigde flexibiliteit te behouden in verband met de productie van seizoensgebonden producten (bijvoorbeeld rookworst en erwtensoep) heeft men winter- en zomerroosters ingevoerd. Medewerkers maken in de winter meer uren, maar compenseren dat door in de zomer minder te werken.
  • Medewerkers van autofabrikant Nissan zijn nauw betrokken bij de optimalisatie van hun werk en lieten weten het vervelend en inefficiënt te vinden steeds opnieuw mensen te moeten inwerken. Ook het overbrengen van vakkennis zou tijdrovend zijn. Het direct aanbieden van een vast contract scheelt dan veel tijd, aldus de werkgever.

Proeftijd is er ook nog
Ook bij mijn bekende bleek er geen sprake van een fout. Het betreffende bedrijf gelooft in de eigen selectieprocedure en het beoordelingsvermogen van leidinggevende en recruiter. En anders valt iemand binnen twee maanden proeftijd geheid door de mand.

Ze hebben daarmee in ieder geval nog voor de ingang van het contract enorm aan loyaliteit, gedrevenheid en betrokkenheid gewonnen bij mijn bekende. Nog voor zijn eerste werkdag heeft plaatsgevonden.

Marjan Bleeker is hoofdredacteur van PW de Gids.  Haar blog is ook te lezen op HR-base.Print Friendly, PDF & Email
Tags :
Categorie : Anders werken, Arbeidsomstandigheden, Arbeidsrelaties, Balans werk-privé, Blog, Gezond ondernemen, Langer doorwerken, Langer werken, Leiderschap, Talentontwikkeling, Uncategorized
Hét event Duurzame Inzetbaarheid

Hét event Duurzame Inzetbaarheid (voorheen Inzet op Maat), is hét vakevent waar u letterlijk en figuurlijk voelt wat duurzame inzetbaarheid inhoudt en wat u moet doen om er binnen uw organisatie mee aan de slag te gaan.

Het is het enige event in Nederland over Duurzame Inzetbaarheid waarbij een beursvloer, congres, interactieve sessies en het netwerken wordt gecombineerd. Hierdoor stelt u zelf uw eigen programma samen, afhankelijk van de vragen waar u een antwoord op wilt hebben.

Kom ook en verrijk uw kennis, wissel ervaringen uit en netwerk met elkaar!

Klik hier voor meer informatie & inschrijven

E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

11 oktober en 8 november 2018
HR-wetgeving actualiteitendag
Na deze dag kunt u de actuele stand van zaken direct vertalen naar uw dagelijkse praktijk. We concentreren ons op: sociale zekerheid, pensioenen, arbeidsrecht en personeel&fiscus.
Meer informatie

 

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid