Stelling
"Wie opziet tegen verandering is niet duurzaam inzetbaar."
14
18
  
View
Partners
Partners
altijd het laatste nieuws!

Meld u hier aan voor de gratis e-mailnieuwsbrief.

Een leven lang inzetbaar?

Met interventies en best practices

Gratis whitepapers!

>> Zoek, vind en download

Volg ons nu

Tweets over duurzame inzetbaarheid

Thuis Dossiers Gezonder werken Is uw werk zinloos?
Gezonder werken

Is uw werk zinloos?

bewegen

Bijna onvoorstelbaar in deze zonovergoten tijden. Maar toch noemt acht op elke honderd werknemers zijn of haar eigen werk zinloos. Nog eens 17 van de honderd betwijfelen of hun werk enig nut heeft. Zo bleek dit voorjaar uit wereldwijd onderzoek van de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden. Gelukkig voelen de meeste Nederlanders zich wel gelukkig op het werk. Hoewel… Maar wat is dat eigenlijk, werkgeluk?

Robert Dur van de Erasmus Universiteit, een van de onderzoekers, is verbaasd over de uitkomsten van zijn onderzoek. Hij vindt het percentage dat zijn werk ‘zinloos’ noemt hoger dan verwacht. Ook twijfelt hij aan de kwaliteit van het management in organisaties met veel zinloze mensen. “Managers zien niet dat sommige banen zinloos zijn geworden.”

Dat kost motivatie en werkgeluk

Gelukkig vinden niet alle werknemers hun werk even zinloos. In Polen, Israël en India ervaart een veel groter deel van de mensen hun werk als nutteloos dan in Noorwegen, Zwitserland en Mexico. Brandweermensen vinden hun werk het meest zinvol, kunstenaars en pr-functionarissen moeten het verst zoeken naar de zin van hun eigen bezigheden. Als mensen hun werk niet zinvol vinden, leidt dit tot een lagere productiviteit, denken Dur en zijn collega-onderzoekers. En dat zou goed kunnen, want motivatie en werkgeluk zijn ver te zoeken bij mensen die hun werk zinloos vinden.

Millennials mopperen?

Opvallend: Het meest ontevreden zijn de millenials. Zij zijn de afgelopen twee jaar een stuk minder tevreden zijn geworden over hun werk. Ze zijn zelfs de minst gelukkige werknemers van Europa, bleek uit onderzoek van Monsterboard in juni. Zei in 2016 nog 71 procent blij te zijn met zijn baan, in 2018 is dit 67 procent.

Generatie Z steekt de vlag uit

Nog opvallender: de jongste generatie op de arbeidsmarkt (18-24 jaar) is juist het meest tevreden met het werk. Driekwart (77%) van de Generatie Z zegt gelukkig te zijn met de huidige werkplek. Ruim de helft van alle Europeanen geeft aan dat meer salaris hun werktevredenheid aanzienlijk zou verhogen. Meer respect en erkenning voor successen, en het vergroten van de werk-privébalans zouden het werkgeluk vergroten.

Het echte werkgeluk…

Bekijken we het over alle werkende Nederlanders dan noemt acht van elke tien zichzelf gelukkig wel gelukkig op, en met het werk. Werk hebben, en goed verdienen zijn twee van de drie oorzaken, blijkt uit een onderzoek van het CBS. Maar word je daar nu echt gelukkig van? Echt werkgeluk is gericht op telkens meer en betere betekenis toevoegen. Aan je eigen (professionele) leven, en aan dat van anderen. Werkgeluk betekent: werk doen dat het beste bij je past. Zo word je steeds beter in dat werk, en dat geeft echt werkgeluk.Print Friendly, PDF & Email
Tags : ,
Categorie : Gezonder werken, Nieuws
E-mailnieuwsbrief

visual_ezine2Elke week het laatste nieuws over duurzame inzetbaarheid in uw inbox?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Volg ons #overdi

facebook     Linkedin     twitter

Opleidingen

Heeft u al eens een bezoek gebracht aan het opleidingsplatform van PW? Schrijf u in voor de maandelijke event nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste events & opleidingen voor HR. Bekijk het actuele aanbod events: PW. academy

Check de werkplek
Is er nog onvoldoende aandacht voor de werkplek, werkhouding en beweging binnen de organisatie? De Werkplekchecker is een flexibele scan die een snelle beoordeling van de persoonlijke beeldschermwerkplek maakt. Dit kan tijdens het werk en op de werkplek, zonder het inhuren van een adviseur. Voorkom productiviteitsverlies, gezondheidsklachten en ziekteverzuim!
Meer informatie / programma

Boeken

Een leven lang inzetbaar
Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een belangrijk thema in Nederland gezien de vergrijzing en ontgroening van onze arbeidsmarkt. Maar wat is duurzame inzetbaarheid precies?
Meer informatie

Leidinggeven aan talentontwikkeling
Medewerkers laten leren zonder ze een dure cursus aan te biede. En ze helpen om budgetneutraal optimale prestaties neer te zetten. Leer hoe je dit alledaags stimuleert.Trek talentontwikkeling naar een hoger plan.
Meer informatie

 

Whitepapers
Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies .

Over Duurzame Inzetbaarheid wordt mede mogelijk gemaakt door:Bekijk meer Vakmedianet Communities:

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Over Duurzame Inzetbaarheid